Udrea vrea să iniţieze o lege privind limitarea cazurilor în care poate fi dispus arestul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Elena Udrea va organiza, săptămâna viitoare, o dezbatere pe marginea condiţiilor din arest, dorind ca, ulterior, să iniţieze un proiect care să pună în acord legislaţia în domeniu cu recomandările internaţionale, o prevedere urmând să fie şi limitarea cazurilor în care se dispune arestul.

Elena Udrea spune că există două rapoarte ale unor organisme internaţionale, inclusiv unul al ONU, cu privire la condiţiile din arest, iar recomandările cuprinse în cadrul acestora trebuie să reprezinte punctul de plecare al unei iniţiative legislative care să rezolve problemele cu care se confruntă deţinuţii din România. În acest sens, Udrea vrea să organizeze săptămâna viitoare o dezbatere, printre invitaţi aflându-se Avocatul Poporului, parlamentari şi reprezentanţi ai instituţiilor interesate.

Udrea a atras atenţia că în România nu sunt respectate drepturile omului în privinţa condiţiilor de detenţie şi nici recomandările în domeniu, care vorbesc despre necesitatea unui spaţiu de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut. În România există 32.000 de deţinuţi, însă numărul de locuri, potrivit acestui criteriu de spaţiu, este de numai 19.400, potrivit Elenei Udrea.

Printre propunerile Elenei Udrea se numără şi una privind dispunerea arestului doar "în ultimă instanţă", urmând ca în Parlament să se precizeze clar în ce condiţii sunt cei învinuiţi sau condamnaţi sunt trimişi în arest, astfel încât "pedeapsa privativă de libertate să fie ultima variantă pe care va trebui s-o reţină statul împotriva cuiva care a încălcat legea". " Recomandările sunt pentru pedepse de muncă în folosul comunităţii, recuperarea prejudiciului în primul rând, stabilirea executării pedepsei la domiciliu", a precizat Udrea.

"Este o punere în acord cu recomandările care s-au făcut României de către organisme şi instituţii internaţionale", a mai spus deputatul.

Elena Udrea vrea să iniţieze acest proiect de lege ca urmare a experienţelor proprii din arest, un astfel de demers fiind anunţat încă de pe vremea când împotriva ei fuseseră dispuse măsuri privative de libertate în dosarele de corupţie în care este anchetată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite