Tudose: Taxa de solidaritate există şi acum. Va rămâne pentru că e cerinţa UE şi a sindicatelor. Cota o stabileşte Ministerul de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose
Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Deva, că taxa de solidaritate există şi acum, la un nivel de 0,25%, şi va fi menţinută pentru că este o cerinţă a UE şi a sindicatelor, iar Ministerul Finanţelor va stabili la cât va ajunge aceasta, pentru că în cifre reale trebuie să fie la acelaşi nivel, dar la o bază de raportare mai mică.

”La această oră, această taxă există. Domnul ministru de Finanţe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Nu este vorba despre aşa ceva. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plăteşte 0,25% pentru această taxă care este şi o taxă de asigurare cerută de UE şi clamată şi de sindicate. Că este 0,25%, că este..., va fi un fond de asigurare. Că este 1%, aici Ministerul de Finanţe face calculele, pentru că, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămâna suma în cifre reale identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dvs. plăteşte 0,25”, a declarat premierul.

Întrebat dacă el a înţeles cum va fi această taxă din ceea ce a explicat ministrul de Finanţe, şeful Guvernului a răspuns: ”Acum, să fiu sincer, din ce a explicat ministrul de Finanţe am înţeles aproape ca dvs., doar că norocul nostru este că ştim că nu e aşa”.

Chestionat cum va fi, Mihai Tudose a răspuns: ”Eu încerc să vorbesc româneşte, nu în finanţista domnului ministru Mişa, care pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa”.

”Astăzi, repet, când vă luaţi salariul, angajatorul dvs. plăteşte această taxă de 0,25%. Această taxă se va menţine. Iniţial, noi am spus că nu va mai fi, că rămân cele două - de sănătate şi de pensie. S-a constatat că această taxă este obligatorie, este o negociere şi la nivel de UE, şi sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Au înţeles, va rămâne. Că este 0,25 sau 0,30, Ministerul de Finanţe face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbând baza de raportare”, a completat premierul.

Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.

Ulterior, el a spus că este o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, care se aplică şi în sistemul de stat, şi în mediul privat.

Platforma România 100 consideră că toţi antreprenorii din România (microîntreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societăţi medii şi mari) vor suferi în 2018 din cauza introducerii taxei de solidaritate şi că Guvernul trebuie să explice introducerea acesteia şi destinaţia banilor. De asemenea, Platforma România 100 susţine că directiva UE invocată de ministrul Finanţelor ca argument în favoarea acestei taxe nu există şi evrtizează că vor fi afectaţi "angajatorii şi angajaţii productivi".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite