Turcan explică detaliile proiectului de 30 de milioane de euro privind copiii cu părinţi plecaţi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan FOTO gov.ro
Raluca Turcan FOTO gov.ro

Vicepremierul demisionar Raluca Turcan şi ministrul demisionar al Fondurilor Europene Ioan Marcel Boloş au lansat marţi un program pilot de „stimulare a participării le educaţie” a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Potrivit Ralucăi Turcan, bugetul proiectului este de 30 de milioane de euro.

„În România sunt peste 91.000 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.. Acest program-pilot ii va sprijini să meargă la şcoală şi să facă performanţă.

Programul pilot va fi implementat în toată ţara şi va avea drept beneficiari 3.000 copii cu cel puţin un părinte care lucrează în afara ţării. Măsurile se adresează mai multor grupe de vârstă, fiind adaptate, evident, specificului fiecăreia: elevi din ciclul primar (6 – 10 ani), gimnazial (11-14 ani) şi secundar superior (14-16 ani).

Vor putea depune proiecte, individual sau în parteneriat:
• şcoli publice şi private din reţeaua şcolară naţională;
• furnizori de servicii de orientare sau consiliere şcolară;
• parteneri sociali din învăţământul preuniversitar;
• instituţii de cult şi asociaţii religioase;
• instituţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul incluziunii sociale;
• ONG-uri”, a explicat Raluca Turcan marţi pe Facebook.

Prevenirea abandonului şcolar, masă la şcoală şi consiliere pentru părinţi printre priorităţile proiectului

Vicepremierul demisionar a mai menţionat că printre măsurile proiectului se regăsesc prevenirea abandonului şcolar, consilierea psihologică sau masa la şcoală. Totodată, Turcan a afirmat că următorul pas al Guvernului PNL este de a motiva românii plecaţi în străinătate să revină acasă.

„Valoarea proiectelor finanţate va fi între 300.000 euro şi 1 milion euro. Proiectele mari, cu o valoare de 1 milion de euro, vor asigura sprijin pentru minim 91 copii.

Sprijinul concret care le va fi acordat constă într-un mix de măsuri care vizează:
• Prevenirea abandonului şcolar prin programe de tip Şcoală după Şcoală;
• Consiliere psihologică şi consiliere vocaţională;
• Masă la şcoală sau asigurarea de rechizite şi materiale educative;
• Consiliere pentru părinţii.

Acest proiect completează, pe de o parte, măsurile pe care Guvernul le-a adoptat în ultimele 3 luni în domeniul educaţiei, pentru a ne asigura că cele mai vulnerabile categorii de copii (printre care şi cei cu părinţii plecaţi în străinătate) rămân la şcoală şi primesc sprijin pentru a-şi finaliza parcursul educaţional: extinderea programului pilot «Masă la şcoală», prin triplarea numărului de şcoli beneficiare, cu bani de la buget şi programul pilot «Şcoală după şcoală», care va debuta în luna septembrie şi va fi finanţat din fonduri europene.

Pe de altă parte, acesta vine în sprijinul românilor din diaspora şi al familiilor lor. Pasul următor şi dorinţa noastră, a Guvernului PNL, este să motivăm românii plecaţi să revină acasă şi să reîntregim familiile. Vom folosi fonduri europene pentru a-i sprijini pe cei care se întorc să îşi folosească experienţa câştigată în străinătate în activităţi antreprenoriale”, a conchis Raluca Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite