Tudorel Toader a întocmit codul de conduită pentru miniştri: haine decente şi interzis la cadouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO gov.ro
Tudorel Toader FOTO gov.ro

Guvernul urmează să aprobe în următoarea şedinţă un memorandum scris de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind adoptarea unui nou Cod de conduită al membrilor Guvernului României. Printre prevederi se regăseşte obligativitatea miniştrilor de a nu folosi cuvinte  sau expresii jignitoare, să nu accepte cadouri sau alte avantaje şi să aibă o ţinută vestimetară decentă.

Tudorel Toader a întocmit un set de reguli privind integritatea morală a miniştrilor din cabinetul Dăncilă, care urmează să fie adoptat joi în şedinţa de Guvern.

În memorandumul semnat de ministrul Justiţiei se argumentează că efectul imediat al adoptării este „creşterea încrederii în actul de guvernare”, în timp ce pe termen lung „contribuie la realizarea obiectivelor de creştere economică sănătoasă”.

Potrivit documentului, membrii Guvernului trebuie să aibă o ţinută vestimentară decentă, să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase, să folosească bunurile instituţiei la care lucrează (ex.: maşina de serviciu) doar în desfăşurarea funcţiei şi să nu accepte, direct sau indirect, niciun fel de cadouri „sau alte avantaje care ar putea influenţa sau care ar putea fie percepute ca influenţând exercitarea atribuţiilor ori performanţa îndeplinirii îndatoririlor specifice mandatului”. De asemenea, membrii Guvernului mai trebuie să păstreze transparenţa administrativă şi să exprime, în relaţia cu presa, poziţia oficială asumată de Guvern. „În lipsa unei astfel de poziţii oficiale, trebuie să facă cunoscut că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului”, se mai arată în memorandum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite