Turcan, atac la CCR după decizia privind creşterea pensiilor: Jurisprudenţa Curţii din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan, ministru al Muncii şi prim-vicepreşedinte al PNL. FOTO gov.ro
Raluca Turcan, ministru al Muncii şi prim-vicepreşedinte al PNL. FOTO gov.ro

Ministrul Muncii Raluca Turcan a criticat CCR după ce a respins sesizarea Guvernului orivind rectificarea bugetară ,adoptată de Parlament cu un amendament al PSD care prevede creşterea pensiilor cu 40%. Prim-vicepreşedintele PNL a punctat faptul că efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este de aproximativ 138 miliarde pe an.

„Soluţia prezentată astăzi de CCR privind creşterea pensiilor nu miră pe nimeni, pentru că jurisprudenţa Curţii din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă. Creşterea cu 40% a pensiilor adoptată de PSD în 2019, înainte de campania electorală, trebuie citită strict în cheie electorală. În realitate, PSD nu a dorit niciodată să aplice această lege. Executivul condus de Viorica Dăncilă nu a demarat nici procedura de evaluarea a pensiilor, care trebuia reglementată conform legii în octombrie 2019, nici procedurile de achiziţii şi suplimentare de personal necesare acestui demers”, a scris pe pagina sa de Facebook Raluca Turcan. 

Ministrul Muncii a precizat că PNL găsise soluţia privind creşterea etapizată a pensiilor. „Creşterea de 14% a pensiilor în 2020 adoptată de PNL a fost cea mai mare creştere a punctului de pensie şi a fost soluţia realistă pentru a evita un eventual blocaj. Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii trebuie să rămână sustenabil. Aplicarea creşterii de 40% prevăzută în Legea 127/2019 ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, în 2022, ceea ce este imposibil de susţinut în acest moment”, a completat Turcan. 

„Este esenţial ca, în cel mai scurt timp posibil, să avem un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate şi să eliminăm acele discrepanţe strigătoare la cer dintre beneficiarii de pensii speciale uriaşe şi ceilalţi pensionari din România. Am început deja întâlnirile de lucru dedicate corectării legislaţiei şi vom prezenta, în lunile următoare, propunerile concrete care vor reechilibra sistemul de pensii”, a conchis prim-vicepreşedintele PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite