Prezidenţiabilii lui Băsescu: Şeful statului  îşi laudă duşmanii de acum cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu pare să-i prefere ca viitori preşedinţi exact pe oamenii cu care s-a războit în 2009: contracandidaţii săi Mircea Geoană şi Crin Antonescu, precum şi pe cel căruia i-a refuzat luni în şir poziţia de premier, Klaus Iohannis. Analiştii politici cred că declaraţiile preşedintelui au un singur scop: să bage zâzanie

În duminica Floriilor, preşedintele Traian Băsescu a analizat şansele mai multor candidaţi la alegerile prezidenţiale, fie ei de stânga sau de dreapta. Din jobenul cu mai multe nume de stânga, şeful statului l-a scos drept favorit chiar pe Mircea Geoană, omul pe care l-a învins în urmă cu cinci ani. „Dintre Ponta, Oprescu şi Geoană aş opta pentru Mircea Geoană. Dragnea e de Teleorman. Ponta n-are nicio treabă cu responsabilitatea pentru ţară, cu credibilitate externă. Geoană o are. Corlăţean e catastrofal ca ministru de Externe, deci n-are cum să fie prezidenţiabil. Geoană le ajunge“, a spus Băsescu, la emisiunea „Jocuri de putere“, difuzată de Realitatea TV.

Şeful statului şi-a motivat imediat alegerea: „Mircea Geoană ştie jocul Americii“, a spus preşedintele. „Eu ştiu jocul interesului naţional românesc“, a replicat Geoană, care a primit cu reţinere complimentele lui Traian Băsescu. „Toată lumea ştie ce au păţit cei care s-au bucurat atunci când au primit în dar Calul Troian. Iar când Calul Troian vine de la Traian, ştii exact la ce să te aştepţi. Este o aroganţă şi o sfidare la adresa milioanelor de cetăţeni români, pentru că ei sunt cei care îl vor alege pe şeful statului, nu Traian Băsescu “, a reacţionat senatorul PSD. Omul de care depinde candidatura lui Mircea Geoană, preşedintele PSD Victor Ponta, a comentat laconic preferinţele preşedintelui. „Nu mai muşcă nimeni asemenea momeli. Nimeni nu se mai lasă păcălit de minciunile domnului Băsescu“, a spus Ponta.

Klaus, nu Crin

De pe partea dreaptă a politicii, exceptând PMP, şeful statului l-ar prefera pe Klaus Iohannis, omul pe care l-a refuzat ca premier al USL în toamna lui 2009. Acum, neamţul Iohannis are un mare avantaj: „nu mai vine din birourile de la Grivco“. „Klaus Johannis poate fi o soluţie cu care liberalii să meargă la prezidenţiale. În 2009, Iohannis a avut naivitatea să meargă la Grivco, să fie uns de Voiculescu, şi nu puteam să accept aşa ceva. Acum, Iohannis a venit pe filieră liberală, cu ostilitatea lui Voiculescu, ceea ce, pentru mine, l-a legitimat. Iohannis face parte din acea generaţie de 40 de ani, e proaspăt“, a spus Traian Băsescu, care nu-i dă mari şanse lui Crin Antonescu, candidatul oficial al PNL: „E în aceeaşi găleată cu Victor Ponta. E parte a unei lovituri de stat“.

Totuşi, dacă s-ar pune problema ca Antonescu să ajungă în turul doi, în competiţie cu Victor Ponta sau cu orice alt candidat de stânga, atunci Traian Băsescu ar pune ştamplia pe numele liberalului.  „Între Crin Antonescu şi Ponta, scrâşnind din dinţi, îl voi vota pe Antonescu“, a spus Traian Băsescu.


DESEN VALI IVAN

image

„Perdea de fum“

Am cerut părerea unor specialişti în comunicare politică pentru a afla ce urmăreşte, de fapt, Traian Băsescu, cu aceste declaraţii mieroase. Părerea a fost unanimă: şeful statului le oferă rivalilor un cadou otrăvit. „Băsescu încearcă să bage zâzanie în PSD.Teoretic, i-a făcut o favoare lui Geoană când l-a amintit, practic însă, colegii îl vor privi de acum cu suspiciune pe senator. Argumentul invocat de Băsescu este corect în esenţă: Mircea Geoană cunoaşte jocul Americii, a fost ambasador acolo, este racordat la politica Washingtonului“, crede analistul politic Radu Magdin. Cât despre varianta Iohannis, Magdin spune că Traian Băsescu încearcă să destabilizeze candidatura lui Crin Antonescu, prezidenţiabilul oficial al PNL.

Politologul Bogdan Teodorescu este mai vehement. „Trebuia să se gândească la acest lucru în urmă cu patru ani şi scăpam toţi de probleme. E doar o perdea de fum. În sufleţelul lui, Băsescu ar alege-o pe Elena Udrea, dar nu o vor românii. Oricum, constat că ne raportăm destul de mult la părerile preşedintelui“, a comentat Teodorescu.

Sociologul Alfred Bulai crede că mesajul lui Traian Băsescu i se adresează direct lui Victor Ponta. „Traian Băsescu nu face decât să joace politic şi o face ca la carte. Seamănă tensiune în interiorul partidului. Băsescu a sugerat foarte clar că Geoană ar fi bine văzut în afară, astfel sabotându-l pe Ponta. Nu face decât să semene tensiune în PSD, să pună sare pe rană în partid. În plus, Băsescu ştie că are PMP şi caută cel mai slab adversar “, a conchis Bulai.

PSD şi PNL ripostează cu atac la persoană

Parlamentarii social-democraţi, dar şi cei liberali se feresc să vorbească despre viitorul candidat la alegerile prezidenţiale, însă cu toţii îl critică aspru pe Traian Băsescu pentru că se amestecă în treburile lor interne.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, pe care şeful statului îl gratulează de fiecare dată cu expresia „tata-socru“, a zâmbit când a auzit numele de Băsescu. „Ce importanţă are ce spune Băsescu? Vorbele lui nu mai contează de mult. Cine-l mai ia în seamă? E ca o plantă aplecată“, a spus Sârbu.

Ecaterina Andronescu, care a trecut prin toate bătăliile politice din ultimii 25 de ani, nu exclude ipoteza ca Mircea Geoană să fie, din nou, omul PSD pentru Cotroceni. „Candidatul nostru la prezidenţiale va fi stabilit după un congres al partidului“, a declarat, evaziv, Andronescu. Întrebată dacă Mircea Geoană are şanse, fostul ministru al Educaţiei a spus, emigmatic: „La Congres votează mulţi oameni, deci se poate ajunge la orice variantă“.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a rememorat un episod similar din urmă cu cinci ani. „Îmi aduc aminte o declaraţie a lui Băsescu din 2009, în care spunea că între Antonescu şi Geoană îl preferă pe cel din urmă, care, oricum, va fi mai bun în 2014. Încă de atunci Băsescu urmărea să bage zâzanie în PSD. Acum urmăreşte acelaşi lucru, dar n-o să-i meargă“, a avertizat Diaconu. Cosmin Nicula (PSD), preşedintele Comisiei de Buget din Senat, a pendulat rapid între limbajul oficial şi cel de stadion când a venit vorba de şeful statului. „O astfel de declaraţie e făcută numai de oameni care beau peste măsură, iar seara se duc la televiziuni“, a spus Nicula.

„Este un joc de biliard“

Liberalii spun la unison că ei au deja candidat bătut în cuie şi că nicio declaraţie, fie ea venită de la Cotroceni, nu tulbură apele în partid. „Este părerea unui cetăţean care, întâmplător, este preşedintele României. Părerea domnului Băsescu nu influenţează decizia politică a PNL. Şi-a dat şi dumnealui cu părerea. Domnul Băsescu are critici pentru toată lumea, numai dumnealui este fără de greşeală. Noi avem candidat, deci nu au niciun fel de consecinţă declaraţiile preşedintelui“, a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

Pe Ioan Ghişe nu-l mai miră nimic. „Prin definiţie, când Băsescu laudă pe cineva, o face să-l discrediteze, iar când Băsescu acuză pe cineva, îl face să-i crească şansele, cum este cazul premierului Ponta. Este un joc de biliard, loveşte bila în stânga ca să intre în dreapta“, a spus senatorul PNL.  „Dacă vrea să participe la decizia politică a partidului, să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte şi să semneze adeziunea la PNL. Sau să chibiţeze partida de table dintre cele două Elene, cărora le-a făcut partiduleţ“, a spus şi deputatul PNL Ludovic Orban.

Blonda şi vagabonzii

Fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu a comentat şi el, în spaţiul virtual, afirmaţiile preşedintelui făcute la ceas de seară. „Obsesia lui de a-şi promova pupila şi foştii consilieri, grupaţi în trupa «Blonda şi vagabonzii», nu e de natură să mă facă să pierd două ore din viaţă în faţa televizorului“, a comentat Tăriceanu pe Facebook.

Geoană parcă începe să spere

În replică la declaraţiile preşedintelui în ceea ce priveşte candidatura sa, Mircea Geoană a încercat o scurtă caracterizare a viitorului preşedinte al României, făcută de parcă s-ar fi descris pe sine însuşi. „În mod sigur, viitorul preşedinte va fi opusul lui Traian Băsescu. Va fi cineva cu mai mult echilibru, cineva care nu va face din vrajbă şi vendetă politică o metodă de administrare a treburilor ţării“, a spus Mircea Geoană.  El a menţionat că „românii au nevoie de ceva mult mai echilibrat şi mai serios, mai adunător de resurse, şi nu dezbinator“.

Topul încrederii

În ultimul sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“, publicat în luna martie, care a măsurat câtă încredere au românii în personalităţile politice, cei doi favoriţi ai lui Traian Băsescu ocupă locuri diametral opuse. Liberalul Klaus Iohannis a prins locul doi, cu o cotă de încredere de 37.1 %, fiind devansat doar de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.  „Creşterea importantă pe care o înregistrează Klaus Iohannis se explică în primul rând prin expunerea mediatică, a cărei consecinţă a fost amplificarea notorietăţii sale“, motiva Remus Ştefureac, directorul INSCOP. De partea cealaltă, senatorul PSD Mircea Geoană s-a situat abia pe poziţia a şaptea, cu 24.8% încredere, fiind devansat de Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Oprescu şi Victor Ponta.

Citeşte şi:

Băsescu, despre prezidenţiabilii PSD: Oprescu, băiat de Dâmboviţa. Victor Viorel ar fi o dramă pentru România. Aş opta pentru Geoană, el ştie jocul Americii

Traian Băsescu: Procedurile nu specifică: "Dacă te duci la Nuţu Cămătaru, luaţi-l pe sus. Dacă te duci la Mazăre, mergeţi cu un buchet de flori, cu care alegorice"

Băsescu: Dacă Ponta face dreptate după mintea lui, ajunge coleg de „apartament“ cu Năstase

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite