UDMR pregăteşte legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Un deputat PSD ripostează: Să scoatem UDMR în afara legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul UDMR Marton Arpad, membru în Comisia juridică, a recunoscut că liderii politici maghiari lucrează la un proiect de lege care stipulează autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Deputatul PSD Bogdan Diaconu le transmite liderilor maghiari că va cere scoaterea în ilegalitate a UDMR.

Surse parlamentare ne-au declarat că în laboratorul politic al UDMR se coace un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Marton Arpad, deputat UDMR, admite acest lucru, dar spune că la noul proiect de lege contribuie şi academicieni români. „Legea privind autonomia teritorială a Ţinutului secuiesc se află în stadiul de formulare. Avem o comisie de specialişti din diferite domenii, politic, academic, care lucrează la o formulă. Personalităţile care lucrează la proiect sunt inclusiv din comunitatea academică română. Când se va ajunge la o formă aproape de consens, proiectul va fi supus dezbaterii publice“, a comentat deputatul Marton Arpad.

Confirmarea a venit şi din tabăra PSD, partid aflat la guvernare cu UDMR. „În urmă cu vreo trei săptămâni, UDMR a anunţat că urmează să depună în Parlament un proiect de lege privind autonomia în Harghita şi Covasna. La circa zece minute, am făcut cunoscut faptul că, dacă intenţia UDMR se va concretiza, voi iniţia un proiect de lege prin care să scot UDMR în afara legii“, a explica pentru Bogdan Diaconu pentru „Adevărul“.

Întrebat despre intenţia deputatului PSD, Marton Arpad a răspuns, scurt, că locul acestuia nu e în PSD, ci mai degrabă în PRM. „Este o persoană adeptă mai degrabă unei viziuni de naţionalism extremist“.

„Iniţiative legislative contrare intereselor UDMR“


Deputatul PSD Bogdan Diaconu este recunoscut pentru luările dese de poziţie împotriva intereselor maghiarii din Ţinutul Secuiesc a căror doleanţă supremă este autonomia. Diaconul este chiar iniţiatorul unui proiect legislativ menit să pună capăt extremismului în România şi care se află la un pas de votul final din Camera Deputaţilor, for decizional. 

De asemenea, Diaconu a susţinut că intenţionează să blocheze şi proiectul iniţiat, recent, de 42 de colegi deputaţi prin care se dă gir arborării steagului secuiesc: „Este rezultatul unei negocieri politice care are ca scop asigurarea majorităţii parlamentare. Voi vota împotrivă. UDMR are ca obiectiv obţinerea autonomiei teritoriale şi cred că niciun român nu este de acord cu aşa ceva. Înţeleg din punct de vedere politic, dar ca parlamentar, ca reprezentant al românilor, nu pot să fiu de acord cu aşa ceva“, a declarat Bogdan Diaconu.  Diaconu mai spune că propunerea este iniţiată de parlamentarii UDMR şi a fost doar semnată de PSD. Însă, pe proiectul de lege nu apare nicio semnătură a unui ales maghiar. Recent, un grup de deputaţi PSD în frunte cu Victor Ponta, a depus un proiect legislativ care permite arborarea steagului Ţinutului Secuiesc în faţa instituţiilor publice din judeţele predominant maghiare, ca parte a înţelegerii politice cu UDMR. 

O rezoluţie care încurajează obţinerea autonomiei 


La începutul lunii martie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), for fără putere decizională, a adoptat o rezoluţie iniţiată de maghiarul Ferenc Kàlmar, care propune desfiinţarea conceptului de stat naţional şi încurajează obţinerea autonomiei de către minorităţi.

Rezoluţia vorbeşte despre autoguvernare teritorială şi  sprijină diversitatea etnică, răspândită în Europa şi văzută drept un motiv suficient pentru ca graniţele statului naţional, aşa cum se menţionează în constituţiile multor ţări din Europa, să fie abolite.

Rezoluţia a picat ca o mânuşă pentru maghiari. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut fără rezerve  că  rezoluţia APCE privind minorităţile menţionează exemple pe care formaţiunea le va include în proiectul de lege privind autonomia. „Textul documentului adoptat îndeamnă statele europene la întărirea autonomiei teritoriale şi, din acest punct de vedere,  menţionează ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reţeaua de protecţie a minorităţii suedeze din Finlanda“, a declarat liderul UDMR.

Citeşte şi:

Preţul guvernării cu UDMR: PSD arborează steagul secuiesc

PSD a depus un proiect legislativ care permite arborarea steagului Ţinutului Secuiesc în faţa instituţiilor publice din judeţele predominant maghiare, ca parte a înţelegerii politice cu UDMR.

Kelemen Hunor: Proiectul UDMR privind autonomia se bazează pe modelul Tirolului de Sud

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Rezoluţia APCE privind minorităţile ar trebui să fie punctul de plecare pentru proiectul Legii autonomiei propus de Uniune, întrucât scoate în evidenţă exemplele pozitive pe care ţările europene trebuie să le urmeze, unul dintre ele fiind cel al Tirolului de Sud.

Secuii cer autonomie pentru Ţinutul Secuiesc. Peste 4.000 de persoane au participat la un marş la Târgu-Mureş cu petarde, lozinci şi îmbrânceli

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni după-amiază, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu-Mureş, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Mitingul a degenerat, iar participanţii au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci pro-autonomie. Unii dintre manifesatanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Mii de oameni au manifestat la Budapesta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Mii de persoane au manifestat în cursul zilei de luni, la Piaţa Eroilor din Budapesta, în favoarea Ţinutului Secuiesc, organizatorii solicitând Guvernului României să demareze negocieri în acest sens, informează MTI, potrivit Mediafax.

Marşul secuilor nu va avea loc! Magistraţii au respins cererea pentru organizarea lui la Tîrgu-Mureş

Tribunalul Mureş a respins cererea de organizare a marşului secuiesc la Tîrgu-Mureş, cerere formulată de Asociaţia Siculitas, care nu a fost de acord cu decizia Primăriei de a refuza acest eveniment.

Cum plănuiesc secuii să boicoteze legea arborării steagurilor proprii: stema Ţinutului Secuiesc, purtată pe haine

Consiliul Naţional Secuiesc, prin vocea preşedintelui Iszak Balazs, cere administraţiilor locale din secuime să boicoteze iniţiativa legislativă privind arborarea, de către unităţile administrativ-teritoriale, a steagurilor proprii. Balazs susţine că, prin acest demers, apără drepturile secuilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite