Uite neamţul, nu e neamţul: schimbare Iohannis cu Meleşcanu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară, în jurul orei 23:00, a apărut informaţia că pe 25 septembrie va fi judecat termenul în dosarul Iohannis – ANI. De unde graba?

Klaus Iohannis câştigase primul proces pentru incompatibilitate, însă acesta menţionase că sunt şanse ca ANI să facă apel la Înalta Curte. Tocmai s-a luat decizia să se judece, dar într-un context în care se pot da peste cap toate calculele pregătite pentru campania electorală atât de PSD cât şi de PNL – PDL.

În ultima perioadă, Teodor Meleşcanu a fost prezent la multe evenimente importante şi a apărut la TV în nenumărate rânduri. Acest lucru mă face să nu fiu surprins de candidatura “din senin”  a acestuia. Iniţial ne puteam gândi că are comportamentul unui om care se pregăteşte să candideze peste 5 ani, însă surpriza s-a confirmat ieri când a depus semnăturile.

Mă întreb, toată această acţiune nu este cusută cu aţă albă? În ipoteza în care Înalta Curte îl va declara pe Klaus Iohannis incompatibil, care este soluţia ACL pentru prezidenţiale, în condiţiile în care aseară s-au închis înscrierile?

Apoi, cum s-a întâmplat ca acestă decizie să fie anunţată la două ore după încheierea depunerii candidaturilor?
 

În timpul emisiunii “Jocuri de putere”, Teodor Meleşcanu a declarat că tema campaniei este “Securitatea Naţională”.

De asemenea, a menţionat că România trebuie să aibă o poziţie importantă faţă de actualele întâmplări din regiune. În completare, a declarat că România are o poziţie vulnerabilă şi tocmai de aceea trebuie să devină un jucător important la Marea Neagră. Decizia Înaltei Curţi cât şi candidatura surpriză a lui Meleşcanu mă duce cu gândul la două lucruri pe care le-au declarat americanii, odată că îşi doresc ca România şi Polonia să devină două state puternice economic, dat fiind poziţia geopolitică (pe lângă resurse şi alte beneficii); apoi, au mai declarat, conform surselor Realitatea TV, că au încredere în 3 români: Traian Băsescu, George Maior şi Teodor Meleşcanu.

O ipoteză poate fi faptul că americanii au nevoie de girul lui Băsescu pentru a susţine un candidat anume. Personal, faptul că o susţine public pe Elena Udrea mi se pare praf în ochi şi că de fapt îi face mai mult moftul. Apoi, de la telenovela cu “ofiţerul acoperit” putem ajunge la situaţia în care putem avea ca preşedinte pe fostul şef SIE şi ca premier pe fostul şef SRI.
 
Partea şi mai interesantă este că atât George Maior cât şi Teodor Meleşcanu sunt două personalităţi apreciate atât de stânga cât şi de dreapta. Dacă ipotezele menţionate se adeveresc, cel puţin cea cu Iohannis şi incompatibilitatea, nu va fi decât fitilul unui butoi cu pulbere ce urmează să explodeze pe scena politică.

Dar să nu excludem şi varianta în care dacă Meleşcanu este într-adevăr jocul lui Traian Băsescu, ca ACL să mizeze pe Monica Macovei, pentru că în ipoteza dată, ar avea mai multe şanse (ACL) în comparaţie cu prima variantă.

În mai puţin de 40 de ore o să avem răspunsul şi tare încurcate vor mai fi lucrurile în partea dreaptă,  dacă Iohannis se va dovedi incompatibil, cu sau fără Meleşcanu (potenţial) candidat pentru ACL.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite