Traseism fără ruşine. Cum a ajuns PNL să transfere zeci de primari PSD pentru locale. Ultima „lovitură”, în fieful lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban si Raluca Turcan, principalele voci ale PNL-ului aflat la guvernare FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Ludovic Orban si Raluca Turcan, principalele voci ale PNL-ului aflat la guvernare FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Partidul condus de Ludovic Orban transferă zeci de primari ai PSD care vor candida din partea PNL la locale, deşi în urmă cu un an promitea că nu va primi niciun traseist. Practic, liberalii au ajuns să se comporte la fel ca Liviu Dragnea, cel care după desfiinţarea USL a ajuns până la adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să aducă pentru o perioadă în legalitate traseismul aleşilor locali.

Integritatea candidaţilor şi politica anti-PSD au fost uitate de conducerea PNL care urmăreşte în aceste zile să atragă politicieni cât mai bine poziţionaţi în sondaje pentru alegerile locale din 27 septembrie. Nu contează dacă au schimbat partidele ca pe cravate şi că ultima staţie a fost hulitul PSD. Practic, promisiunea lui Ludovic Orban că în partid nu vor veni PSD-işti, promisiune făcută în vara lui 2019, a fost încălcată de însuşi liderul PNL, care a găsit tot felul de explicaţii în a demonstra că achiziţiile sunt valoroase pentru liberali.

Cel mai recent exemplu este cel din Teleorman. Zece primari PSD au trecut în tabăra liberalilor şi vor candida din partea acestora pentru un nou mandat. Este vorba despre primarii din localităţile Vităneşti (Simion Nedea), Băbăiţa (Stelea Vârtopeanu), Călineşti (Gabriel Haită), Călmăţuiu (George Valentin Niţu), Crângeni (Iulian Lică), Crevenicu (Adrian Constantin Iancu), Dobroteşti (Ion Mănica), Drăcşenei (Ion Glonţ), Slobozia Mândra (Marinel Ştefan) şi Smârdioasa (George Pomojnicu).

O situaţie asemănătoare are loc şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse politice, PNL a bătut palma cu mai mulţi foşti social-democraţi aflaţi în fruntea primăriilor Popeşti-Leordeni, Pantelimon şi Berceni. E vorba de Petre Iacov, Marian Ivan şi Gheorghe Covrigea. Cea mai spectaculoasă e povestea lui Marian Ivan, fin al cuplului Firea-Pandele. Ivan este un traseist politic prin excelenţă, adaptat în funcţie de context. În perioada 2004-2008, el a fost consilier local ales pe listele PSD, în 2008 a ajuns primar din partea PDL, iar în 2012 a trecut în barca PNL. Sub umbrela USL, dar fiind candidat liberal, a fost reales primar, pentru ca în 2014, prin ordonanţa Dragnea să treacă la PSD. În condiţiile în care acum pe val sunt liberalii, Ivan a mai făcut o nouă schimbare politică, de data aceasta spre PNL.

Ludovic Orban sprijină un traseist şi în localitatea în care are domiciliul. Mai precis, Ştefan Condu, candidatul PNL la Primăria Dobroeşti, a trecut pe la PDL, PSD, Pro România, iar acum a ajuns liberal, având susţinerea premierului şi a liderului organizaţiei PNL Ilfov, Hubert Thuma.

Primarul antisistem

Liberalii au atras în partidul lor pentru a candida şi politicieni mai nonconformişti. Un astfel de caz e cel al lui Jean Jipa, primarul comunei giurgiuvene Ogrezeni, care a fost amendat şi-n starea de urgenţă, fiindcă a îmbrăţişat bătrâni în sat şi a devenit cunoscut după ce pe primărie a apărut un mesaj injurios la adresa SUA, NATO, UE „şi ăia de la Bucureşti”, după ce a fost adoptată legea care interzicea fumatul în spaţii publice închise. „În această instituţie, în cabinetul primarului, se fumează oricând, oricât, orice! (legale)”, era mesajul transmis de Jipa celor de la Bucureşti în 2018, pe când se afla în PSD. Acum, după ce a trecut în CV-ul său rând pe rând PDL, PNL şi PSD, Jipa revine în PNL.

Tot de la PSD şi-au găsit candidat liberalii şi în municipiul Piteştiului. Astfel, viceprimarul PSD, Sorin Apostoliceanu, a ajuns aproape peste noapte candidat al liberalilor pentru locale, deşi e un cunoscut PSD-ist.

Scopul scuză mijloacele pentru PNL şi în ceea ce priveşte organizaţiile din teritoriu, liberalii susţinând fără vreo urmă de dilemă etică trecerea a numeroase structuri locale în partidul lor. Poate cel mai cunoscut caz este cel din Giurgiu, judeţ unde, la sfârşitul lunii martie, 600 de membri ALDE au trecut la PNL alături de deputatul Toma Petcu.

Liberalii, pe urmele lui Dragnea

Prin tot ceea ce fac în prezent, liberalii arată că declaraţiile privind oprirea traseismului printr-o lege sau prin criterii clare de integritate au fost doar promisiuni din opoziţie. Practic, aceştia mai degrabă aduc aminte de „Ordonanţa Dragnea”, adică momentul în care Guvernul Ponta a oferit cadrul legal ca sute de primari să-şi poată părăsi partidul şi să se înscrie în PSD fără a-şi pierde mandatele. La acea vreme, în toamna anului 2014, PNL pierdea peste 500 de primari. În prezent, liberalii încearcă să-i atragă nu prin folosirea unei legi, ci prin promisiuni, în special prin accesul mai uşor la PNDL, fond pe care îl păstoreşte acum Guvernul Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite