Traian Băsescu a promulgat Legea câinilor fără stăpân: Maidanezii pot fi eutanasiaţi după 14 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul
Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, Decretul prin care promulgă Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, miercuri, că Legea privind câinii fără stăpân, care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi, este constituţională. Decizia vine ca urmare a contestaţiei unui grup de 30 de aleşi, cu excepţia UDMR, care susţinea că legea este neconstituţională.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta prevede că, dacă 14 zile de la aducerea câinilor în adăpost, aceştia nu sunt  revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi. Edilii au însă posibilitatea să amâne eutanasierea. Condiţia este să dispună de fonduri pentru a le asigura animalelor hrana necesară.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Cei 30 de parlamentari susţin, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, "demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite