Guvernul Ponta 3.  Ponta: Săptămâna viitoare prezint Parlamentului noul Guvern. Lista noilor miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Miniştrii liberali din Guvernul Ponta 2 şi-au depus, miercuri dimineaţă, demisiile la Cabinetul prim-ministrului. Victor Ponta a anunţat că intenţionează să prezinte săptămâna viitoare Parlamentului noua formulă a Guvernului şi că va avea discuţii în acest sens inclusiv cu UDMR, susţinând că, până acum, nu au existat astfel de discuţii.

Premierul Ponta a stabilit, după o scurtă discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, miniştrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile de ministru eliberate de PNL.

Dan Şova -Transporturi

Nicu Bănicioiu-Sănătate

Robert Cazanciuc-Relaţia cu Parlamentul

Rovana Plumb-Ape şi Păduri

Doina Pană-Muncă, Costoiu-Cultură

Corlăţean-Românii de Pretutindeni.

UPDATE Victor Ponta, într-o intervenţie la B1 TV, după întâlnirea cu Traian Băsescu: Preşedintele va semna decretele pentru miniştrii interimari. Suntem toţi aleşi ca USL, începând cu preşedintele Senatului. Marţi, merg la votul Parlamentului. Vom discuta cu UDMR, după plecarea PNL din Guvern.

UPDATE Premierul Victor Ponta a părăsit sediul guvernului. Acesta se îndreaptă către Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu. Şedinţa de guvern, programată pentru ora 12.00, se va amâna până când decretele de numire a miniştrilor interimari pe posturile eliberate de PNL vor fi semnate de preşedintele Traian Băsescu şi publicate în Monitorul Oficial. După numai jumătate de oră, Ponta a revenit la Palatul Victoria.

UPDATE Liberalul Cristian Buşoi a venit la Guvern pentru a-şi depune demisia de la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), unde ocupă rangul de secretar de stat. Buşoi a fost propus de PNL pentru conducerea Ministerului Sănătăţii, înainte de ruperea USL.

UPDATE Mariana Câmpeanu şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Muncii, după o discuţie cu premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax. Câmpeanu a sosit la Guvern în jurul orei 10.00 şi a plecat după aproximativ 30 de minute.

UPDATE Miniştrii PNL îşi depun demisiile în bloc. Mariana Câmpeanu a venit la Palatul Victoria, unde premierul Victor Ponta îi aşteaptă pe miniştrii PNL să îşi depună demisiile.

Negocieri cu UDMR pe două ministere

Liderii PSD urmează să poate astăzi runda finală de negocieri cu UDMR, după ce senatorul social-democrat Ilie Sârbu a reamintit că există încă din 2012 un protocol semnat cu UDMR, care nu s-a mai realizat şi care prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi miniştri în Cabinet.

„E un protocol din 2012, din decembrie, semnat şi de domnul Crin Antonescu şi de domnul Ponta“, a spus Ilie Sârbu, subliniind că protocolul a rămas valabil. Maghiarii sunt ca şi intraţia la guvernare, dar vor oficializa mutarea la sfârşitul acestei săptămâni când se întâlnesc într-o şedinţă de conducere la Târgu Mureş.

Surse politice susţin că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar urma să ocupe funcţia de viceprim-ministru şi, concomitent, portofoliul de ministru al Culturii, pe care l-a mai deţinut.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea portofoliu, se negociază ca UDMR să preia Ministerul Sănătăţii, caz în care ministru ar urma să fie Cseke Attila, care a mai deţinut acest fotoliu în guvernarea PDL.

UDMR ar dori şi Ministerul Mediului, caz în care ministru ar urma să fie Attila Korodi, care a mai deţinut şi el acest fotoliu. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Attila Korodi nu doreşte să revină pe un post de ministru. În consecinţă, liderii maghiari s-au reorientat rapid către senatorul Tanczos Barna, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.

Şi totuşi, în situaţia în care Mediul va fi preluat de UDMR-istul Attila Korodi, Rovana Plumb ar putea prelua Ministerul Muncii, înlocuind-o astfel pe Mariana Câmpeanu. O altă variantă discutată în PSD spune că Rovana Plumb va rămâne la ministerul Mediului, iar Mariana Câmpeanu va rămâne şi ea în Guvern, după ce îşi va da demisia din PNL sau va fi exclusă. Mariana Câmpeanu este în concediu medical până vineri, dar a venit astăzi la guvern pentru a discuta cu Ponta.

Transporturile, comasate cu Marile proiecte

Numărul ministerelor va fi redus, iar altele vor fi comasate. Ministrul Marilor proiecte, Dan Şova, va prelua şi portofoliul Transporturilor. De asemenea, la Ministerul Finanţelor va fi cooptat şi Departamentul pentru Buget sub coordonarea lui Liviu Voinea. În plus, ministerul Economiei va fi reîntregit cu Departamentul pentru Energie şi va fi condus de pesedistul Constantin Niţă.

Acestea nu sunt singurele mutări pe care le pregăteşte PSD. Nicolae Bănicioiu, de profesie medic, ar putea părăsi ministerul Tineretului şi Sportului pentru a conduce Sănătatea, aşa cum şi-a dorit în decembrie 2012. Fotoliul lui Bănicioiu de la MTS urmează să fie ocupat de Mihaui Sturzu, liderul tinerilor social-democraţi, fostul solist al trupei HI-Q. De asemenea, Dan Nica nu va mai fi ministrul Comunicaţiilor, el urmând să candideze la alegerile europarlamentare. Ministerul pe care l-a condus urmează să-şi schimbe numele în Ministerul pentru Societatea Informaţională, care urmează să fie preluat de un memrbu PSD, cel mai probabil Bebe Ionică.

PC, încă un ministru

PC are în acest moment doi miniştri în Guvern: Daniel Constantin şi Maria Grapini. Aceasta din urmă va părăsi Palatul Victoria pentru un mandat de europarlamentar, dar PSD şi PC încă nu au căzut de acord pe numele celui care o va înlocui. În afară de aceste două portofolii, PC va mai primi şi postul de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentului, deţinut până ieri de liberalul Mihai Voicu. În locul său urmează să fie instalat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Bogdan Ciucă: „Nu mă interesează“

Deşi  sunt voci politice care susţin că Bogdan Ciucă ar putea fi propus pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, deputatul nu este interesat de o astfel de funcţie. Contactat de „Adevărul“, deputatul PC, Bogdan Ciucă, a precizat că se simte onorat, dar că niciodată nu a urmărit să acceadă pe o poziţie ministerială.

„Mă simt onorat, dar niciodată nu am acceptat propunerea de intrare în Guvern. De fiecare dată când partidul întocmeşte listele pentru guvernare sunt luat în calcul, ceea ce mă onorează, dar nu mă interesează o astfel de funcţie“, a explicat pentru „Adevărul“ deputatul Bodgan Ciucă.  
 

Schiţa Guvernului Ponta 3

Premier: Victor Ponta

Vicepremieri: Liviu Dragnbea, Gabriel Oprea

Vicepremieri posibili: Daniel Constantin, Kelemen Hunor

Ministerul Finanţelor Publice (inclusiv portofoliul Bugetului) – Liviu Voinea

Ministerul Afacerilor Interne – Gabriel Oprea

Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Duşa

Ministerul Afacerilor Externe – Titus Corlăţean

Ministerul Dezvoltării Regionale Şi Administraţiei Publice– Liviu Dragnea

Ministerul Agriculturii (împreună cu portofoliul Apelor şi Pădurilor) – Daniel Constantin

Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc

Ministerul Sănătăţii –  Nicolae Bănicioiu

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Marilor Proiecte de Investiţii – Dan Şova

Ministerul Culturii – Kelemen Hunor, vicepremier (UDMR)

Ministerul Economiei, Comerţului şi Energiei – Constantin Niţă

Ministerul Educaţiei Naţionale – Remus Pricopie

Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice – Rovana Plumb/ TÁNCZOS Barna

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice –  Mariana Câmpeanu/ Rovana Plumb

Ministerul pentru Societatea Informaţională - PSD

Ministerul Tineretului şi Sportului – Mihai Sturzu

Ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism - PC

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică - Mihnea Cosmin Costoiu

Ministrul delegat pentru Dialog Social - Doina Pană

Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Bogdan Ciucă

Material în curs de actualizare

Pe aceeaşi temă:

USL: dragostea durează 3 ani. Şi 3 săptămâni

Liberalii au decis, aseară, să iasă de la guvernare şi au rupt, practic, alianţa cu social-democraţii, după mai bine de trei ani de mariaj politic, în care au stat împreună în opoziţie, dar mai ales la putere.

USL s-a rupt. PNL a divorţat în patru puncte de PSD şi cere demisia lui Ponta Crin: Convingerea mea este că vom reveni foarte curând la guvernare

USL s-a rupt. Membrii Delegaţiei Permanente a PNL au votat cu o majoritate covârşitoare ieşirea partidului de la guvernare, tranşând astfel situaţia tulbure care persistă în USL de mai bine de două săptămâni. Liberalii i-au cerut demisia premierului Victor Ponta.

Reacţiile politicienilor după destrămarea USL: de la „o decizie pripită” la „gest iresponsabil”

Mai mulţi lideri politici şi-au exprimat marţi seară părerea asupra rezoluţiei votate de PNL care prevede ieşirea de la guvernare, precum şi demisia in bloc a miniştrilor şi a secretarilor de stat liberali. Tot marţi seară, Crin Antonescu, liderul PNL, a cerut inclusiv demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite