Trei motive pentru care atacul lui Iohannis este devastator pentru PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD s-a pus singur într-o situaţie vulnerabilă şi preşedintele Iohannis nu a ratat ocazia să atace
PSD s-a pus singur într-o situaţie vulnerabilă şi preşedintele Iohannis nu a ratat ocazia să atace

De când a intrat în politica la nivel înalt, Klaus Iohannis a trebuit să încaseze lovituri în serie din partea PSD şi a aliaţilor acestui partid, în principal pe tema că nu este român. În campaniile electorale, tema a fost întoarsă pe toate feţele, devenind un loc comun pentru adversarii preşedintelui să afirme că Iohannis slujeşte interese străine sau, mai specific, că nu este altceva decât o unealtă a doamnei Merkel la Bucureşti.

Iohannis a trebuit să treacă peste, că aşa este în politică, trebuie să ai, în primul rând, capacitate să încasezi şi să aştepţi.

Iată că prostia politrucilor din PSD i-a oferit preşedintelui ocazia pe care o aştepta de multă vreme. Pur şi simplu, PSD a făcut o mişcare fatală şi s-a expus în domeniul cel mai vulnerabil şi anume pe tema autonomiei secuieşti.

Probabil că nici lui Klaus Iohannis nu i-a venit să creadă ceea ce s-a întâmplat. Lăsând să treacă tacit Legea Autonomiei Ţinutului Secuiesc în Camera Deputaţilor condusă de Marcel Ciolacu, PSD a încărcat pistolul şi l-a îndreptat spre propria tâmplă.

Iohannis nu a ezitat nicio secundă şi a apăsat pe trăgaci.

De ce PSD nu va reuşi să depăşească momentul?

În primul rând, pentru că este o lovitură la care nu s-a aşteptat. PSD a jucat în ultimii ani un rol dublu. A adoptat un discurs naţionalist, anti-european. A exploatat fricile populaţiei şi a promovat discursul xenofob, suveranist. Bun pentru consum intern. Pe de altă parte, având nevoie de UDMR, PSD a adoptat o politică de tranzacţionare cu UDMR a unor legi extrem de favorabile formaţiunii maghiare care să să fie livrate ca mari victorii către propriul electorat radical.

Acum, PSD primeşte o lovitură în moalele capului din partea preşedintelui Iohannis pe terenul naţionalismului românesc, ceea ce pesediştii considerau că le aparţine de drept. „Neamţul” Iohannis i-a acuzat fără ocolişuri că ei, PSD, vând Ardealul ungurilor!

În al doilea rând, atacat pe propriul teren, PSD este pus în defensivă şi, mai mult decât atât, atacul deschide vechile falii şi rivalităţi din partid. Să nu uităm că PSD are o conducere interimară şi luptele pentru putere nu s-au tranşat.

În al treilea rând, Iohannis dinamitează o nouă relaţie strânsă UDMR-PSD. Afişarea PSD cu UDMR şi promovarea de noi legi favorabile pentru ambiţiile autonomiste ale unei formaţiuni maghiare căzute complet în braţele lui Viktor Orban nu mai este posibilă. Tocmai în momentul în care PSD vorbea despre suspendarea preşedintelui în toamnă! Cum să mai voteze PSD alături de UDMR o suspendare a preşedintelui? Pentru că imediat PSD ar fi acuzat că vrea să-l suspende pe Iohannis ca să dea Ardealul ungurilor! Insurmontabil.

Oricât de bine organizat şi de mare ar fi un partid, nu ar putea să mai rămână pe scena politică dacă ar face una ca asta. Dar electoratul PSD şi membrii partidului nu ar putea accepta aşa ceva. Nu degeaba a apărut de nicăieri doamna Dăncilă care cere demisia lui Ciolacu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite