Tudorel Toader merge pe sârmă între partid şi minister. Cum încearcă să-i facă pe plac lui Dragnea, dar să rămână şi cu imaginea de profesor nepătată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader uneori foloseşte tăcerea ca răspuns
Tudorel Toader uneori foloseşte tăcerea ca răspuns

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este într-o situaţie ingrată: trebuie să mulţumească şi coaliţia PSD-ALDE, care insistă pentru mutilarea legilor Justiţiei, iar pe de altă parte ţine şi la imaginea sa de profesor universitar. Însă, potrivit unor surse politice, un lucru este cert: Tudorel Toader a promis că nu va umbla pe textele noilor legi ale Justiţiei, indiferent de consecinţe.

Surse din coaliţia de guvrenare au povestit pentru „Adevărul“ că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se simte prins între ciocan şi nicovală. Ca ministru,  trebuie să ducă până la capăt legile cele noi ale Justiţiei, contestate asiduu în spaţiul public, dar pentru care insistă Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şefii săi politici. Pe de altă parte, susţin sursele citate, Toader nu vrea să-şi păteze nici cariera de profesor universitar şi de specialist în drept, aşa că merge zilnic pe sârmă între Guvern şi partid.

„Tudorel Toader trebuie să treacă legile Justiţiei, pentru că şi-a luat acest angajament în faţa lui Călin Popescu Tăriceanu. Dacă va duce demersul la bun sfârşit, nu-l schimbă nimeni de la minister. Dar dacă se codeşte, nu va mai avea viaţă lungă. Deja presiunile sunt foarte mari. Toată lumea aşteaptă aceste legi. Sper că va rezista“, a povestit unul dintre liderii coaliţiei de guvernare pentru „Adevărul“. Iar presiunea nu se simte doar în partid, ci şi în spaţiul public.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut ca proiectele de lege iniţiate de Ministerul Justiţiei să fie trimise la Parlament, deşi au primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o revizuire a textelor. „Cred că Parlamentul are posibilitatea să pornească dezbateri serioase pe aceste legi, creând un cadru în care toate instituţiile să se exprime“, a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa din weekend a conducerii PSD.

Potrivit surselor citate, Tudorel Toader se teme că în Parlament proiectele vor fi modificate masiv în Comisiile Juridice dominate de Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, specialiştii în drept ai PSD. „Noile legi vor rămâne cunoscute ca legile lui Tudorel. Deci ministrul n-ar vrea să rămână cu imaginea lipită de un pachet legislativ blamat“, susţin sursele citate.

De altfel, „Adevărul“ a scris săptămâna trecută cum au încercat Nicolicea şi Iordache să-l facă de râs pe Tudorel Toader, şi ca profesor, şi ca ministru. Totuşi, luni, ministrul Justiţiei ar trebui să termine de scris sesizarea prin care Guvernul va cere CCR să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între două puteri ale statului: Guvern şi Parchet. Deşi Tudorel Toader  a refuzat în primă fază să se ocupe de sesizare, până la urmă a acceptat să scrie textul, dar Guvernul Tudose îşi va asuma public „paternitatea demersului“. 

Ţine cont d Bruxelles?

În acest moment, legile Justiţiei se află pe masa Comisiei Europene. Ţinând cont de criticile actuale, dar şi de precedentul cu OUG 13, liderii europeni iau în calcul să trimită legile lui Tudorel Toader la Comisia de la Veneţia, pentru un aviz consultativ, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Însă Liviu Dragnea nu vrea să mai aştepte şi i-a cerut lui Toader să trimită cât mai repede legile în Parlament, pentru a intra în dezbatere.

Planul coaliţiei este să adopte pachetul legislativ până la finalul lunii noiembrie. Astfel, Tudorel Toader este prins din nou între partid şi Bruxelles, iar de această dată nu mai poata invoca faptul că nu a fost decizia sa, cum s-a întâmplat în cazul OUG 13, când ministru al Justiţiei era Florin Iordache.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite