Traian Băsescu, vizibil afectat de scandalul Bercea Mondial: Între frate şi Justiţie, aleg consolidarea Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu presidency.ro
Traian Băsescu presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a reacţionat după ce Antena 3 a prezentat  miercuri seară mai multe stenograme în care numele preşedintelui apărea în scandalul dintre Bercea Mondial şi Mircea Băsescu. Vizibil afectat, seful statului a declarat că nu a intervenit în niciun fel în procesul lui Sandu Anghel (Bercea Mondial) şi, în final, cu vocea uşor tremurând, a spus că nu va interveni nici acum să-şi apere fratele.

Iată declaraţiile preşedintelui:

Evenimentele legate de familia mea mă obligă la o astfel de declaraţie. Niciodată nu am avut cu fratele meu vreo discuţie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele pe care le avea.

Există suspiciunea intervenţiei mele în derularea justiţiei, sau cel puţin aşa a fost lansată public. Fac un apel public la orice poliţist, procuror sau judecător care a fost implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu, dacă a existat vreo intervenţie a mea pe această scară a anchetei să o facă publică. Proba că nu a existat o astfel de intervenţie este chiar condamnarea. Din câte ştiu, domnul Anghel a fost condamnat la ani grei de înschisoare şi asta arată că n-a existat o intervenţie, iar dacă ea ar fi putut exista, eu fac un apel la poliţişti, procurori, judecători, în cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine, sau prin intermediari, să o spună public.

Vă asigur că nu a existat o astfel de intervenţie.  Eu cunosc varianta fratelui meu încă de anul trecut, când mi-a spus că este şantajat şi i-am spus să meargă la Parchetul Constanţa. Nu sunt dispus să cred decât în varaianta justiţiei, nu în varianta fratelui meu. Într-un stat de drept, varianta justiţiei este cea adevărată.

Nu mă voi implica în apărarea fratelui meu. S-a implicat într-o zonă cu oameni în care nu trebuia să se implice. În 10 ani de mandat, n-am făcut pentru nimeni o intervenţie în Justiţie. În faţa justiţiei, toţi suntem egali, iar faptul că eşti fratele preşedintelui nu te scuteşte în faţa legii. Sper că varinta pe care mi-a spus-o fratele meu este cea adevărată, dar voi crede numai varianta justiţiei.

Regret că fratele meu s-a implicat într-un astfel de anturaj, dar justiţia va scoate la iveală adevărul. Închei, asigurându-vă că nu voi face niciun fel de intervenţie la niciun fel de instituţie a statului pentru a-l proteja pe fratele meu. Este major, iar dacă a sîvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă ca orice cetăţean. Nu-l acuz, doar justiţia va pute aface asta. Dar îl acuz pentru anturaj. Între nevoie de consolidare a justiţiei şi nevoia firească de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei.


Miercuri seara, postul de televiziune Antena 3 a făcut publice înregistrări audio-video din care rezultă că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, iar şeful statului ar fi ştiut despre acest demers. De asemenea, joi dimineaţă, fratele preşedintelui a precizat că înregistrările difuzate sunt scoase din context şi nu se vrea decât atragerea preşedintelui într-un scandal mediatic.

Înregistrările au fost difuzate în prezenţa lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat că familia acestuia a decis să le facă publice în contextul unor „suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legată de plângerea pe numele lui Mircea Băsescu, pentru un presupus trafic de influenţă, potrivit Mediafax.

În această dimineaţă, premierul Victor Ponta i-a cerut, preşedintelui Traian Băsescu să demisioneze  pentru a nu influenţa în niciun fel ancheta pe numele fratelui său.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/mircea-basescu" target="_blank">View the story "Mircea Basescu " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite