Traian Băsescu: Îmi voi duce mandatul până în ultima zi. Nu vor avea justiţia la cheremul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că nu va demisiona în urma scandalului în care este implicat fratele său.Totodată, Traian Băsescu a subliniat că nu a primit nicio notificare de la structurile de informaţii în cazul Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial.

Despre deplasarea la Consiliul European

Am două subiecte: 1. Solicitarea premierului de a-i da mandat să reprezinte România în Consiliul European. Doi: clarificări legate de demisia mea.  

Prim-ministrul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27. Astăzi l-am anunţat că nu-i dau mandat de participare, voi participa eu, având în vedere tematica, căreia îi voi face faţă mult mai bine având experienţă. Cu premierul am avut o experienţă când l-am trimis la consiliul pe energie şi am pierdut Nabucco.

Premierul s-a plâns şi la Parlament că nu i-am dat mandat, dar vreau să se ştie că preşedintele nu are nevoie de mandat pentru a participa la CE .Îl informez pe domnul premier că ministerului de Externe i-a fost trimisă o scrisoare în care i se solicită o opinie pe toată dezbaterea CE. Acest punct de vedere trebuie aprobat de premier. Mandatul Guvernului nu este imperativ pentru preşedinte. Ordinea de zi este una, pe care datorită mandatului lung pe care l-am avut până acum, o cunosc foarte bine. A trebuit însă să respect tematica şi să cer punctul de vedere al Guvernului.

Nu vă ascund că este şi un motiv sentimental pentru care vreau să particip. Este legat de faptul că se semnează acordul de asociere şi de liber schimb cu Moldova, Ucraina şi Georgia. Am fost al doilea politician care, după guvernul de la Chişinău, am susţinut continuu acest demers. Am aprobat mandatele şi pentru semnarea acordului cu Moldova, Georgia şi Ucraina.

 Unul din subiecte va fi energie şi schimbări climatice. Guvernul mi-a trimis un mandat, iar eu am solicitat unele clarificări. Ordinea de zi este legată de câteva puncte: spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, zonă în care am convingere că sunt mult mai credibil decât Victor Viorel Ponta, care tot timpul a apărat corupţii şi a atacat justiţia. Vreau să suţin şi aderarea României la Schengen. Îl invit oricând pe Victor Viorel Ponta să participăm la o dezbatere pe piaţa muncii şi pe locuri de muncă. Se va mai discuta situaţia din Ucraina. Asta e ordinea de zi, şi mi-e foarte greu să-l văd pe Victor Viorel fiind mai eficient.

Despre scandalul Mircea Băsescu- Bercea Mondial

Subiectul doi: solicitarea unor domni din politica românească să demisionez pentru o faptă pe care n-am comis-o. Regret enorm pentru fratele meu, dar el trăieşte la Constanţa cu familia lui, eu trăiesc la Bucureşti. N-am avut niciun fel de informaţie legată de afacerea Sandu Anghel-Mircea Băsescu, deci trăim fiecare cu serviciul lui, cu faptele lui. Nu trăim în aceeaşi casă, nu ne vedem zilnic. Ne vedem o dată la doi ani. N-am avut nicio informaţie nici de la el, nici de la vreo structură a informaţie a statului.

Nicio structură de informaţie a statului român nu m-a notificat cu privire la cazul Sandu Anghel. Niciodată nu am apelat la vreun poliţist, procuror, în mod direct sau prin intermediari, pentru o intervenţie într-o anchetă. În numai trei ani, doasrul lui Sandu Anghel a parcurs toată linia justiţiei româneşti. Nu există niciun motiv ca cineva să suspecteze că preşedintele a intervenit în procesul lui Sandu Anghel.

Îmi este foarte greu să înţeleg în aceşti parametri logica campaniei pe care o desfăşoara Dan Voiculescu sau premierul. Nici n-aş vorbi în locul premierului despre tarfic de influenţă când asta s-a făcut chiar în biroul lui. Îmi vine să râd la solicitarea domnului Iohannis, care este de părere că ar trebui să demisionez pentru fapte pe care nu le-am comis, pe care nu-l văd în stare să ducă o campanie electorală. Lipsă de experienţă îi joacă feste. Mai are nevoie de câteva luni până să candideze. Îi recomand să nu-şi dorească foarte mutl acest lucru.

Mai e şi Tăriceanu, care îmi trimitea bileţele să intervin la Parchet. Fratele preşedintelui are viaţa lui, iar dacă a încâlcat legea, va răspunde. Cer scuze românilor, nu mi-aş fi dorit niciodată arestarea fratelui meu, dar se constituie într-o probă care demontează marota actualei majorităţi, care spune că preşedintele ordonează tot. Se confirmă ceea ce spun de ani de zile: niciodată n-am intervenit într-un dosar. N-am făcut aşa ceva pentru că mi-aş fi contrazis principiile. Am convingere că aceasta este o motivaţie sub care se ascunde setea de a acapara justiţia.

Domnul Voiculerscu, care spunea că preşedintele nu-şi va termian mandatul, este nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte marionetă, care să-i satisfacă solicitările de numire în funcţii importante din jsutiţie pe care să-i controleze. Vrea să scape de actuala conducere a DNA sau Curtea Supremă sau alţi magistraţi incomozi. Este o grupare importantă în lumea politică, care îşi doreşte o schimbare la 180 de grade a ceea ce se întâmplă în zona politică.

În mandatul meu, pe care îl voi duce până în ultima zi, nu vor acapara justiţia. Nu vor avea justiţia la cheremul lor. Când vor ajunge, eventual, la putere, vor avea surpriza să constate că nu pot controla justiţia în măsura în care ar vrea să o facă. Dincolo de cei pe care i-am enumerat, constat că subordonaţii lui Voiculescu, Călin Anton Popescu Tăriceanu şi Victor Viorel Ponta, au găsit o cale să mobilizeze majoritatea parlamentară pentru o declaraţie în care cer demisia preşedintelui.

Mi-e cam greu să iau în seamă o declaraţie a unei majorităţi care a gestionat marţea negră. Sunt vreo 10 senatori şi deputaţi pentru care justiţia a cerut să-i aibă la dispoziţie. Ce credibilitate au în faţa mea, atât timp cât eu am privit la declanşarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu şi care l-au dus în arest prevenitiv. N-am înţeles în niciun fel să obstrucţionez justiţia. Am privit la TV.

Care este înălţimea morală a acestor politicieni care s-au sustras urmării penale să vină astăzi să dea lecţii? Evenimentul care s-a petrecut cu fratele meu este un lucuru care n-ar fi trebuit să se întâmple, dar avem abordări diferite în faţa legii.

Despre anchetarea ginerelui său:

Obiectivul meu este să continui lupta anticorupţie până în ultima zi a mandatului. Nu ştiu despre ce e vorba în cazul ginerelui meu, dar toţi românii trebuie să răspundă în faţa legii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite