UDMR rămâne la guvernare. Kelemen Hunor va demisiona din Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO Arhiva Adevărul
Kelemen Hunor FOTO Arhiva Adevărul

UDMR a decis vineri că va rămâne în coaliţia de guvernare, însă liderul UDMR, Kelemen Hunior, a anunţat că va pleca din Executiv, renunţând atât la funcţia de vicepremier, cât şi la cea de ministru al Culturii.

UPDATE Kelemen Hunor: „S-a ajuns la concluzia că UDMR rămâne în guvernare. Eu o să mă retrag în zilele următoare din funcţia de ministru al Culturii şi din funcţia de vicepremier”, a anunţat Kelemen Hunor, precizând că este un lucru absolut normal şi absolut firesc. Kelemen a mai precizat că ministerul Culturii va rămâne tot la UDMR.


La şedinţă au mai venit, pe rând, ceilalţi membri ai Consiliului Permanent. Fostul preşedinte al UDMR Marko Bela a declarat că va susţine „o bună colaborare şi pentru interese reciproce de a colabora“, iar senatorul Verestoy Attila a spus că „participarea la guvernare este în interesul comunităţii maghiare, al stabilităţii şi al majorităţii“.

La rândul său, preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, a afirmat că nu crede că balanţa înclină spre ieşirea de la guvernare, întrucât există atât puncte pozitive, cât şi negative.

„Rămâne să apreciem toate punctele de vedere, dacă programul de guvernare stabilit cu PSD a funcţionat sau nu. În funcţie de aprecieri vom vota“, a spus Seres.

Verestoy Attila: UDMR trebuie să rămână în Guvern

Senatorul UDMR, Verestoy Attila a declarat, vineri, la RFI că militează pentru rămânerea la guvernare: "Sigur! Dar nu contest că domnul preşedinte Kelemen Hunor are opţiunea fermă şi poate să aibă o decizie pe care nu o contest".Întrebat dacă asta ar însemna o demisie a lui Kelemen Hunor din Guvern, Verestoy Attila a răspuns că nu contestă că liderul UDMR poate să aibă acest drept. „Asta nu implică automat o ieşire a UDMR-ului (din Guvern-n.r.), pentru că pierdem tocmai platforma pe care noi vrem să rezolvăm această problemă", a mai precizat senatorul.

Senatorul UDMR a propus o dezbatere parlamentară pe tema iniţiativei cetăţeneşti respinsă de Comisia Europeană: „Eu cred că nu putem expedia această problemă printr-o decizie intrăm, rămânem, păstrăm guvernarea, rămânem într-o coaliţie. Subiectul însuşi trebuie tratat şi pentru asta probabil va trebui să existe o dezbatere parlamentară la nivelul comisiilor de specialitate, comisiile pentru culte, minorităţi şi comisiile pentru politică externă, pe care probabil că o vom putea declanşa în această toamnă (...). Deci eu, personal sunt de părere că o abordare de totul sau nimic în această problemă nu este o alegere corectă“, a conchis senatorul UDMR.

Ce a declanşat scandalul

La finalul săptămânii trecute, etnicii maghiari ameninţau Guvernul cu măsuri radicale dacă MAE nu se va retrage din procesul pe care udemeriştii îl au cu Comisia Europeană. Ministrul de Externe nici nu ia în calcul o astfel de variantă.

Intervenţia Ministerului Afacerilor Externe în procesul de la Curtea Europeană de Justiţie, în care udemeriştii au contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene, privind protecţia minorităţile naţion,ale a tulburat liniştea în Guvernul Ponta. Liderul Uniunii Kelemen Hunor s-a lansat sâmbătă într-un atac dur la adresa ministrului de Externe, Titus Corlăţean, despre care a spus că are o „gândire depăşită“. Hunor susţine că poziţionarea MAE l-a pus în situaţia de a fi „ignorat“ şi „umilit“, întrucât nu a fost informat cu privire la intervenţia României în proces.

„Eu am militat pentru coaliţia cu PSD. Când am făcut această coaliţie ne-am gândit pentru o perioadă mai lungă, până în 2016, şi cred că ar trebui să meargă până în 2016, dar nici nu pot să fiu pus în situaţia de a fi ignorat, umilit, şi să aflu, ulterior, că România a intervenit într-un astfel de proces unde eu sunt parte a procesului. Titus Corlăţean are destulă experienţă pentru a putea ghici că, fără să ne consulte şi mergând în această direcţie, la un moment dat va fi o tensiune, va fi o situaţie care va necesita o discuţie mai amplă“, a menţionat Kelemen, care a cerut MAE  să se retragă din proces.

În ciuda ultimatumului dat de Kelemen Hunor, Titus Corlăţean nici nu ia în calcul o eventuală retragere a iniţiativei. Mai mult, Corlăţean ia arătat uşa colegului său de guvernare. „Coaliţiile vin şi pleacă. Statul rămâne“, i-a transmis prin intermediul presei, ministrul de Externe. Totodată,  Corlăţean a explicat că poziţionarea României de partea Comisiei Europene în chestiunea drepturilor minorităţilor nu reprezintă decât o confirmare a unui fapt deja cunoscut

Citeşte şi:

UDMR nu vrea să guverneze cu PPDD. Hunor: Ar fi un dezastru

 Alianţa dintre PSD şi PPDD încă nu s-a reralizat, dar deja au apărut primele critici din interiorul coaliţiei de guvernare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că, din punctul său de vedere, cooptarea PPDD la guvernare ar fi un dezastru, ca imagine, şi că nu este de acord cu aceasta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite