Traseismul, un virus mai periculos decât SARS-CoV-2 pentru clasa politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele care au înregimentat traseiştii cu scop de câştig electoral, în realitate au făcut doar o afacere proastă care le va aduce mari prejudicii. Vor fi percepute şi mai tare decât înainte ca partide populate de hoţi şi corupţi, ale cărui scopuri sunt total diferite de interesele alegătorilor. Pentru că mercenarii politici nu-şi vor schimba niciodată năravurile odată cu schimbarea culorii politice!

La fiecare apariţie publică, fie conferinţă de presă, fie declaraţii politice ori legate de situaţia pandemică din ţară, atât liderul PNL, şef al Executivului în acest timp, Ludovic Orban, cât şi preşedintele statului, Klaus Iohannis, provenit şi perceput ca un mentor al liberalilor, sunt bombardaţi inevitabil cu întrebări despre traseismul politic intensificat pe măsură ce ne apropiem de alegerile locale. Întrebările vin firesc ca o consecinţă a faptului că înainte de a veni la guvernare, liderii liberali se băteau cu pumnul în piept că nu vor accepta în ruptul capului primirea în partid a politicienilor traseişti de carieră şi că nu îşi vor păta ei culoarea galbenă, „imaculată”, cu personaje dubioase, provenite în special de la adversarii lor din PSD.

În realitate lucrurile stau cu totul altfel, iar declaraţiile populiste au fost doar praf în ochii alegătorilor. Hemoragiile de traseişti la nivel teritorial, acceptate şi încurajate tocmai de către cei care declarativ le detestau, au implicat şi implică sute de  membri de partid, care au schimbat rapid culoarea politică, în funcţie de cum bate vântul puteri sau alte interese şi avantaje. Iar traseismul a fost şi este reciproc, între principalele partide, PNL şi PSD, ambele înregimentând mercenari şi căpuşe fiecare de la celălalt. Cu arme şi bagaje! În special primari, care au schimbat culoarea, trecând cu găştile, şleahta, oamenii din anturaj, cu interese şi obiective proprii în tabăra cealaltă!

Cum era de aşteptat, armatele de mercenari au ales umbrela PNL, cu percepţia că acesta va fi viitorul partid la putere, la guvernare după alegeri, inclusiv alegerile parlamentare şi va împărţi caşcavalul către membri săi. La rândul său, marele partid liberal care numai liberal nu mai este în ideologie, ci doar ca nume, şi-a făcut socoteala electorală că racolând în rândurile sale pesediştii din fruntea multor oraşe, comune şi judeţe, vor aduce în acelaşi timp electoratul şi voturile acestora de partea sa. Un calcul pur electoral, dar care s-ar putea dovedi extrem de nociv, toxic şi periculos pentru PNL, iar socoteala din târg să nu iasă la fel ca la urne!

Dimpotrivă, racolarea armatelor de mercenari şi căpuşe politice de la PSD le va aduce mari prejudicii liberalilor. Şi în loc să câştige încrederea electoratului roşu va pierde şi bruma de credibilitate în aceste zone. În primul rând, este extrem de greu să schimbi opţiunile şi convingerile alegătorilor tradiţionali ai social democraţilor, iar mentalitatea acestora şi mai greu. Cine nu a auzit replicile alegătorilor tradiţionali: „Toţi sunt la fel! Nişte hoţi, nu au făcut nimic pentru oameni! Tot cu ai noştri votăm, mai fură ei, dar ne mai pică şi nouă ceva!” În consecinţă, s-ar putea ca alegătorii să voteze tot cu partidul preferat şi nu cu primarul, politicianul care şi-a schimbat culoarea politică de dragul caşcavalului!

Pe de altă parte, importul en-gross de traseişti se face cu tot cu oile negre ale acestora: incompetenţi, căpuşe, penali, hoţi şi infractori şi alte specimene de acest fel care populează anturajul oricărui politician, membru de partid, cu funcţii de conducere în administraţia publică centrală şi locală sau în alte instituţii.

În plus, în loc să-şi întărească partidele proprii, marii lideri politici mai mult şi le distrug prin racolarea membrilor altor partide, care vin cu anumite condiţii, cerinţe, dorinţe şi le iau şi faţa celor care îşi aşteptau cu nerăbdare rândul să urce în ierarhie sau în diverse funcţii. Acum, este evidentă frustrarea membrilor PNL care îşi doreau locuri eligibile pe listele electorale, dar care le-au fost date pur şi simplu traseiştilor de la PSD, principalii adversari politici de până acum. Iar frustrările, nemulţumirile celor săriţi din schemă şubrezesc şandramaua politică în loc să o întărească.

Astfel, partidul care a înregimentat traseiştii cu singurul scop de câştig electoral, în realitate a făcut doar o afacere proastă care-i aduce mari prejudicii. Va fi perceput şi mai tare decât înainte ca un partid incompetent, populat de hoţi şi corupţi, ale cărui scopuri sunt total diferite de interesele alegătorilor. Pentru că mercenarii politici nu-şi vor schimba niciodată năravurile odată cu schimbarea culorii politice, iar de ideologie politică nici că poate fi vorba. Ce-i aia ideologie politică, liberală, social-democrată cu adevărat, stânga, dreapta, habar nu au şi nici nu-i interesează! Puterea şi caşcavalul sunt singurele ideologii ale traseiştilor politici.

Sigur, lucrurile se întâmplă la fel în toate partidele politice deschise la traseişti. De aici şi iritarea, nervozitatea liderilor politici vizibile atunci când sunt chestionaţi să dea explicaţii despre racolarea mercenarilor politici, mai ales după ce au minţit public că nu vor apela şi accepta la astfel de practici!

În condiţiile în care traseismul nu doar că înfloreşte, ci este şi încurajat, este foarte greu să avem pe viitor o clasă politică reformată, primenită, în care accesul la putere să le fie interzis categoric incompetenţilor, hoţilor, corupţilor, penalilor! Este clar, dacă electoratul votează traseiştii atunci va avea parte de tot ceea ce reprezintă aceştia şi se va perpetua aducerea la putere a unor politicieni, personaje corupte!

Există şi traseişti, dalmaţieni politici cu schelete în dulap, care nu şi-au mai găsit loc prin alte formaţiuni şi atunci şi-au înfiinţat partide proprii din partea cărora candidează la alegeri şi speră să ajungă din nou la caşcaval!

Este clar ca lumina zilei, traseismul nu este o soluţie pozitivă pentru partidele politice dornice să ajungă sau să se menţină la putere! Dimpotrivă, traseismul politic este extrem de toxic şi duce doar la distrugerea partidelor şi la pierderea credibilităţii electoratului!

În ultimii 30 de ani, câţi dintre traseiştii politici s-au dovedit a fi politicieni competenţi să conducă această ţară, câţi au fost incoruptibili şi au pus interesele poporului înaintea intereselor proprii şi de grup.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite