Tudor Chiuariu a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice din Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chiuariu a demisonat la presiunea partidului
Tudor Chiuariu a demisonat la presiunea partidului

Liberalul Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice din Senat, a demisonat astăzi, după ce a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare în dosarul „Poşta Română“.

"Nu primesc lecţii de niciun fel de la slugile comice ale d-lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pentru că domnul Mircea Geoană e şi el un fel de jurist, îl invit la o dezbatere publică despre acest dosar. În rest, rămâne cum a spus domnul Ion Iliescu", a precizat Chiuariu, potrivit unui comunicat de presă.

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", că este dificil să ai credibilitate în faţa opiniei publice în condiţiile în care doi foşti miniştri condamnaţi nu demisionează din Parlament.

"Cum să poţi să mergi în faţa opiniei publice româneşti, atunci când ai doi politicieni de vârf, foşti miniştri, recent condamnaţi de justiţia română, un senator, fost minsitru al Justiţiei şi o doamnă, fost ministru al Tineretului şi Sportului, condamnaţi recent de către justiţia română, şi aceşti oameni nu îşi dau demisia din Parlamentul naţional? Cum poţi să crezi că cineva te va crede că vei face o lege sau vei face legi şi legislaţie serioasă din acest punct de vedere?", a spus Mircea Geoană, referindu-se la senatorul PNL Tudor Chiuariu şi la deputatul PPDD Monica Iacob Ridzi.

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu (foto), a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul „Poşta Română“. Chiuariu s.a declarat nemulţumit de sentinţă şi a anunţat că va merge la CEDO.

Şeful său politic, Crin Antonescu, nu i-a cerut demisia din Parlament, ci doar din fruntea comisiei juridice a Senatului.„În funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice nu va putea rămâne. Este o opinie strict personală, pentru că o aemenea decizie se ia la nivelul conducerii partidului. Funcţiile de conducere în Parlament sunt decizii ale partidului, mandatul de parlamentar nu este dat de noi , este dat de cetăţeni şi dacă legea îi dă dreptul să îl păstreze, evident îl va păstra“, a declarat Crin Antonescu.

Prejudiciu de peste 8,6 milioane de euro
În acelaşi dosar, alături de Tudor Chiuariu a mai fost condamnat şi fostul ministru al Comunicaţiilor din timpul guvernării PNL,  Zsolt Nagy, la patru ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Inculpaţii au fost acuzaţi de procurori că, în perioada 2005 -2007, printr-un şir de acte nelegale, au contribuit la trecerea ilegală a unui imobil de pe Calea Victoriei care făcea parte din patrimoniul Poştei Române în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi foştii miniştri Tudor Chiuriu şi Zsolt Nagy, prin emiterea unei hotărâri de Guvern cu scopul de a „clarifica“ situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.

Mai mult, terenul şi imobilul au fost subevaluate intenţionat de către conducerea Poştei, preţul clădirii şi terenul fiind estimat cu 3,6 milioane de euro mai puţin decât cel real, prejudiciind astfel statul român cu suma de 8.619.787 de euro. Prejudiciul se consideră însă recuperat, pentru că instanţa a anulat hotărârea de Guvern care a dus la crearea acestuia – acesta fiind şi motivul pentru care s-au pronunţat pedepse cu suspendare. 

Al doilea
Tudor Chiuariu este al doilea ministru al Justiţiei din perioada post decembristă care este condamnat la închisoare. Primul a fost Victor Babiuc, ministru al Justiţiei în Guvernul Roman II, între 1990 şi 1991, dar care a ajuns după gratii în urma schimbului de terenuri cu Gigi Becali, din postura ulterioară de ministru al Apărării.

Citeşte şi:

 Fostul ministru Nagy, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare. Chiuariu a primit trei ani şi şase luni cu suspendare

2014, anul unor mult aşteptate sentinţe definitive

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii: Modificările din Codul Penal îi vor scăpa şi pe foştii miniştri Chiuariu, Ridzi şi Sereş

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite