Trei candidaţi vor şefia PSD, dar doar unul singur o va şi obţine: Liviu Dragnea. Daniel Savu şi Şerban Nicolae riscă să le fie respinse candidaturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi senatorii Şerban Nicolae şi Daniel Savu şi-au depus, astăzi, candidatura la şefia PSD, însă doar Dragnea îndeplineşte condiţiile din Regulamentul intern votat de social-democraţi, acelea de a avea susţinerea a cinci filiale PSD. Candidaturile lui Şerban Nicolae şi Daniel Savu au şanse să fie respinse, având susţinerea doar a unei singure organizaţii PSD.


UPDATE Comisia electorală centrală a PSD a constatat, marţi, că dosarele de candidatură depuse de Daniel Savu şi Şerban Nicolae nu îndeplinesc criteriile din Statut referitoare la numărul de organizaţii care trebuie să susţină candidaturile, au declarat, pentru Mediafax, surse din partid.

„Nu am fost curios, pentru că am înţeles, dar n-am vorbit cu cei din comisie, că s-au mai depus două dosare de candidatură, al domnului Şerban Nicolae şi al domnului Daniel Savu. Nu ştiu ce au în dosare, sper să îndeplinească toate condiţiile, pentru că o competiţie este foarte bună“, a spus Liviu Dragnea.

Dosarul lui Şerban Nicolae şi a lui Daniel Savu sunt, însă, incomplete. La ultima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, for care îi cuprinde şi pe liderii din teritoriu, social-democraţii au impus anumite condiţii pentru depunerea candidaturilor. Cei care doresc să candideze la şefia PSD trebuie să obţină sprijinul a cinci organizaţii PSD, dintre care una care să facă propunerea. Liviu Dragnea se bucură de încrederea tuturor filialelor, mai puţin a două. Senatorul PSD Daniel Savu, care şi-a exprimat intenţia de a se înscrie în cursă pentru şefia PSD,  a fost propus de organizaţia PSD Prahova, însă nicio altă organizaţie a PSD nu-l susţine în demersul său. În aceeaşi situaţie se află şi senatorul PSD Şerban Nicolae, care nu va putea să se înscrie în cursa pentru şefia PSD pentru că nu are sprijinul niciunei organizaţii PSD. Data - limită pentru depunerea candidaturilor în PSD este astăzi, 29 septembrie.

Comisia electorală a PSD se va întruni marţi pentru a verifica dosarele înscrise în competiţie, urmând ca miercuri, în Comitetul Executiv Naţional, să fie validate candidaturile pentru poziţia de preşedinte al formaţiunii social-democrate.

Sistemul lui Dragnea, comparat cu al lui Ceauşescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că noul mod de alegere a preşedintelui PSD, cu voturile tuturor membrilor PSD,  seamănă cu sistemul ceauşist. „Sistemul acesta… Ceauşescu încercase cândva să facă un fel de recensământ naţional. Ca toţi să voteze, de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci nu ştiu cum anume practic, tehnic se face aşa ceva. De aceea se convoacă congrese, pentru că delegaţii vin cu un mandat din partea membrilor şi deliberează“,a spus Iliescu.

Dragnea s-a arătat deranjat de remarcile făcute de Iliescu, cel care l-a sprijinit să câştige şefia interimară a PSD în detrimentul Rovanei Plumb, susţinută de premierul Victor Ponta. „Nu ştiu ce îşi dorea Ceauşescu pentru că nu l-am cunoscut. Noi avem o prevedere în statut pe care trebuie să o respectăm. Am constatat cu foarte mare satisfacţie din discuţiile purtate că membrii de partid agreează această procedură. Nu este un sistem comunist. Este un sistem ultra-democratic, în condiţiile în care toţi  membrii îşi pot manifesta dorinţa privind alegerea preşedintelui. Victor Ponta a făcut această procedură. La fel ca mine, nu a fost membru comunist. Este un sistem folosit şi de alte partide de stânga din alte ţări“, răspuns Dragnea

Osanale pentru Dragnea

În momentul în care Liviu Dragnea a anunţat că îşi va face cunoscută, în mod public, candidatura la şefia PSD, duminică, la Alexandria, organizaţiile s-au întrecut în mesaje de susţinere pentru liderul lor. În doar câteva ore, 26 de organizaţii PSD, mai mult de jumătate, s-au mobilizat şi, fie au adoptat rezoluţii de susţinere a lui Liviu Dragnea, fie şi-au declarat, prin intermediul unor comunicate de presă, sprijinul pentru acesta. Multe filiale l-au menţionat în comunicatele lor şi pe Valeriu Zgonea, candidat la funcţia de preşedinte executiv al PSD. „Suntem convinşi că domnul Dragnea este cea mai potrivită persoană pentru a conduce PSD în perioada următoare, în care este nevoie de echilibru şi competenţă. Printr-o altă rezoluţie am propus candidatura domnului Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv, pentru a avea o echipa cât mai bună la conducerea PSD“, a declarat deputatul Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, al cărui mesaj coincide cu cel al altor şefi de filiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite