Traian Băsescu: „Revizuirea Constituţiei reprezintă un risc de blocare a statului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Băsescu a criticat modul în care se desfăşoară revizuirea Constituţiei FOTO presidency.ro
Preşedintele Băsescu a criticat modul în care se desfăşoară revizuirea Constituţiei FOTO presidency.ro

Ceea ce se întâmplă acum cu revizuirea Constituţiei reprezintă “un risc de blocare a statului“ iar singura justificare de revizuire a legii fundamentale era referendumul din 2009,  a declarat preşedintele Traian Băsescu, la ceremonia de depunere a jurământului de către noii judecători ai CCR.

„În mâinile Curţii Constituţionale va fi noua Constituţie a Romaniei. Nu preget să menţionez că în momentul de faţă Constituţia şi-a pierdut rostul de a fi revizuită", a spus şeful statului dupa ce trei noi judecători, Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au depus juramantul, la Palatul Cotroceni.

„Singurul element care a stat la baza revizuirii Constituţiei a fost legat de politica de simplificare a statului şi de a răspunde referendumului din 2009“, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

În opinia sa, în Parlament,  se discută, la ora actuală o Constituţie „care începe să nu mai semene a lege a legilor“.

„Revizuirea Constituţiei în baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuire. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului. Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului“, a comentat  Băsescu.

În opinia sa, textul constituţional discutat în Parlament „nu înseamnă simplificarea statului, ci complicarea lui“.

„Am şi o altă îngrijorare: dacă un referendum poate fi considerat un simplu sondaj. (...) Cred că sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumul exprimă suveranitatea poporului, aşa cum se spune în Constituţie. Este una din marile mele îngrijorări şi voi reacţiona decent, dar voi reacţiona la neluarea în considerare a referendumului din 2009“, a adăugat preşedintele.

Preşedintele a criticat şi modul în care se discută regionalizarea Romaniei, care, în varianta actuală, nu conduce decat la crearea unei "noi birocraţii".

"Acuma, regionalizarea nu pare a duce la simplificarea statului, ci la crearea unor etaje intermediare, la o nouă birocraţie", a comentat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite