Traian Băsescu: Am vorbit cu Chiţoiu la 40 de zile după ce s-a dat creditul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Marian Iliescu
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Marian Iliescu

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, la B1 TV, pe marginea ultimelor evenimente politice: despre comisiile de anchetă din Parlament, luptele interne care se duc în USL,  anul electoral 2014, proiectul de descentralizare, decoraţia lui Laszlo Tokes şi despre desecretizarea arhivelor Dunărea Operativ.

 Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Despre terenul cumpărat de fiica sa

Este un joc politic pe care îl face USL în ansamblul lui. Niciodată nu mi-aş fi permis ilegalităţi în achiziţionarea unui teren. Este achiziţionat cinstit, cu bani luaţi de la bancă. Creditul este la dobânda pieţei din ziua în care s-a făcut contractul de credit. Fiica mea a solicitat creditul din sucursala de la Piaţa Victoriei. CEC este singura bancă care finanţează agricultura românească, băncile austriece, nu.

Dobânda anuală este de 7,1%, ceea ce este mai mult decât media. Nu s-a făcut niciun trafic de influenţă. Am vorbit cu Chiţoiu la 40 de zile după ce s-a dat creditul. L-am rugat să nu-l schimbe pe Gheţea. Eu cu omul ăsta şi cu Banca Mondială am pregătiti celebrul acord de la Viena, unde s-a convenit cu bâncile să nu repatrieze bani de pe piaţa românească. Este o copilărie să spui cum a sunat preşedintele la Chiţoiu. PSD şi-a luat Exit Bank şi PNL, CEC Bank.

Eu am făcut o discuţie cu ministrul Finanţelor să nu facem o schimbare politică. Nu am nici sentimentalisme, dacă a fost o chestiune corectă, dacă aş fi ştiut că Gheţea nu a făcut nimic pentru ţara aceasta şi pentru CEC, nu aş fi spus nimic.  Mi-a adus un prejudiciu major ( n.r. de imagine) pentru că oamenii spun că eu nu pot să iau credit pentru o casă, iar fiica preşedintelui împrumută atâţia bani. Dar a fost o afacere de familie cinstită.

M-am consultat şi cu Rădulescu. L-am rugat să-mi dea o idee. Nu este important dacă recolta o face un libian, un italian. Cine are bani poate să cumpere. Marea problemă este că românii nu au nicio şansă să cumpere teren. Sper că au scos şi limitarea la 100 de hectare. La noi, costul creditului este foarte ridicat, iar cei care vor veni din UE să cumpere teren vor face credit la ei din ţară cu 0,25% dobândă.

Guvernul trebuie să găsească un mecanism de a-i încuraja pe români să cumpere teren.  Pe 291 de hectare abia acoperă costul creditului, deci dobânzile şi rata lunară. Aş vrea ca în familie să mai adăugăm măcar până la 500 de hectare ca să faci rentabilă şi achiziţionarea de maşini agricole în leasing. Nu eu voi sta pe tractor. Va trebui să angazez un om de meserie.

Niciodată nu aş fi făcut un lucru ilegal, eu sau familia mea. Creditul este corect, cu Chiţoiu am vorbit la 40 de zile de când am luat creditul. Mi se pare că în perioada aceea Gheţea nici nu a fost în ţară. Au trei trepte. De la sucursala Victoria puteai lua 2,5 mil de RON, iar Ioana avea nevoie de 4,6 mil.

Despre comisia parlamentară

Mă uit şi îi compătimesc. Se răzbună pe muncă. Vreţi să vă uitaţi pe declaraţiile lor de avere că au împrumutat zeci de mii de euro, nu mai vorbim de cei care făcând hoţii şi nu au putut justifica banii, le pun pe numele unui verişor care poară alt nume. Aş vrea să văd că această categorie de domni să vină să vadă cum se face un lucru corect.

Nu mulţi oameni au veniturile ca să angajeze un astfel de credit. Ar trebui să plătească 5.800 de euro pe lună. De luna viitoare va plăti 26.222 pentru că este cu dobândă ROBOR şi variază. Nu ştiu care să pună comisia în control. Dacă sunt cinstiţi şi nu fac un joc politic, nu mai bine fac o plângere la Parchet acum.

Despre relaţiile din USL

Eu nu vă pot spune ce este în interiorul USL că nu ştiu nivelul de dispute dintre ei, dar privind din afară, acolo nu este o dorinţă de rupere a alinaţei, ci o competiţie de cine este jupânul. Ponta vrea să pară stăpânul inelelor, un om care să vrea să fie primul tot timpul. Este clar că forţa prim-ministrului este mult mai mare ca cea a preşedintelui Senatului. Ponta este mai lipsit de caracter decât Antonescu.

Dacă preşedintele Senatului spunea, hai să mai facem o comisie, Ponta a vrut să fie premiant şi aici. Şi a ieşit să o anunţe fără a se consulta cu Antonescu. Nu cred că se rupe USL. PSD ar fi foarte mulţumit dacă reuşeşte să modifice Constituţia odată cu alegerile prezidenţiale în aşa fel încât la Cotroceni să pună o maimuţă. Nu va exista lovitură mai grea privitoare la neîncrederea referitor la statul de drept pe care îl vor avea celelalte state.

Presiuni. Voi promulga legea în a zecea zi la ora 23.59 de minute, atât cât îmi permite Constituţia. Cred că dacă am alege un astfel de scrutin, lovitura de credibilitate ar fi foarte apropiată de lovitura din stat din 2012. Pe ce Consituţie îşi va face campania? Un ridicol complet în care lumea ne-ar considera neevoluaţi. Să pui o Constituţie lângă alegerea preşedintelui este un lucru catastrofal.

Despre serviciile secrete şi desecretizarea Dunărea Operativ

Eu, dacă a făcut referire la Maior, este infamie pentru că Maior este ireproşabil. Este şi naşul domnului Ponta, dar n-a confundat SRI cu interesele politice. Nu spun că nu are un miez afirmaţia lui Antonescu, că are miniştrii în CSAT. Ponta este furios şi turnătorul, Felix, la fel. Sunt furioşi amândoi simultan. La ultimul CSAT am mers cu o propunere pentru desecretizarea Dunării Operativ. Cel care s-a opus a fost Victor Ponta. Miniştrii au fost acolo când s-a opus Ponta. Să circule proiectul de hotărâre la toţi membrii CSAT. Am crezut că a fost o chestiune de ambiţie.

Ponta nu semnează şi cere şi miniştrilor să anuleze semnătura. Eu intuiesc o presiune uriaţă a lui Voiculescu făcută pe Ponta să nu se desecretizeze Dunărea Operativ. Nervozitatea simultană a celor doi, Ponta şi Antonescu, şi atacurile furibunde de modul în care am achiziţionat terenul, este o acţiune de tip mafiot. Aş spune că par aşa exageraţi. Puteau să facă o plângere la Parchet, dar au nevoie să acopere.

Prima dată când vine domana Udrea rugaţi-o să comenteze ce am spus eu, eu nu pot comenta ce a spus doamna Udrea. Nu (n.r. Maior candidat la Preşedinţie). Ştiu că George Maior are cu totul alte planuri.

Este un act de retorsiune pentru Dunăre .Legea interzice desconspirarea numelor adevărate. Este în curs de desecretizare. Cred că Dan Voiculescu are impresia că liberatatea lui stă în mâna mea. Liberatatea lui stă în ce a făcut. Dacă nu a făcut nimic, nu se întâmplă nimic. Sunt foarte mulţi în ţara asta care au crezut că pe ei nu-i atinge legea. Sunt convins că statul român a început să-şi dezvolte instituţiile în aşa fel încât nu ai cum să scapi. Ai noştri au început să desprindă transferul banilor furaţi .

Despre decoraţia Lui Laszlo Tokes

Va trebui să văd, că nu-i un proces simplu. Trebuie să facă un raport argumentat. Nu spun că ceea ce a făcut Tokes este admisibil, dar am o experienţă. Vă aduceţi aminte când am vrut să-i ridic ordinul lui Vadim. S-a făcut un raport, după care Vadim a atacat în instanţă acel document cu argumente şi Administraţia prezidenţială a pierdut. În instanţă a fost anulată aplicarea decretului. După ce am o experienţă, nu o să o repet. A fost singurul decret care a fost suspendat la aplicare de către instanţă.

Despre memorandumul cu Rompetrol

Îl încurc în viaţă. Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400.000 de dolari. Partea kazahă să plătească 400.00 de dolari, iar 380 de mil de dolari îi anulează. Sunt bani care trebuiau să intre în bugetul statului. Nicio sancţiune în acel Memorandum. Am pus în faţa CCR acţiunea Guvernului care vrea să adopte prin lege o măsură care ţine strict de Guvern. Nu-i treaba Parlementului cum se negociază datoriile. Este modeul Roşia Montană. Nu vrea să-şi asume responsabilităţi domnul Ponta. El este responsabil să plagieze. Dacă Stancu plagia golul, ne calificam la Rio. Mi-a părut rău. Am văzut feţele jucătorilor, îi dureau sufletul.

Mă uitam la făţuca lui Maxim, mi-e tare drag. Nu aş vrea să intru în galerie, o face Ponta, Dragnea. Nu vreau să o mai fac şi eu. Mi-aduc aminte declaraţiile lui Piţurcă care a spus că obiecitvul nu este calificarea la Mondiale pentru că nu are cu ce. Să nu fie luate aceste afirmaţii că sunt fan Piţurcă. Un antrenor care îmi place este Dan Petrescu.

Despre pactul de coabitare

Stăm în cooperare instituţională. Am vorbit cu un cadru universitar care are un ciclu de trei conferinţe la Sorbona. Unul din puncte este pactul de coabitare dintre preşedintele României şi premierul României. Este o noutate constituţională absolută. Era o şansă uriaşă pentru Ponta să facă această facultate pentru că nu ar fi putut să plagieze pentru că este unic. Aşa cum a furat ştiinţă, aşa fură şi în guvernare. Când este în situaţie dificilă, minte şi mai mult.

Despre proiectul de descentralizare

România va fi răvăşită în interes electoral. Până la urmă vor adopta noua Constituţie. România nu avea nevoie de această descentralizare, ci de reorganizare administrativă. Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez că este o crimă administrativă. Schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor, dar se uită definiţia statului român. Statul român este stat unitar.

Dacă vor face această, vor trebui să reînfiiţeze direcţii pentru că ce dai baronilor, nu poţi să le iei înapoi. Spitalele s-au transferat la autorităţile locale. Cum dai şi spitalele şi inspecţia în acelaşi loc? Trebuie să înfiinţezi şi altă direcţie. Nu-i suspectaţi de multă inteligenţă, sunt brutali.

Despre statutul consilierilor prezidenţiali

Eu îi las destul de liberi. Consider că nu trebuie să le omor aspiraţiile de a reveni în politică. Este un punct de vedere a domnului Lăzăroiu. Nu-mi neg propria experienţă, dar alfel este doar o afirmaţie care nu are fundament. Este foarte greu să-ţi imaginezi că după preşedinte, mai poţi fi premier. Nu sunt pregătit pentru asemenea abordări.

Despre revizuirea Constituţiei şi Legea Referendumului

Este o contradicţie constituţională. Este o asimetrie care nu este corectă. Avem un lucru care ţine de modul în care îşi exercită mandatele preşedintele. Să zicem că trece referendumul de revizuire a Constituţiei, ce şanse are un preşedinte să-şi exercite mandatul, dacă în Parlament este o majoritate de 70%, iar revocarea o pot face cu 30%? Nu exclud posibilitatea să revin la CCR. Consituţia nu îl limitează pe preşedinte la număr. Preşedintele poate fi schimbat de Parlament când vrea el.

Este o exagerare că preşedintele pierde majoritatea parlamentară poate fi suspendat. Devenim un stat instabil. Nu este exclus să vin cu noi argumente la Curte.

Despre o posibilă susţinere a lui Antonescu pentru Preşedinţie

Cei care se automutilează, le spun că nu-i înfrumeseţează. Voi, pe dreapta, că ai senzaţia că li s-a umflat capul şi toţi se văd preşedinte, avem o groază de d-ăştia care se văd. În loc să se alieze, să dea un semnal la europarlamentare, e nu ştiu cum să-şi desemeze fiecare candidatul. Dacă nu sunteţi în stare să daţi un semnal, mai bine să vă lăsaţi de politică.

Între Ponta şi Antonescu, nu voi ezita să pun votul în urnă pentru Antonescu. Antonescu nu minte de dimineaţă până seara. Nu s-a făcut comisia pentru că a minţit Ponta. Amândoi sunt cu o reputaţie proastă. Dacă dreapta va fi atât de relaxată, ei vor putea să joace în doi alegerile prezidenţiale. Mai auzeam pe cineva din fostul meu partid că o să batem PNL. S-o credeţi voi. Niciunul nu va fi preşedinte dacă rămân aşa (n.r. dreapta).

O sfătuiesc să facă ce vrea ea (n.r. Elena Băsescu). Nu ştiu, nu am discutat, prioritatea a fost copilul.

Despre bugetul pentru anul 2014

Ponta spunea vom investi zeci de mld. Dacă vom da agricultura deoparte, creşterea economică în 2012 a fost de 2,1 , iar anul acesta va fi de 0,8, lăsând economia la o parte. Eu voi trimite bugetul înapoi dacă rămâne aşa. La ministerul domnului Dragnea este o creştere cu vreo 1.500 de mld.

Regenerare urbană, la modernizarea satului românesc şi la infrastructură de nivel judeţean, asta în 1,2 mld. pentru administraţiile locale, dar în ce condiţii că sunt finanţate de bani europen. Mai avem necheltuiţi însă vreao 3 mld. de euro şi de la 1 ianuarie intră pe exerciţiul bugetar al UE. În loc să utilizăm bani europeni, dăm bani. Dacă nu vor renunţa acciza de 7 eurocenţi, le trimit bugetul înapoi, că sunt bani furaţi care să asigure cele două campanii.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE PNL şi PSD nu se înţeleg pe noua comisie de anchetă. Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au întâlnit la sediul USL, dar nu au ajuns la niciun consesns

Senatorii cer listele cu creditele speciale acordate din 2011 de către Cec Bank. Nicula: Nu vor fi cerute date cu caracter personal

Vila Dante va fi închiriată Ambasadei SUA? Ponta: Nici nu confirm, nici nu infirm

Parlamentul face încă o comisie de anchetă pentru cazul Călăraşi. Ponta: Preşedintele şi-a folosit funcţia pentru interese personale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite