Traian Băsescu: „Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la postul B1, că Banca Naţională a României (BNR) ar trebui „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt”, şeful statului acuzând Banca Naţională că ar fi implicată în măsurile de creştere a accizei la carburant şi „electorată”.

„Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat şi într-adevăr, ideea a venit de la BNR. Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR-ului, explicându-ne cum Banca Naţională, nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase”, a declarat şeful statului, la postul de televiziune B1.

Traian Băsescu a menţionat de asemenea că a verificat momentul în care a fost lansată ideea privind „electorata”. „S-a întâmplat după întâlnirea pe care Fondul a avut-o cu mine, luni dimineaţă, la o întâlnire cu Banca Naţională, la care a participat şi ministrul Bugetului, Voinea”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a denunţat faptul că Banca Naţională nu l-a informat în urma discuţiilor purtate cu Fondul Monetar Internaţional, deşi el este cel care va semna scrisoarea de intenţie. Totodată, şeful statului a cerut BNR să nu mai colaboreze cu actualul Guvern.

„Or Mugur Isărescu să spună «A minţit Ponta», dar îi va fi greu să spună, pentru că la el în Banca Naţională s-a discutat cu Fondul, fără ca eu, care trebuie până la urmă să semnez această scrisoare, să dau acest mandate, fără să mă informeze cineva. Nici Fondul nu era informat duminică. Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi-au făcut ei singuri”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai precizat că singurul motiv pentru care va refuza să semneze scrisoarea cu FMI este „electorata”, deoarece „este atât de imorală încât nici măcar nu va putea fi controlată”.

Traian Băsescu nu s-a ferit nici să o atace pe reprezentata Fondului Monetar Internaţional în legătură cu modul în care a acceptată „electorata”.

„Nu am ezitare să o spun, şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doaman şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România”, a declarat Traian Băsescu, pentru sursa citata.

Preşedintele a mai adaugat că „electorata” este un fals, pentru că într-un final oamenii vor plăti mai mult decât daca şi-ar plăti rata la zi.

„Amărâţii ăştia cu veniturile mici, care au rata de 500 de lei şi le-o face Ponta 250 de lei, de fapt continuă să plătească dobânda, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Dacă socotesc, săracii, cât plătesc ca dobândă, vor constata că plătesc mai mult decât dacă şi-ar plăti rata la zi”, a mai declarat şeful statului.


Citeşte şi:

Traian Băsescu, despre electorată: „FMI a greşit. Am văzut-o pe şefa delegaţiei fericită. Nu, doamna şefă, ţi-o spun eu”

Invitat marţi seară la emisiunea „Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu, la B1TV, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre taxa pe combistibil, avertizat că nu va semna scrisoarea cu FMI şi i-a chemat pe români să protesteze în stradă împotriva acestei măsuri gândite de guvern. Totodată, şeful statului s-a arătat împotrivă electoratei promovate de premierul Victor Ponta la propunerea BNR şi acceptată de FMI.

Negocierile din USL: Un ciolan prea mic la o haită prea mare

RATEU A doua zi de negocieri dintre PSD şi PNL s-a soldat cu un nou eşec. Ponta îl acceptă pe Iohannis ca vicepremier, dacă şi Daniel Constantin va fi ridicat în aceeaşi funcţie. PNL refuză categoric.

Crin Antonescu: „Am încheiat orice relaţie cu Dan Voiculescu. Nu mai sunt prieten nici cu Victor Ponta”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la postul Realitatea TV, că actualul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, va fi noul ministru de Interne, singurul motiv de neînţelegere cu premierul fiind neacceptarea din partea liberalilor ca PC să desemneze un reprezentant în functia de vicepremier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite