Turismul intră total pe mâna baronilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea nu l-a uitat pe prietenul său, Nicuşor Constantinescu FOTO Mediafax
Liviu Dragnea nu l-a uitat pe prietenul său, Nicuşor Constantinescu FOTO Mediafax

Proiectul descentralizării, elaborat de Liviu Dragnea, oferă puteri nemăsurate Consiilor Judeţene în domeniul turismului şi al alimentaţiei publice.

 Proiectul legislativ pe descentralizare, realizat de Ministerul Dezvoltării, condus de vicepremierul Liviu Drganea, le oferă posibilitatea baronilor loclai să taie şi să spânzure în domeniul turismului. Potrivit proiectului pentru care premierul Victor Ponta îşi va asuma răspunderea în Parlament, pensiunile vor avea nevoie de autorizaţie din partea Consiliilor Judeţene şi nu  din partea Ministerului IMM-urilor şi Turismului, condus de Maria Grapini, cum se întâmpla până acum.

Titlul IV din lege, privind măsurile de descentralizare în domeniul turismului, oferă Consiliilor judeţene următoarele atribuţii: „Autorizează funcţionarea pensiunilor, activităţile ghizilor de turism, centrele de informare şi promovare turistică, structurile de primire turistică şi unităţile de alimentaţie publică situate în unităţile administrativ-teritoriale şi în staţiuni turistice; emit brevetul de turism“.

Dedicaţia pentru Consiliile judeţene nu se opreşete aici. Liderii CJ au primit dreptul de a emite avize de specialitate pentru privind zone şi staţiuni turistice, dar şi dreptul de a da aviz tehnic pentru construcţiilor noi cu destinaţie turistică. În aceste categorii se încadrează hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, restaurante, dar şi cluburi, cazinouri sau săli polivalente. Ministerul Dezvoltării nu a uitat nici de turismul balnear, astfel, a lăsat pe mâna şefilor de judeţ adminsitararea compelxelor de tratament balneo-climateric.

În plus, Autoritatea Naţionala pentru Turism pierde dreptul de administrare a plajelor cu destinaţie turistică în favoarea unităţii administrativ-teritoriale pe a în raza căreia se află. Practic, baronul de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, un apropiat al ministrului Dragnea, a primit cu dedicaţie dreptul de a închiria plajele.

Vocea pensiunilor

Vicepreşedintele ANTREC, Emil Anton Comşa, crede că proiectul lui Dragnea simplifică doar teoretic procesul de obţinere a autorizaţiei. „Procedura de clasificare este împărţită în două etape. Stabilirea gradul de confort, care poate fi făcut de o asociaţie specializată, şi autorizaţia de funcţionare, partea legislativă, care acum, ar trebui să intre în subordinea Consiliilor Judeţene. Teoretic, am fi mai aproape de factorii de decizie, dar, în acest moment, nu este constituită o unitate specializată în autorizare la nivel local“, a declarat Emil Anton Comşa, vicepreşedinte al ANTREC România.

Dragnea nu i-a uitat nici pe primari

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a cerut Guvernului să primească în 2014, an electoral, două miliarde lei (450 milioane euro) peste bugetul din acest an, aproape dublu faţă de nivelul actual. Banii au fost solicitaţi în special pentru a fi puşi la dispoziţia primăriilor şi folosiţi anul viitor la diferite lucrări, precum cele din programul de reabilitare a sistemelor de apă şi canalizare, conform surselor Mediafax. Solicitarea ascunde însă şi un scop electoral. La anul sunt programate alegeri europarlamentare  şi, mai ales, alegeri prezidenţiale, iar contribuţia primarulor este decisivă în a mobilize electoratul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite