Joe Biden şi Traian Băsescu au avut o convorbire telefonică. Statul de drept din România, din nou menţionat de Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden şi Traian Băsescu au avut o convorbire telefonică. Statul de drept din România, din nou menţionat de Statele Unite FOTO Reuters
Joe Biden şi Traian Băsescu au avut o convorbire telefonică. Statul de drept din România, din nou menţionat de Statele Unite FOTO Reuters

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat joi seară la telefon cu Traian Băsescu, conversaţia fiind centrată pe evoluţia politică a României din perspectiva statului de drept, informează un comunicat al Casei Albe.

Statele Unite şi-au arătat dorinţa ca România să îşi continue parcursul său în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept. „Statele Unite au un interes deosebit în reuşita României ca partener democratic şi cu un puternic stat de drept, întrucât ne asumam împreună responsabilităţile globale şi un parteneriat strategic”, menţionează comunicatul Casei Albe.

De asemenea, Joe Biden a mulţumit României pentru contribuţiile constante pe care ţara noastră le-a făcut în cadrul misiunilor NATO.

„Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a discutat cu preşedintele României, Traian Băsescu, într-o convorbire telefonică, despre cele mai recente evoluţii din regiune şi şi-a exprimat aprecierea pentru contribuţiile constante ale României în misiunile NATO”, se mai arată în comunicat.

Convorbirea telefonică dintre cei doi oficiali vine pe fondul tensiunilor din coaliţia de guvernământ, precum şi după adoptarea Parlamentului a unor modificări controversate asupra Codului Penal.

În luna decembrie, anul trecut, Statele Unite au menţionat că noile prevederi aduse Codului Penal ar putea duce România cu un pas înapoi şi ar fi deopotrivă un semnal descurajator pentru investitori.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse“, se arăta în comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti, din decembrie 2013.

În ianuarie, România a fost vizitată de subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, care a precizat că Washingtonul are un interes profund în consolidarea statului de drept, precum şi a Justiţie din România.

Tot în luna ianuarie, ţara noastră a mai fost criticată încă o dată de către Comisia Europeană, aceasta denunţând Parlamentul pentru amendamentele aduse Codului Penal.


Citeşte şi:

Băsescu: Victoria Nuland nu a venit ca turist. România riscă să fie izolată pentru mult timp. Suntem cu un pas în prăpastie

Preşedintele Traian Băsescu a comentat marţi vizita Victoriei Nuland în România şi a subliniat că emisarul american s-a aflat în ţară pentru a transmite un mesaj din partea Guvernului SUA legat de necesitatea consolidării statului de drept.

Ambasada SUA: Modificările la Codul Penal, pas înapoi pentru România şi un semnal negativ pentru investitori

Ambasada SUA susţine că modificările aduse Codului Penal de către parlamentari înseamnă un pas înapoi pentru România şi un semnal descurajator pentru investitori.

UPDATE Comisia Europeană publică noul raport MCV: Parlamentarii să respecte independenţa Justiţiei

Comisia Europeană publică marţi un nou raport MCV pentru România, document care conţine critici la adresa Parlamentului, în special din cauza amendamentelor la Codul Penal, dar şi aprecieri la adresa DNA, ANI, CSM sau ICCJ, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, care a obţinut un draft al raportului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite