UDMR Covasna, despre retragerea distincţiei lui Laszlo Tokes de către Iohannis: Suntem profund indignaţi. Iohannis a ofensat toţi maghiarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR Covasna se declară indignată şi dezamăgită de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-i retrage decoraţia „Steaua României“, cea mai înaltă distincţie a statului român, lui Laszlo Tokes.

„Suntem profund indignaţi şi suntem dezamăgiţi de gândirea democratică a şefului statului Klaus Iohannis, care, prin această decizie a sa, a ofensat toţi maghiarii din Transilvania şi toţi democraticii români', se arată într-un comunicat de presă al UDMR Covasna, citat de Agerpress.

UDMR Covasna vorbeşte de meritele lui Laszlo Tokes la Revoluţia din 1989. „Convingerea noastră este că nu se pot contesta meritele lui Laszlo Tokes în schimbarea epocii şi istoria nu se poate rescrie. Nu se poate nega faptul că Laszlo Tokes s-a aflat la originea izbucnirii Revoluţiei din 1989, la Timişoara, şi că rolul istoric pe care l-a jucat în declanşarea schimbării regimului a fost unul determinant. Dacă n-ar fi existat Laszlo Tokes, nu ar fi existat Revoluţia. Dacă n-ar fi existat Revoluţia, nu ar exista democraţie. Dacă nu există democraţie, nu ar exista nici şef de stat ales pe cale democratică“, se mai arată în sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a retras lui Laszlo Tokes distincţia „Steaua României“, oferită de Traian Băsescu în 2009. „Prima chestiune se referă la decoraţia domnului László Tőkés, care i-a fost atribuită în 2009 de către Preşedintele României şi, în urma unor declaraţii făcute de domnul Tőkés, Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” s-a sesizat şi a propus retragerea acestei distincţii. Domnul Tőkés s-a adresat instanţelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare şi instanţele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere. Am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului László Tőkés“, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, într-o cofnerinţă de presă susţinută joi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite