Turcan anunţă un program-pilot de 20 de milioane de euro pentru elevii din zone şi familii defavorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan FOTO gov.ro
Raluca Turcan FOTO gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan anunţă că Guvernul va aloca 20 de milioane de euro pentru un nou program-pilot „Şcoală după Şcoală”, începând din septembrie 2020. Programul este destinat elevilor care provin din zone defavorizate şi din familii dezavantajate, care vor beneficia de de o finanţare de 200 de lei pentru programe de tipul „After-School”.

„Guvernul Orban va lansa în dezbatere publică un nou APEL pentru un proiect-pilot de tipul «After-School», din bani europeni. Beneficiarii vor fi elevi care provin din zone defavorizate şi familii dezavantajate, copii care sunt expuşi riscului de abandon şcolar. Prin acest proiect fiecare elev va beneficia de o finanţare de 200 de lei pentru programe de tipul «After-School», anunţă Turcan.

Ea explică faptul că obiectivele acestui program sunt: îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în situaţii de risc de abandon şcolar, reducerea dificultăţilor şi discrepanţelor în însuşirea abilităţilor de scris, citit şi socotit, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare şi crearea oportunităţilor de dezvoltarea a unor abilităţi de viaţă independentă, precum şi prevenirea neglijării copiilor, întoarcerea părinţilor la lucru.

„Proiectul va simplifica vieţile a mii de familii active. Ne propunem să asigurăm toate condiţiile pentru a reduce spre zero fenomenul părăsirii timpurii a şcolii în zonele vizate de proiect. Dorim ca toţi copiii să finalizeze învăţământul obligatoriu şi să aibă mai multe şanse în viaţă. Programul adaugă ani de şcoală, iar orice an în plus la educaţia unui copil înseamnă scăderea cu 8,2% a investiţiilor în sănătate, scăderea cu 8% a şomajului şi creşterea cu 9,8% a veniturilor la înaintarea în vârstă”, explică vicepremierul, care consideră că „acest demers este o investiţie în viitorul copiilor”.

Ea argumentează că, potrivit tuturor studiilor internaţionale, un astfel de program poate reduce simţitor rata abandonului şcolar şi poate stimula copiii care nu sunt şcolarizaţi în acest moment să se întoarcă la şcoală.

După etapa de testare, Guvernul va propune un calendar de măsuri pentru generalizarea acestui program finanţat din bani de la bugetul de stat şi fonduri europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite