Să luăm declaraţiile pe rând. Sogor Csaba, locul doi pe lista UDMR la europarlamentare, spune (AICI) că „ţelul nostru este ca aşa cum există o decizie privind capitolul agricultură, sa existe o legislaţie europeană şi în privinţa drepturilor minorităţilor”. Aşadar, europarlamentarii UDMR vor susţine în Parlamentul European o lege extensivă a minorităţilor care să stipuleze norme obligatorii pentru toate ţările membre exact cum sunt cotele stabilite de UE în agricultură: câţi maghiari la hectar instituie dreptul la autonomie! Vor avea, desigur, sprijinul tuturor europarlamentarilor Ungariei în acest sens. Dar Sogor Csaba nu se opreşte la a anunţa că această legislaţie trebuie adoptată în viitorul mandat al PE, ci aruncă şi o ameninţare voalată: ”În Ucraina, problemele ar fi puţin altfel dacă Uniunea Europeană ar fi putut da un exemplu mai bun în privinţa asigurării drepturilor minorităţilor, respectării limbii, culturii, tradiţiilor minorităţilor din Ucraina”, avertizează el, ca şi cum conflictul din ţara vecină ar avea vreo legătură cu minorităţile şi nu ar fi un conflict geo-politic global între Est şi Vest.

Dacă în Ucraina războiul civil a plecat de la minorităţi, cum ne spune Sogor Csaba, atunci trebuie să fim atenţi, ridică miza însuşi liderul UDMR Kelemen Hunor, într-un interviu acordat unui post de radio din România, dar preluat imediat de mass-media ungară (AICI). Este responsabilitatea Europei să soluţioneze şi să prevină conflictele etnice, spune ritos Hunor, care se preface îngrijorat că în apropierea României se desfăşoară un conflict etnic în timp ce UDMR pregăteşte terenul ca în România să se repete aceeaşi nenorocire. Şi, adaugă Hunor, conflictul din Ucraina este un semn îngrijorător pentru toţi cei care au crezut că lucrurile au fost decise în mod clar, că în regiune evoluţiile sunt ireversibile şi că nu pot fi generate conflicte etnice. Culmea ipocriziei,  ”noi, maghiarii din Transilvania, susţinem cu consecvenţă, prin intermediul UDMR, că sarcina şi responsabilitatea Europei sunt soluţionarea şi prevenirea conflictelor”, mai spune apostolul păcii Kelemen Hunor, în contradicţie cu toate acţiunile sale. Aşadar, i se spune Europei şi nouă tuturor să nu ne culcăm pe o ureche că vom evita conflictele etnice dacă nu le dăm maghiarilor ceea ce pretind, că nimic nu e bătut în cuie, nici măcar graniţele, dacă Europa nu ia măsuri pentru minorităţi (a se înţelege cea maghiară, e singura minoritate cu probleme din Europa, după cum se poate vedea!)

Atenţie UE, te îngrijorezi de Ucraina, dar nu eşti atentă la ce putem face noi, politicenii maghiari, chiar de dinăuntrul tău, spre bucuria Ungariei, a Rusiei şi a tuturor celor care iubesc conflictele etnice, mai ales dacă se desfăşoară în interiorul blocului comunitar.

Un alt candidat al UDMR, Vincze Lorant, a lansat laitmotivul conflictului etnic cu o zi înaintea celorlalţi (AICI), ca dovadă că şantajarea UE şi a României din perspectiva scenariului ucrainean a devenit temă oficială de campanie: ”Uniunea Europeană este atentă la conflictul din Ucraina şi a condamnat fără echivoc decizia privind minorităţile din Ucraina, nu este la fel de atentă când este vorba de drepturile minorităţilor din interiorul UE”. Aşa că atenţie UE, te îngrijorezi de Ucraina, dar nu eşti atentă la ce putem face noi, politicenii maghiari, chiar de dinăuntrul tău, spre bucuria Ungariei, a Rusiei şi a tuturor celor care iubesc conflictele etnice, mai ales dacă se desfăşoară în interiorul blocului comunitar.

Mai e loc pentru o întrebare retorică: cum e să deplângi soarta Ucrainei, dar să construieşti acelaşi scenariu în propria ta ţară, pentru membrii comunităţii pe care pretinzi că-i reprezinţi? De aceea UDMR merită numele de Uniunea Demolatorilor Maghiarilor din România, pentru că direcţia secesionistă şi ameninţătoare pe care a luat-o va distruge pacea comunităţii maghiare din Transilvania şi o va angaja pe un drum al autopierzaniei. Asta dacă nu cumva votanţii maghiari vor înţelege pericolul la care se expun susţinând UDMR şi vor sta acasă, sau dacă votanţii românii vor înţelege pericolul şi vor ieşi la vot ca să oblige UDMR să dea cu capul în prag, dar să nu-l treacă. UDMR numeşte mai nou comunitatea maghiară din România drept ”diaspora maghiară internă”, ca şi cum ar fi într-o altă ţară, ca şi cum ar fi străină. Ce dovadă mai vreţi că UDMR nu recunoaşte statul român şi că s-a angajat definitiv pe drumul distrugerii acestuia?