Traian Băsescu explică dezastrul din agricultură: "Suntem la un nivel mediu!". Care sunt efectele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu le-a explicat membrilor delegaţiei FMI dificultăţile prin care trece România din cauza secetei de astă vară. Preşedintele a spus că anul agricol 2012 este mult sub producţia din 2011, iar acest factor ar putea afecta economia pentru 2013.

"Cu privire la agricultură, noi comparăm anul acesta cu anul trecut. Această abordare este una pe care o folosesc chiar şi politicienii, că anul acesta nu am avut noroc din cauza secetei. Aş vrea să subliniez că 2011 a fost un an excepţional. Mai mult sau mai puţin, în 2012 suntem la un nivel mediu. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să ne mai uităm la 2011 ca la un an obişnuit, de fapt a fost unul dintre cei mai buni ani din ultimele trei decenii", a apreciat preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a fost completat de reprezentanţii FMI, care au ţinut să precizeze că înţeleg situaţia dificilă a României, tocmai de aceea nu este preconizată o creştere economică semnificativă anul acesta.

"Ştiţi că creşterea economică anul acesta este cel mai probabil moderată, mai mică decât anul trecut, de asemenea şi din cauza secetei din agricultură. Privind mai departe, ni se pare că creşterea economică va rămâne modestă şi în 2013, chiar dacă situaţia din agricultură se va normaliza", a spus oficialul FMI.

Băsescu evită să prezinte dezastrul anunţat de Ministerul Agriculturii

Analiza preşedintelui vine după ce şi ministrul Agriculturii, Daniel Contantin, a prezentat raportul producţie pe 2012 şi a explicat că seceta a lovit în plin, în special recolta de grâu, porumb şi floarea sorelui.

“Producția de porumb a scăzut cu 60% în acest an, dar acestea sunt estimări și n-aș vrea să vă dau cifre și să vorbesc înainte, pentru că acesta ar influența prețurile”, a spus Constantin în urma unei întâlniri cu reprezentanții fermierilor.

Potrivit datelor MADR, anul trecut producția de porumb a fost de aproximativ 11,7 milioane de tone, ceea ce înseamnă că o scădere a acesteia cu 60% ar coborâ producția cu 7 milioane de tone, până la 4,7 milioane de tone. “Estimările arată că anul acesta, într-adevăr, vor fi pierderi importante la porumb și floarea soarelui”, a adăugat Daniel Constantin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite