UDMR şi violenţa în familie: prima bătaie nu se pune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lege care să stopeze violenţa împotriva femeilor e vizată de mai multe proiecte legislative. Prevederile sunt aproape similare, excepţia fiind în ceea ce priveşte înlăturarea răspunderii penale. Un proiect depus de UDMR face notă discordantă, în sensul că permite dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima doar la prima plângere penală, dar nu şi la următoarele.

Legislaţia românească, în speţă Codul Penal şi Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, permite în momentul de faţă ca autorul unor fapte penale, cum este cazul unor agresiuni, să fie exonerat de faptele sale în condiţiile în care se ajunge la împăcarea părţilor. Mai exact, la articolul 199 al Codului Penal există prevederea că „împăcarea înlătură răspunderea penală“, ceea ce înseamnă că în condiţiile în care un membru al familiei e convins de un alt membru să renunţe la acuzaţii, nu mai are loc pedepsirea agresorului.

Problematic e faptul că aceşti agresori pot pune presiune chiar pe victimele lor, în condiţiile în care sunt persoane apropiate. Pentru a stopa astfel de cazuri sau cel puţin pentru a le remedia, în Parlament au fost depuse mai multe proiecte, unele discutabile, pentru schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte violenţa în familie, în special fiind vizată violenţa împotriva femeilor.

Împăcarea nu înlătură răspunderea penală

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a depus, la sfârşitul lunii iulie, un proiect de lege care prevede că, în cazul în care un membru al familiei este victima unui abuz din partea partenerului de viaţă, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, iar împăcarea să nu înlăture răspunderea penală a făptuitorului, care va trebui să dea socoteală în continuare pentru fapta sa.

Concret, iniţiativa semnată de 60 deputaţi şi senatori din toate partidele, cu excepţia UDMR, vrea modificarea alineatului (2)  al articolului 199 din Codul Penal: „În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea nu înlătură răspunderea penală“, precizează articolul unic al proiectului de lege, care nici măcar nu a fost repartizat până acum la comisii şi care nu a primit niciun punct de vedere de la Guvern.

Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, pe agresori, ea riscă să nu fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele Adriana Săftoiu, deputat PNL

„Violenţa domestică este încă o problemă gravă în România.  Statisticile arată că sunt 500.000 de victime anual, dintre care peste 90% sunt femei. Din acest număr, doar 15.000 de femei fac plângeri, şi un procent foarte mic ajunge în instanţă. Din numărul imens de victime ale violenţei în familie, într-un an se emit  puţin peste 1.000 de ordine de restricţie  ceea ce reprezintă o parte infimă din numărul  total de cazuri“, precizează Adriana Săftoiu în expunerea de motive a proiectului de lege.

Totodată, aceasta punctează faptul că în prezent  ordinul de restricţie ajută victimele violenţei domestice, dar nu le poate salva. „Victima este adesea atacată din nou şi, din nefericire, poate fi vătămată corporal grav sau chiar ucisă. În astfel de cazuri, ordinul de restricţie se dovedeşte insuficient“, completează reprezentanta PNL. Concret, aceasta pledează pentru o lege care să-l descurajeze sau să-l pedepsească, de la caz la caz, pe agresor, nu ca în prezent, când există posibilitatea împăcării de formă şi continuarea violenţelor.

Varianta UDMR a pedepsirii violenţei domestice

Pe de altă parte, tot la sfârşitul lunii iunie, la Camera Deputaţilor a fost depus un proiect pentru modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, de către Csép Éva Andrea, acesta fiind semnat de 68 de aleşi din mai multe partide. „Amendamentele elaborate de UDMR prevăd posibilitatea ca autorităţile să emită pe loc ordinul de protecţie de urgenţă. Este un progres important faţă de legea actuală care stabileşte un interval de 72 de ore pentru eliberarea acestui ordin, timp în care persoana agresată poate fi oricând victima unor noi acte de violenţă“, afirma deputatul UDMR Csép Éva Andrea, după depunerea iniţiativei legislative.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte varianta UDMR,  apare şi o prevedere discutabilă, aceeasta fiind legată de faptul că în cazul în care există o singură plângere penală în ceea ce priveşte un agresor, iar victima ajunge la împăcare cu aceasta, atunci acesta nu mai răspundă penal. „Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale de către victimă sau orice persoană care constată actul de violenţă“, scrie în proiectul redactat de deputatul UDMR.  Pe scurt, un soţ denunţat de soţie autorităţilor în ceea ce priveşte o posibilă agresiune va scăpa de sancţiuni sau răspundere penală dacă aceasta îşi retrage plângerea şi dacă el este la prima abatere consemnată în documente oficiale.

Organele abilitate trebuie să aibă posibilitatea de a demara imediat o anchetă, să elibereze pe loc un ordin de protecţie de urgenţă şi să sancţioneze agresorul Csép Éva Andrea, deputat UDMR

O abordare de genul celei venite pe filiera celui de-al doilea proiect  arată că „parlamentarii nu înţeleg gravitatea actului de violenţă şi faptul că fiecare persoană trebuie ocrotită“, a declarat pentru „Adevărul“ Oana Băluţă, profesoară şi activistă feministă. De asemenea, aceasta a explicat şi faptul că administraţia centrală a arătat de multe ori reticenţă faţă de abordarea temei protecţiei familei, fie că e vorba de copii sau femei. Pe de altă parte, sesiunea din toamnă ar putea să ne arate mai multă preocupare a aleşilor pentru această temă, în contextul în care societatea civilă pună presiune pe Parlament pentru corectarea legislaţiei.  

Tema violenţei este abordată destul de „relaxat“ de Parlament Oana Băluţă, profesoară şi activistă feministă
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite