Traian Băsescu, prima conferinţă după raportul MCV: „Raportul este o oglindă corectă a activităţii instituţiilor statului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni, la patru zile de la publicarea raportului Comisiei Europene, că raportul MCV este „corect, bazat pe faptele şi pe acţiunile politice ale politicienilor români“. Preşedintele a mai precizat că Raportul nu cere o lege a presei.

Iată cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

Aceasta este poziţia oficială a României cu privire la MCV, pentru că sunt şeful statului.

Aş vrea să atrag atenţia asupra unui lucru: românii au putut fi păcăliţi cu televizoarele, dar occidentalii se uită la televizor doar pentru monitorizare.Cine se amăgeşte că, propagandistic, vom păcăli instituţiile europene se înşeală amarnic. 

.Raportul este corect, bazat pe fapte, pe întâmplări şi pe acţiuni politice ale românilor cu funcţie de responsabilitate în stat. Raportol este o oglindă corectă a activităţii instituţiilor statului.

Trebuie să luăm în consideraţie punctele de vedere exprimate în raport şi trebuie să eliminăm ceea ce este negativ. Nu pentru că aşa ne cere UE, ci pentru că acestea sunt standardele europene, standarde pe care noi ne-am angajat să le respectăm.Tot acest raport, pe 13 pagini, este o chemare la respecatarea standerdelor europene.

Despre justiţie:

Constatările din MCV-ul nostru mai includ partea care viza Justiţia, din raportul Comisiei de la Veneţia, plus OSCE. Cine vrea să demonstreze că acest raport a fost făcut pe sub masă este o copilărie şi va râde orice european. Am auzit că USL vrea să declanşeze o campanie în Parlamentul European. Ar fi bine să citească raportul, mai întâi. Raportul Comisiei de la Veneţia are şi o solicitare a prim-ministrului României. Raportul este temeinic şi corect, trebuie luat în serios.

Raportul are o abordare pozitivă. Se constată progrese la CSM prin Inspecţia judiciară.

În doar câteva luni, peste 21 de cazuri au fost rezolvate. Se relevă pozitivă activitatea ÎCCJ şi sunt foarte multe elemente pozitive legate de activitatea acestei instituţii. Este apreciată activitatea ANI şi a DNA. Deşi începând cu vara anului trecut statul de drept a fost pus sub semnul întrebării, aceste instituţii nu au fost afectate de turbulenţele politice. Eu, dacă eram în locul oficialilor care au avut atitudini, aş fi subliniat acest lucru. Asta arată acest raport. Aceste instituţii au deovedit independenţă, consistenţă şi forţă. Politicienii trebuie să înţeleagă că n-au decât o singură regulă: respectarea statului de drept.

Realităţile verii anului 2012 nu au putut fi evitate. Mesajul pe care îl dă acest raport este ceva de genul: nu vă jucaţi cu statul de drept, dar reveniţi-vă în abordarea pe care o aveţi ca oameni politici! Nu mai este vremea când, cu ghioaga, comuniştii se instalau la putere. Suntem în 2013, când se aşteaptă ca politicienii dintr-un stat UE să fie responsabili.

UE ne cere ceva ce funcţionează în toate statele lumii. Politicienii nu trebuie să fie deasupra legii. Nu veţi vedea niciodată CE să întrebe de ce a fost ales un primar care are dosar penal. Dar când ajungi în instituţiile la vârf şi eşti pus sub semnul întrebării, trebuie să ai reacţia demisiei.

 Nu vedeţi nicio critică cu privire la votul electoratului. Nu întreaba nimeni de ce a fost votat Stan. În schimb, vine şi întreabă de ce Parlamentul n-a aprobat arestarea domnului Stan. Sau cercetarea lui Dobre şi Borbely. De ce Parlamentul s-a opus sentinţei de incompatibilitate a domnului Diaconu. Mesajul Comisiei este: nu mai faceţi lucrul acesta! Deşi ştiţi că sunteţi sub monitorizare, aţi trecut prin Parlament doi miniştri care au dosare penale. La nivelul politicienilor la vârf nu suntem în rândurile europenilor.

Raportul mai este relativ critic cu privire la ezitările noastre de a pune în funcţiune codurile care au fost votate în 2010 şi 2011.

Avem Codul comercial intrat în vigoare, doamna Pivniceru s-a dus la Bruxelles să spună că nu vrea să intre în vigoare Codul de procedură civilă. Dacă nu exista celebra întâlnire de la Senat, vă asigur că raportul arăta mult mai rău. Dacă nu am fi luat măsurile necesare pentru intarera codurilor în vigoare, eram consideraţi neserioşi.

Este cunoscută abordarea care există în România, că avem prea multe dosare pe judecători şi procurori. România are un număr de judecători raportat la populaţie, care este în media UE.

Despre presă:

Raportul nu cere o lege a presei. Dimpotrivă, raportul subliniază menţinerea libertăţii presei şi cere o soluţie de atacare şi apărare a celor care sunt atacaţi şi linşaţi.

Nu vreau să intru în detaliile acestui subiect şi mă mărginesc la a citi corect raportul. Au fost oameni pentru care n-a existat nicio motivaţie să fie linşaţi. S-au organizat emisiuni pentru a-i discredita. Sau să pună mâna pe telefon, să întrebe: domnul proprietar, ce trebuie să fac să nu mă mai tocaţi? Instituţia care trebuie să reglementeze această situaţie este CNA. Şi, evident, Justiţia.

La nivelul UE a fost o bătălie pentru libertatea presei. Când un trust de presă are un potenţial infractor care se foloseşte de presă pentru a face presiuni la adresa celor care urmează să-l judece, Comisia raportează acest lucru. RTV este controlată de un senator PSD, tot politic. Trustul Intact este deţinut de un senator care fuge de judecată.

Raportul arată că sunt încă destule de făcut şi este o trecere în revistă a tuturor acţiunilor făcute de politicieni pentru a încălca statul de drept. Cei care discută de suspendarea preşedintelui nu fac decât să se penibilizeze. Ce s-ar întâmpla dacă toţi şefii de stat ar fi verificaţi în fiecare an dacă mai au o cotă de încredere de 50%? Ar crea instabilitate în statele UE. Aceşti domni, care amintesc de suspendare preşedintelui, sunt penibili.

Opoziţia cam pierde toate oportunităţile de a face opoziţie.

Referitor la viitorul Consiliu European de la Bruxelles: Am discutat vineri cu premierul, la tefelon, şi voi mai avea o discuţie şi marţi.

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul MCV, afirmând că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite