UDMR nu este de acord cu reducerea concediului maternal şi cere alte variante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a anunţat că partidul său va solicita joi, în coaliţie, renunţarea la înjumătăţirea duratei concediului maternal şi găsirea unor soluţii alternative.

"Noi nu suntem de acord cu reducerea duratei, de la doi ani la un an, în ceea ce priveşte concediul de maternitate. E de discutat, într-adevăr - pentru că ne dăm seama că este şi o problemă financiară şi suntem responsabili - acel cuantum care este acum stabilit la 3.400 lei. Sunt două aspecte. În primul rând, trebuie să discutăm, eventual, o reducere a acestei limite maxime, de la 3.400 la un nivel în funcţie de posiblităţi, la cât ar putea să dea bugetul. În al doilea rând, să dăm posibilitatea, fără a impune însă acest lucru, ca o mamă care vrea să revină mai devreme din concediu şi să lucreze să primească acei 500 de lei, dar să fie decizia ei. Deci, noi, UDMR-ul, nu suntem de acord în momentul de faţă cu reducerea de la doi ani la un an a concediului maternal", a spus Borbely, citat de Mediafax.

Biroul Permanent Naţional al PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.

Ministrul Muncii a explicat că susţine reducerea la 12 luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi acordarea unui stimulent pentru revenirea la muncă, pentru că în ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani.

Botiş propune ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie de 12 luni, în cuantumul prevăzut de lege în prezent, între 600 şi 3.400 de lei, iar în fiecare lună, începând cu luna a şaptea, să se acorde un stimulent de întoarcere la locul de muncă de 500 de lei net lunar, până la împlinirea perioadei de 24 de luni, pe o durată de un an astfel încît să poată suporta mai uşor costurile legate de întreţinerea unei bone.

Ministrul Muncii a adăugat că plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de 3.400 de lei, este o variantă de lucru.

Ajutorul de 500 de lei este unul fix, fără să fie raportat la salariile mamelor şi se ridică la nivelul a circa 30% din salariul mediu brut, de 1800 de lei. "Cine se întoarce la un salariu mult mai mare nu va sta în acest ajutor. E o sumă care, coroborată cu alte legi în domeniu, ştiţi că se discută foarte mult de legea tichetelor de creşă, de after-school, sperăm să încurajeze femeile care doresc să nască şi ulterior să se întoarcă la locul de muncă. Până la urmă, există 13 ţări UE care nu au niciun fel de ajutor în această direcţie: Portugalia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie etc.", a declarat luni vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu
.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite