Traian Băsescu: „Romii care trag de cetăţeni deranjează mai mult decât un bancher care fură miliarde”. Drăghici dă replica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu: „Romii care trag de cetăţeni deranjează mai mult decât un bancher care fură miliarde” FOTO Reuters.
Traian Băsescu: „Romii care trag de cetăţeni deranjează mai mult decât un bancher care fură miliarde” FOTO Reuters.

Persoanele de etnie romă, plecate din România, deranjează pentru că trag de cetăţeni şi cer bani sau de mâncare, acest comportament fiind mai vizibil decât furtul unui bancher a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe cu jurnaliştii germani.

„Nu-i suficient doar să-i identificăm şi să încercăm să diminuăm acţiunile care deranjează populaţia. Pentru că aici este problema romilor, ei sunt extrem de vizibili, deranjează şi aş spune că deranjează mult mai mult decât un bancher care face să dispară dintr-o bancă 10 miliarde de euro. Pentru că ei vin, trag de cetăţeni, cer bani, cer de mâncare, fac orice. Oamenii din bănci nu deranjează pe nimeni. Doar vin guvernele să plătească miliarde pentru ei, cum a fost în timpul crizei”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat că nu îi blamează pe jurnaliştii străini care prezintă probleme provocate de romi în Occident, însă este de părere că abordarea ar trebui să conţină şi rezolvări asupra acestei probleme europene.

„Ne deranjează numai enunţarea problemei, nu şi rezolvarea problemei. România a avut o politică de integrare şi are o politică de integrare a minorităţii roma destul de puternică. Ceea ce vedeţi dumneavoastră în general în Europa este expresia părţii de eşec de integrare a populaţiei roma la noi acasă. Este o categorie socială, sunt romii nomazi care, prin valorile lor culturale, circulă”, a spus preşedintele României în Germania.

Traian Băsescu a precizat că România a făcut în repetate rânduri demersuri de integrare a romilor, atât cât a putut, trimiţând chiar poliţişti în Italia, Franţa, cât şi în Marea Britanie. De asemenea, şeful statului a mai spus că şi în Germania au fost realizaţi „primii paşi” în acest sens.

În opinia preşedintelui, o abordare concretă a problemei rome nu se poate face decât printr-o cooperare între statele membre, deoarece nu se poate limita în mod legal emigrarea acestor persoane în afara sentinţelor individuale. Tot Traian Băsescu a mai spus că „drama” acestei minorităţi se perpetuează din cauza lipsei de educaţie.

„Suntem gata să trimitem dascăli, profesori, educatori oriunde pe lângă oraşele unde acestia se stabilesc. Totuşi, şi administraţiile locale trebuie să ofere un mic spaţiu în care copiii să înveţe să scrie şi să citească”, a mai declarat Traian Băsescu.

Tot şeful statului a opinat că cea mai mare parte a comunităţii rome este integrată. „Foarte mulţi dintre ei sunt profesori, ingineri, medici, politicieni. Din păcate, după ce se integrează, nu-şi mai recunosct originea şi este foarte greu să-i utilizăm ca exemplu pentru cei neintegraţi încă”, a explicat Băsescu în faţa jurnaliştilor germani.

Preşedintele României a mai subliniat faptul că statul pe care îl conduce a aderat la Uniunea Europeană cu tot cu populaţia de etnie romă.

„România a intrat cu tot cu romi în UE", fapt ştiut de cei care ne-au primit”, a mai spus şeful statului.

Potrivit estimărilor realizate de Consiliului European în 2012 în România locuiesc cei mai mulţi romi din Europa (1,9 milioane - 8,6% din totalul populaţiei), Bulgaria (750.000 - 9,9%), Ungaria (750.000 - 7,5%), Spania (750.000 - 1,6%), Serbia (600.000 - 8,2%), Franţa (400.000 - 0,6%), Marea Britanie (225.000 - 0,4%), Slovacia (490.000 - 9%), Germania (105.000 - 0,1%).

Damian Drăghici dă replica

Artistul Damian Drăghici, consilier al prim-ministrului Victor Ponta, şi-a exprimat mulţumirea că preşedintele României „a ajuns la vorbele“ sale. „Mă bucur că domnul preşedinte a ajuns la vorbele pe care le spuneam presei britanice referitoare la vânătoarea romilor care cerşesc pe străzi, contrastantă cu toleranţa arătată bancherilor care fură miliarde. Totuşi, noi, ca ţară, noi, ca Uniune Europeană, avem responsabilitatea rezolvării cauzelor profunde care îi determină pe romi să cerşească. Iar unica soluţie adevărata este educaţia. Accesul la educaţie al copiilor şi tinerilor, susţinut, sprijinit activ de stat. Tocmai de aceea, este cu atât mai de neînţeles pentru mine motivul pentru care domnul preşedinte a respins proiectul Ferentari. Nu putem să le reproşăm occidentalilor că îi resping pe romi dacă noi nu facem nimic pentru a-i ajuta, iar când Guvernul face în sfârşit un proiect important, el este blocat de domnul preşedinte. Sper că a fost doar o eroare a unor consilieri care l-au sfătuit greşit şi că domnul preşedinte Traian Băsescu va susţine proiectul Ferentari, prima iniţiativă de sprijin activ, complex şi consistent pentru a-i transforma pe romi în cetăţeni activi, buni plătitori de taxe“, a declarat Drăghici.

Traian Băsescu a avut o întrevedere, vineri, la Munchen, cu omologul său, Joachim Gauck, şi cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European. Cei doi lideri au discutat despre planurile şi implicarea pe care un stat ar trebui să le aibă în combaterea corupţiei. De asemenea, cei doi oficiali au făcut şi o evaluare asupra performanţei sistemelor judiciare din ţările aflate în tranziţie.


Citeşte şi:

Băsescu, jurnaliştilor germani: O bucurie a mandatului meu este că am reuşit să ţin justiţia departe de influenţa politică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la Berlin, că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia, iar un merit al mandatului său de preşedinte este că a reuşit să ţină justiţia departe de influenţa politică.

Băsescu la Berlin. Se pregăteşte o intervenţie în Ucraina?

Preşedintele României a plecat astăzi de urgenţă la Berlin. Cu doar câteva zile înainte, la Bucureşti sosise şeful spionajului englez, iar acum aproximativ şase luni şeful serviciilor secrete americane. Situaţia în sud-estul Europei se complică foarte mult, Ucraina aflându-se pe un butoi de pulbere.

UPDATE Misterul vizitei lui Traian Băsescu în Germania

Preşedintele României se află astăzi într-o vizită oficială în Germania, pentru a se întâlni cu omologul său, Joachim Gauck, şi cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European. Vizita sa nu pare a fi întâmplătoare, în contextul în care la Munchen se desfăşoară un eveniment de maximă importanţă în domeniul securităţii, la care participă cei mai renumiţi lideri europeni şi americani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite