Traian Băsescu: Am avut decretul de demitere a lui Coldea scris, dar nu l-am semnat. Am fost la doamna Udrea acasă,  în arestul la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu. FOTO Mediafax
Traian Băsescu. FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, marţi seară, într-un interviu pentru B1TV, despre cele două mandate de şef al statului, despre vizita lui Klaus Iohannis la Chişinău şi despre problemele Elenei Udrea cu Justiţia.

Principalele declaraţii ale fostului preşedinte al României:

Despre programul său zilnic

Este prima dată în viaţa mea când dimineaţa nu mă trezesc cu grijă. Totdată, mă trezeam cu grijă: pentru navă şi echipaj, apoi în administraţie. 

Despre filmul „De ce eu?”

Un film extrem de bun pe care eu îl recomand tuturor. Am vrut să-l văd, dar şi domnul Giurgiu a insistat să vin.

Am fost curios. Vă pot spune şi de o concluzie, pentru că a beneficiat de informaţii din interior. În mod cert, Tudor Giurgiu a avut, sau scenaristul, nu ştiu, informaţii din interior. A fost realizat după realităţi. 

Despre nominalizare lui Hellvig la SRI

Pentru mine e un om care a început în politică ducând geanta lui Voiculescu, trădându-l pe Crin Antonesc pentru Iohannis. Probabil mâine îl va trăda şi pe Iohannis, cine ştie?

M-a surprins pentru că România are priorităţi de securitate naţională. A fost o muncă teribilă în primul rând pe partea de securitatea securitate naţională şi semnarea parteneriatelor strategcice cu SUA, NATO şi alte organisme. 

V-o spun, la fel au aflat de la mine şi despre numirea lui Maior, din presă.

Dacă vreau să mă consult pentru o problemă sun la Biden şi Obama, nu la o ambasada. Nu am cerut în zece ani nicio aprobare de la nimeni.

Nu ştiu de ce l-a ales domnul Iohannis pe Hellvig (...) Eu la Maior am urmărit CV-ul. Făcuse nişte şcoli, cunoştea partea de diplomaţie, fusese şi secretar de Stat.

Dacă eu schimbam serviciile după primele 60 de zile, probabil făceam aceleaşi greşeli. Eu am stat doi ani până i-am schimbat (...) Nu-i poţi reproşa unui preşedinte că a fost o greşeală. 

Despre atitudinea sa 

Nu simt nevoia să fiu lingău. 

Raportul dintre preşedinte şi servicii

Instituţional, e calitatea de şef al CSAT. Totodată, preşedintele poate cere revocarea unui şef de serviciu. De exemplu, în legea SRI scrie că se numeşte (n.r.-adjunctul) la propunerea directorului, dar nu scrie în lege cum se revocă. Se poate pleca pe idee că e procesul invers.

Despre decretul de demitere a generalului Coldea

Am avut decretul scris. Numai că nu l-am semnat. pentru că am primit un alt raport al Serviciului care îmi arăta o altă realitate decât noi toţi; că nu puteau fi paparazzi etc. (...) A fost un raport strict secret.

Demiterea lui Coldea a fost sub rezerva semnării, dacă raportul nu era convingător (...) Eu, ca şef al statului, nu am avut motive să nu cred că nu a fost un raport corect. Şi am văzut în zece ani, multe rapoarte.

Despre nemulţumirile faţă de ultimele luni de mandat

Dacă cineva a călcat în străchini puţin, aceia au fost oamenii politici, aşa cum a făcut domnul Meleşcanu. Alt lucru care nu mi-a plăcut: pachetul Big Brother. S-a ales un mod de promovare care să nu le facă avizabile de CSAT.

Cele două legi nu au fost făcute cum trebuie: legea cartelor prepay şi legea stocării datelor.

Despre serviciile de informaţii

Necesitatea de a controla serviciile, mi-au demonstrat-o ultimele şase luni de mandat. Uitaţi-vă la Meleşcanu, cel care în ultimele luni şi-a strâns semnături (...) Ponta şi Meleşcanu i-a secretizat pe cei din servicii, foştii agenţi.

Despre partizanutul politic al serviciilor

ntrebat dacă maior l-a susţinut pe Ponta) Da. Opţiunea dânsului a fost pentru domnul Ponta. Despre cealaltă variantă (a susţinerii lui Iohannis de Coldea), nu ştiu, nu am cum să probez.

Dumneavoastră că ofiţerii din servicii, câteva mii câţi sunt în judeţe, credeţi că s-au înhămat în campanie. Nu! Nu s-au înhămat la campania niciunui candidat(...) Serviciul (n.r. - ca instituţie) nu-l poate implica nimeni (n.r.- în campanie).

În anturajul politic, la vârf, circula treaba asta că Ponta voia să-i ia capul lui Coldea.

Niciunul din servicii nu a denigrat candidaţii.

Despre Elena Udrea

Am încredere în Justiţie şi am încredere în Elena Udrea că nu a furat bani. E ridicol să spui că femeia asta a furat banii în Gala Bute. 

Elena Udrea a spus ce ştie şi ce crede. Deci, e un om care minte (...) Eu însumi am ieşit uneori la pupitrul Cotrocenilor, am avut o analiză, şi s-a dovedit că nu e corectă. Am rectificat-o. Nu minte, dar se poate înşela.

Femeia asta e extrem de puternică şi cu convingeri foarte puternici. Nu o poţi băga într-o şedinţă şi s-o faci să spună ca tine (...) Are o loialitate formidabilă în relaţia cu mine.

Sunt unul dintre cei care vorbesc cu ea în fiecare zi. Mă duc la ea în arest, acolo la ea acasă . Am fost la doamna Udrea acasă, în arestul la domiciliu,. Am nimerit şi când erau avocaţii. Asta e! (...) Încerc s-o conving că n-am abandonat-o.

Domnul Striblea, dacă auziţi la supuşi, de la subordonaţi: „ministrul a zis să fac asta sau asta...Toţi ciubucarii din ministere fac asta

Singurul lucru care mi se pare excesiv: numărul mare de cereri de arestare. Există această presiunea. Parcă încep să se axeze prea mult pe aceste declaraţii, pe denunţuri. Pe lângă ele parcă trebuie să mai pui ceva (...) Spui că ai luat 900.000 de dolari de la o firmă, nu te-ai uitat în ea şi i-ai dus la ministru. Spui în declaraţie că nici nu ştii nimic. Păi cum, tu nu ştii nimic. Ţi-au trecut 900.000 de dolari şi tu nu ai luat nimic, măcar o mie de dolari (râde).

Vă garantez că doamna Udrea nu bate la uşa niciunui bărbat...din proprie iniţiativă. 

Eu sper să nu fie condamnată pentru că e cea mai mare investiţie politică pe care am făcut-o. Am văzut rata de succes a DNA. E 90%. Nu e 100%. Aşadar, doamna Udrea poate intră în cele 10%.

Despre posibilii bani „dubioşi” primiţi de PDL

Ceea ce ştiu eu? La PDL, nu se punea mâna pe mani. Se zicea: „Fugi la casierie!”.

Sper ca în campania mea nu s-au folosit bani dubioşi.

Despre finanţarea partidelor politice

Politicienii ori decid finanţarea din bugetul de stat pentru partidele legal înfiinţate, ori.... E un pas înainte spre asanarea corupţiei. 

Nu cred că Blaga a dus bani acasă din campanie. Am încredere în el din punctul ăsta de vedere.

Despre binomul SRI - DNA

În 2006, mi-am dat seama că evaziunea fiscală e o ameninţare la adresa bugetului de stat, implicit a securităţii de stat. În 2006, a fost prima hotărâre CSAT în care defineam evaziunea fiscală ca ameninţare la adresa statului.

SRI-ul este informaţia primară (în dosarele DNA). SRI-ul dă tot ce are strâns ca date. Hai să vă dau un exemplu: prima informaţie despre posibile nereguli în dosarul Microsoft, eu am primit-o în 2012. Era o foaie. Acum deja s-au strâns volume la DNA.

Despre aducerea lui Kovesi la DNA

(Dacă a ţinut să o aducă de la Bruxelles, unde avea un post) Vă pot garanta că nu e aşa. Eu am avut ca obiectiv să o aduc în ţară pe doamna Kovesi pe o poziţie, imediat ce am posibilitatea. 

Despre Klaus Iohannis

E Iohannis e o soluţţie mai bună din punct de vedere al democraţiei faţă de Ponta. Totuşi, Iohannis a participat la momentul din 2012. 

Dacă e de acord cu ofiţerii acoperiţi

Categoric nu. Serviciile nu trebuie să fie făcătoare de opinie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite