Traian Băsescu, înainte de Summit-ul NATO: România va fi una din primele ţări care va avea dispozitivul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, înainte de a participa la Summitul NATO de la Chicago, că în România sistemul de prevenire antirachetă va funcţiona începând cu 2015.

Iată mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

UPDATE 16.15 "România va deveni una din primele ţări care va avea dispozitivul de prevenire a atacului cu rachete. Sistemul va fi gata în 2015. Vom fi printre statele care vor promova şi consolida ideea de porţi deschise către statele din Balcani. Vom rămâne suporterii ai accesului Georgiei. Este un vecin de pe partea cealaltă a Mării Negre care îndeplineşte condiţiile de a fi mebru NATO."

UPDATE 16.11 "Elementul de noutate a fost decizia NATO de a se implica dincolo de frontierele NATO atunci când ţările sunt periclitate. Un obiectiv este reconfirmarea solidarităţii aliaţilor. Al doilea este consolidarea capacităţii NATO de a interveni în afara propriilor frontiere. Principalul punct este Afganistanul, referitor la perioada de tranziţie şi post-tranziţie, astfel încât întreg teritoriul Afganistanului să fie sub conducerea Kabulului. Un alt subiect major este declararea capacităţii interimare de apărare antirachetă a NATO. Subiect promovat de SUA şi România. Referitor la politica de parteneriate, România va insista ca NATO să rămână o organizaţie "cu uşile deschise" şi pentru alte state. Noi vizăm în special statele din Balcani".

UPDATE 16.07 "Summitul este cel mai important eveniment al NATO din acest an, care se va desfăşura într-un context de constrângeri bugetare legate de criza economică şi de tensiunile din Orientul Mijlociu, tensiuni majore la frontierele NATO. Va prilejui o analiză a progreselor făcute în raport cu Summitul de la Lisabona."

Summitul NATO de la Chicago se va desfăşura în perioada 20 - 21 mai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite