Băsescu: Butoanele din Transnistria şi din zona găgăuză nu sunt la Chişinău. România nu va rămâne impasibilă politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că observă o lipsă de reacţie la nivel european în ce priveşte independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Şeful statului a dat asigurări că România se va implica politic în cazul din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă Moldova din drumul spre UE.

ƒ„Toţi susţinem declarativ suverantitatea Republicii Moldova, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2, ca şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar ale OSCE privind tratamentul şcolilor româneşti din Transnistria“, a declarat Traian Băsescu, la reuniunea anuală cu diplomaţii.

Preşedintele a semnalat faptul că deciziile cu privire la Transnistria şi zona găgăuză nu se iau la Chişinău. „Vorbim toţi de suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Ştim că butoanele din Transnistria şi din zona găgăuză nu sunt la Chişinău şi nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova“, a mai precizat Traian Băsescu.

Şeful statului a oferit garanţii că România nu va sta cu braţele încrucişate şi se va implica pentru ca Republica Moldova să nus e abată de la drumul european.

„România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul european. Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova“, a continuat Traian Băsescu, arătând că R. Moldova este o ţară europeană, şi nu una din Uniunea Euro-asiatică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite