UDMR cucereşte Moldova şi Ţara Românească. Surse: Sebastian Bodu deschide lista UDMR Constanţa pentru Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teamă că nu vor trece pragul electoral la parlamentare îi face pe cei din UDMR să pună pe listele lor şi politicieni cu experienţă de origine română, în circumscripţii în care practic nu există maghiari. Fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu, ar urma să deschidă lista de Camera Deputaţilor de la Constanţa, potrivit unor surse politice.

Intrarea unui partid  în Parlament e condiţionată de obţinerea la nivel naţional a minimum 5% , iar calculele politice arată că UDMR riscă să nu fie prezentă dacă nu-şi mobilizează suficient electoratul. Însă, pentru a se asigura că vor avea reprezentanţi şi în legislatura 2016-2020, cei din UDMR nu se vor baza doar pe votanţii tradiţionali din zonele cu populaţie maghiară, ci urmăresc obţinerea de voturi şi în judeţe din Moldova, Dobrogea sau Muntenia, prin promovarea în capul listelor a unor personalităţi de origine română, dar cu capital electoral. O astfel de alegere este şi fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu, cel care ar urma să deschida lista de Camera Deputaţilor a UDMR din judeţul Constanţa, potrivit unor surse politice. 

Contactat de „Adevărul“ pentru a confirma oficial candidatura sa pe listele UDMR la Constanţa, Bodu s-a limitat la o singură propoziţie: „Nu comentez!“. Mai receptivi pentru discutarea subiectului au fost reprezentanţii UDMR. „O decizie finală în acest sens nu s-a luat deocamdată. Există colaborări cu minorităţile din România, dar şi cu majoritatea, în condiţiile în care în anumite zone ponderea comunităţii maghiare este mai mică. Condiţii?  Să respecte principiile şi valorile noastre. Astfel pot fi susţinuţi candidaţi ai majorităţii (români - n.r.)“, a declarat, pe de altă parte, pentru „Adevărul“, Szabo Odon, viceliderul deputaţilor UDMR, fiind întrebat despre candidatura lui Bodu şi dacă formaţiunea maghiară va avea pe listele sale candidaţi cu notorietate din comunitatea română.   

„Are notorietate“

De altfel, întrebat dacă Bodu ar fi un câştig pentru UDMR, Szabo Odon a confirmat faptul că fostul şef al ANAF e o persoană cunoscută, cu potenţial electoral. „Domnul Bodu a fost şef al ANAF, e cunoscut în ţară. Are notorietate.  Atât pot spune“, a completat reprezentantul UDMR care a menţionat că îşi vor adapta strategia de campanie în funcţie de judeţ. De exemplu, pe listele pentru parlamentare din Timiş sunt atât candidaţi maghiari, dar şi ai minorităţilor sârbe, bulgare şi germane.   

Cu toate că UDMR nu a recunoscut oficial că a bătut palma cu Bodu pentru o candidatură, surse politice susţin că în maxim două-trei zile acesta va fi prezentat drept candidat al formaţiunii maghiare. „Oficializarea candidaturii lui Bodu va avea loc miercuri. Vom purta discuţii şi cu alţi reprezentanţi mai cunoscuţi ai majorităţii care să candideze în judeţele cu număr mare de votanţi. Orice vot e important, iar dacă găsim oamenii potriviţi (pentru a candida - n.r) îi putem lua alături de noi“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

Voturi în judeţele mari

De altfel, UDMR va căută să pună pe liste nume cât mai cunoscute şi în alte judeţe în care sunt puse în joc multe mandate la Senat şi Camera Deputaţilor. Printre judeţele vizate, pe lângă Constanţa, formaţiunea maghiară vrea rezultate cât mai bune în Iaşi, Bacău, Prahova, Timiş sau Cluj. Toate judeţele menţionate au alocate câte zece, 11 sau 12 mandate pentru Camera Deputaţilor şi câte patru-cinci mandate pentru Senat, fiind cele mai mari circumscripţii din ţară.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite