UDMR a început şantajul. Ce condiţii pun maghiarii pentru a vota noul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR a impus mai multe condiţii preşedintelui Klaus Iohannis în schimbul susţinerii unui nou guvern liberal. Printre acestea se regăseşte şi renunţarea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect susţinut de PNL, PMP şi USR.

UPDATE Senatorul UDMR Cseke Atilla a dezminţit informaţia cum că UDMR i-ar fi impus liderului PNL Ludovic Orban ca în schimbul susţinerii noului guvern să se renunţe la o eventuală modificare a legislaţiei electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi. Acesta a explicat că în timpul consultărilor cu preşedintele, formaţiunea sa a venit cu trei soluţii de premier şi a cerut ca noul guvern să se abţină din a emite OUG-uri.

Potrivit unor surse citate de G4Media, liderul UDMR Kelemen Hunor ar fi cerut în timpul consultării cu preşedintele Klaus Iohannis că nu va susţine noul guvern dacă acesta va dori să modifice legea alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi.

Trei proiecte în acest sens se află deja în Parlament, acestea fiind depuse de PNL, USR şi PMP.

Totodată, maghiarii i-ar mai fi cerut preşedintelui ca liberali consideraţi anti-maghiari din cauza unor ieşiri publice, precum Rareş Bogdan sau Florin Roman, să nu facă parte din viitorul cabinet.

De altfel, în urmă cu două săptămâni Comisia de administraţie din Senat a respins proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi. La cele şapte voturi „împotrivă” a contribuit şi un senator UDMR.

Pentru respingerea iniţiativei legislative au votat senatorii PSD Florin Cârciumaru, Eugen Dogariu, Carmen Dima, Liviu Mazilu, Lucian Trufin şi Roxana Paţurcă, dar şi senatorul UDMR Cseke Attila. În favoare, au votat doar senatorii Florina Presadă (USR) şi Cătălin Toma (PNL).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite