Udrea la braţ cu Tăriceanu, reevaluare în roz

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ianuarie 2007, pe când declanşa imensul scandal politic al bileţelului roz Elenei Udrea nu-i putea trece prin cap că, şase ani mai târziu, va ajunge să-l reevalueze pe fostul premier şi preşedinte al PNL.

Traian Băsescu a inventat actul reevaluării în 2010  pentru a justifica primirea în tabăra prezidenţială a lui Gabriel Oprea, un om despre care afirmase în 2004 că ar fi fost „şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase“. Graţiei spălării politice prin reevaluare, UNPR a ajuns partid cu grupuri parlamentare în cele două Camere, grupuri care au asigurat majoritatea necesară Guvernului Boc, după ruperea alianţei cu PSD.

Ulterior, Revaluatul Gabriel Oprea se va întoarce la PSD, voturile sale contribuind la reconfigurarea unei noi  majorităţi care va valida Cabinetul  Ponta.

Elena Udrea preia metoda lui Traian Băsescu şi îl reevaluează pe Călin Popescu Tăriceanu. Când arunca bomba bileţelului, Elena Udrea îl acuza pe liderul liberal că ar fi făcut, de fapt, trafic de influenţă în favoarea prietenului său Dinu Patriciu.

Bileţelul roz a pus capac unei relaţii tot mai tensionate dintre premierul Tăriceanu şi preşedintele Băsescu. Consecinţele au  fost destrămarea Alianţei DA, plecarea PD de la guvernare şi reorientarea PNL către PSD ca singură soluţie pentru supravieţuirea Guvernului Tăriceanu.

Liberalii au rămas la Palatul Victoria până la sfârşitul mandatului, în ciuda unui război din ce în ce mai dur  purtat cu Traian Băsescu, conflict în care Elena Udrea se va afla mereu în primele rânduri. În anii de confruntare, PNL a avut de trecut prin momente dificile, cum ar fi dezertarea unei aripi consistente a partidului care a trecut cu arme şi bagaje în tabăra prezidenţială.

Domna Udrea nu face reevaluări aiurea. Trebuie ca domnul Tăriceanu să o merite.

Călin Popescu Tăriceanu poate acum să-şi treacă în biografia politică faptul că, după ce a fost premier şi preşedinte al PNL, iată, a dobândit şi calitatea de reevaluat al Elenei Udrea. Dar doamna Udrea nu acordă această distincţie aiurea. Trebuie ca domnul Tăriceanu să o merite.

Călin Popescu Tăriceanu face oarecare zarvă în PNL. A contestat candidatura lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidenţiale. A dat prilej ca alţi contestatari ai lui Antonescu, Vlad Moisescu şi Andrei Chiliman, să devină mai vocali şi mai radicali. Totuşi, e cam puţin pentru o reevaluare.

Călin Popescu Tăriceanu nu s-a instalat, deocamdată, în fruntea unei aripi disidente din PNL, aşa cum au făcut-o pe vremuri, un Stolojan, un Flutur, un Pinalti. E adevărat, Crin Antonescu a convocat un congres pentru a clarifica lucrurile şi a arăta cine e şeful în partid, dar adversarii săi nu par a câştiga forţă înainte de congres, ba din contră. Vlad Moisescu a demisionat, iar în ceea ce îl priveşte, Călin Popescu Tăriceanu chiar nu pare prea entuziasmat să pornească o cruciadă pentru alungarea lui Crin Antonescu de la şefia partidului.

Elena Udrea ştie prea bine raportul de forţe din interiorul PNL. Dar orice zgâlţâială e bună, când nu ai ceva mai bun de făcut. PDL se pregăteşte, la rândul său de congres. Iar în PDL situaţia este cu adevărat albastră. Partidul este prăbuşit în opţiunile electoratului, dezorientat şi fără capacitatea de a discuta în interior marile probleme pe care le are de rezolvat. De fapt, în PDL nu are nimeni curaj să recunoască faptul că, ascultând orbeşte indicaţiile venite de la Cotroceni, partidul şi-a pierdut capacitatea de a sta pe propriile picioare. La congres se vor înfrunta din nou adepţii liniei prezidenţiale şi cei care vor ca acest partid să existe şi în afara zidurilor de la Cotroceni. Elena Udrea este în primele rânduri ale acestei bătălii.

Dacă în cărţile politice găseşte un joker pe care să-l reevalueze, cu atât mai bine. Oare ce şi-ar spune cei doi, după reconciliere, plimbându-se pe sub platanii Cotrocenilor? „ Îţi mai aduci aminte, Eleno, cum ai găsit tu bileţelul roz?“„A fost trăsnet! Ce s-a mai amuzat Traian!“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite