Modificările statutului PNL, respinse de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu pune în pericol candidatura lui Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale este pusă sub semnul întrebării FOTO Mediafax
Candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale este pusă sub semnul întrebării FOTO Mediafax

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins cererea PNL de modificare a statutului partidului. Este vorba despre afilierea partidului la grupul european PPE. Reprezentanţii PNL susţin că nu afectează cu nimic activitatea partidului.

UPDATE  PNL precizează, într-un comunicat de presă dat publicităţii la scurt timp după ce a fost publicată minuta Tribunalului Bucureşti, că decizia nu afectează candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale.

„Din minuta redactată de Tribunal, reiese foarte clar că nu există niciun fel de obiecţiuni din partea completului care a judecat acest dosar în ceea ce priveşte alegerea noii conduceri a partidului. Instanţa a dispus ca toate documentele referitoare la alegerea conducerii PNL să fie înregistrate în Registrul partidelor politice. Nu există niciun fel de problemă cu privire la legitimitatea şi legalitatea noii conduceri a PNL.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti nu afectează în niciun fel candidatura domnului Klaus Iohannis la preşedinţia României. Alianţa Creştin-Liberală l-a desemnat pe domnul Iohannis candidat la preşedinţie în urma unei decizii politice, care nu a avut la bază calitatea sa formală de preşedinte al PNL“, se arată în comunicatul de presă al liberalilor.

Totodată, ei reafirmă intenţia de a ataca hotărârea completului de judecată şi precizează că, în cazul în care decizia Curţii de Apel va menţine obiecţiile, Iohannis va rămâne candidatul alianţei.

„În ceea ce priveşte noul Statut al PNL, aşteptăm motivarea deciziei pentru a vedea care sunt modificările respinse de instanţă, urmând ca apoi, în termenul legal de cinci zile, să atacăm hotărârea completului de judecată. Acestea sunt chestiuni formale, juridice, care vor fi rezolvate.

Chiar şi în cazul în care decizia Curţii de Apel va menţine obiecţiile la Statut formulate de Tribunal, singura consecinţă este că partidul va funcţiona fără să mai ţină cont de acele dispoziţii declarate neconforme.

Reamintim că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Klaus Iohannis la şefia PNL, acesta a fost ales preşedinte al PNL cu susţinerea unei largi majorităţi a delegaţilor la Congres. Aceasta este o realitate politică necontestată şi necontestabilă“, conchid liberalii.

UPDATE Instanţa a publicat minuta hotărârii în acest caz: „Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal, prin secretar general Marian Petrache. Dispune consemnarea în Registrul partidelor politice a documentelor ce atestă desfăşurarea adunărilor generale ale partidului, respectiv procesul-verbal al Congresului Extraordinar din data de 27.06.2014 şi procesul-verbal al Congresului Ordinar din data de 28.06.2014. Admite în parte cererea de intervenţie voluntară principală formulată de intervenientul Dănuţ Bădău. Respinge cererea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal de încuviinţare a modificărilor aduse Statutului Partidului Naţional Liberal. Obligă petentul la plata către intervenient a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în 5 zile de la comunicare, cerere ce se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi 08.09.2014.“

Practic, conform reprezentanţii PNL susţin că alegerile desfăşurate la Congres au fost legale şi că instanţa a admis înregistrarea acestora în Registrul partidelor politice.

UPDATE Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al PNL, susţine că Tribunalul a decis că a fost legal înregistrată noua conducere a PNL, chiar dacă a respins modificările aduse statutului. „Aceste modificări care au fost respinse nu se refereau la vechimea lui Klaus Iohannis în partid. Vom face apel în 5 zile. Această decizie nu afectează în niciun fel activitatea PNL“, a declarat Alina Gorghiu.

"Instanţa a luat act de alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al PNL, precum şi a conducerii partidului, acesta fiind capătul de cerere admis de instanţă. Celălalt capăt de cerere privind statutul a avut anumite probleme în ceea ce priveşte unele prevederi modificate la Congresul PNL", a declarat secretarul general al PNL, Marian Petrache.

Tribunalul Bucureşti a respins modificările aduse statutului PNL la congresul din iunie, menţionând că "ia act de lucrările congresului", la care Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al formaţiunii, în baza derogărilor privind vechimea necesară în partid.

S-a admis intervenţia unei părţi si s-a respins modificarea statului PNL. Aceasta este, pe scurt decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, care pun sub semnul întrebării candidatura la funcţia de şef al statului a lui Klaus Iohannis.

Soluţia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

La Congresul din iunie al PNL a fost adoptată noua formă a Statutului partidului, prin care a fost eliminată apartenenţa PNL la ALDE, a crescut numărul membrilor Biroului Politic şi au fost instituite mecanisme de control în cazul miniştrilor şi demnitarilor susţinuţi de partid.

Două dintre aspectele din noul statut se refereau la aderarea la PPE şi la derogarea cu privire la perioada în care un membru trebuie să stea într-un partid pentru a putea să candideze la preşedinţia PNL.

Ce a reclamat primarul Bădău:

„Consider că domnul Klaus Iohannis nu este membru al PNL”
 
„Domnul Klaus Iohannis, în primul rând, consider că nu este membru de partid pentru că încă nu ştiu organizaţia din care face parte. Dumnealui trebuie să facă această dovadă, probabil că o va face, dar eu nu l-am regăsit în vreo organizaţie a Partidului Naţional Liberal. În lege spune că organele de conducere PNL validează cererile de intrare în partid, nu preşedintele partidului, aşa cum consider că a făcut-o domnul Iohannis. De asemenea, Iohannis nu putea să preia conducerea PNL având în vedere faptul că statutul partidului trebuia încuviinţat de instanţă. Cel puţin 30 de zile nu putea să preia frâiele Partidului Naţional Liberal. Mai mult, ştim cu toţii că şi-a dat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL şi, cred că vă aduceţi aminte, dumnealui a fost ales pe o listă", a spus Dănuţ Bădău, primarul oraşului Pucioasa.
 
"Dându-şi demisia, evident că nu putea să revină pe aceeaşi funcţie sau nu mai putea fi nici membru, ar fi trebuit să se facă o nouă alegere. Nu putea să beneficieze de derogarea de vechime prevăzută în statutul PNL, pentru că derogarea se dă numai pentru candidatură, deci nu şi pentru numire. Tot ce a angajat PNL în această perioadă, toate operaţiunile juridice şi statutare sunt nevalabile”, a mai spus Bădău.

S-a admis intervenţia unei părţi si s-a respins modificarea statului PNL. Aceasta este, pe scurt decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, care pun sub semnul întrebării candidatura la funcţia de şef al statului a lui Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite