UDMR atacă votul prin corespondenţă la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, astăzi, că parlamentarii UDMR vor sesiza Curtea Constituţională (CCR) cu privire la proiectul votului prin corepondenţă.

PSD şi PNL şi-au dat mâna în Senat şi au votat luni pentru adoptarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă. Scopul celor două formaţiuni este atragerea electoratului din afara graniţelor chiar dacă timp de aproape un an au tergiversat lucrările la această iniţiativă legislativă.  117 aleşi au votat „pentru“ legea prin corespondenţă, iar zece „împotrivă“. Singurii care şi-au exprimat dezacordul faţă de un asemenea fel de vot au fost senatorii UDMR, care acum contestă şi la CCR proiectul redactat de AEP, şi o parte din cei ai ALDE, inclusiv preşedintele Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu. Mai mult, senatorul ALDE Cristiana Anghel a afirmat după vot că legea e idioată, însă părerea sa nu a schimbat rezultatul favorabil adoptării legii.

Anterior, ieri dimineaţă, Comisia de cod electoral a adoptat amendamentele senatorilor la legea votului prin corespondenţă şi a trimis raportul la Senat pentru a fi adoptat în plen.Senatorii liberali nu au depus niciun amendament, motivul invocat fiind că legea avansată de AEP seamănă cu varianta PNL aproape în totalitate. „Proiectul de lege este bazat în mare parte pe iniţiativa depusă de PNL la Parlament încă din luna martie. Se dovedeşte, astfel, că rezistenţa Puterii faţă de acest proiect nu a fost nici pe departe fundamentată pe argumente serioase. Opoziţia PSD faţă de acest proiect a fost un act premeditat de tergiversare a unei soluţii pentru votul în Diaspora“, a spus copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Dragnea garantează adoptarea legii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, iar în aproape zece zile, legea va ajunge pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. „În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, vom duce la îndeplinire ceea ne-am asumat în momentul în care am preluat preşedinţia Comisiei de Cod Electoral: rezolvarea votului prin corespondenţă în trei săptămâni. Miercuri, 28 octombrie, are loc votul final în Camera Deputaţilor, unde va fi adoptat. Apoi, va merge spre promulgare la Preşedinţie“, a spus Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite