Traian Băsescu, mesaj pentru Vladimir Putin: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, duminică, la Pro TV, despre situaţia din Ucraina, despre destrămarea USL, dar şi despre viitorul său politic. În ce priveşte raporturile cu preşedintele Vladimir Putin, Băsescu l-a atenţionat pe omologul său rus să nu implice Republica Moldova într-un "joc" politic.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Situaţia de securitate a României nu este afectată, Rusia în niciun caz nu îşi propune un conflict. Nu va fi cazul, frontierele României sunt certe, asigurate. Întâlnirea de ieri a fost despre securitate. România se vede din nou într-o zonă de conflict, în cazul în care lucrurile se vor deprecia în Ucraina.

Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că există riscul ca regiunea să fie introdusă într-o zonă de instabilitate şi costurile de finanţare a României vor creşte. Nu vedem riscuri pentru independenţa, suveranitatea ţării.

Sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de mulţi lideri, miniştri ai statelor UE - discuţii cu Ianukovici, mers prin Euromaidan - a arătat limitele capacităţii lor. 

Pragmatism înseamnă să priveşti la nevoile Ucrainei. Au câteva probleme - prima şi cea mai mare, corupţia clasei politice şi neîncrederea în clasa politică. Poate privesc şi unii lideri de pe la noi. Al doilea lucru care trebuie văzut de europeni, fondul problemei, europenii trebuie să vină cu un plan concret de salvare economică a Ucrainei. În rest, totul este poveste. 

Vladimir Putin îşi apără interesele geostrategice, în condiţiile în care are un angajament Federaţia Rusă. În 1994, premergător dezarmării nucleare a Ucrainei, la Budapesta s-a semnat un acord, trei mari puteri s-au angajat să garanteze independenţa şi suveranitatea Ucrainei. 

Cred că acest conflict se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră, prin obţinerea unui statut favorabil al Crimeei, favorabil pentru Federaţia Rusă. Cu asta se închide un arc de conflicte îngheţate în Marea Neagră. 

Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea şi aici şi noua putere democratică a făcut o eroare fundamentală care se constituie în baza de intervenţie şi poziţionare a Federaţiei Ruse - au anulat legea care dădea dreptul utilizării limbii materne pentru minorităţi. Mi se pare că s-a vorbit despre situaţia din Ucraina cu prea mare uşurinţă. Există un acord bilateral între Ucraina şi Federaţia Rusă care permite Rusiei menţinerea flotei la Marea Neagră, la Sevastopol. Acest acord a fost extins în 2010, până în 2042. Deci Federaţia Rusă are o prezenţă militară acceptată pe teritoriul Ucrainei, în speţă în Crimeea. Este reglementată precis prezenţa trupelor Federaţiei Ruse în Crimeea.

Nu prea ia în seamă Vladimir Putin ce îi transmite preşedintele SUA, mă îndoiesc că ia ce spun eu, dar am două planuri. I-aş transmite mesajul: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova şi limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina! Există un risc major de contaminare, poziţiile mele referitoare la Moldova nu sunt întâmplătoare. Am văzut mulţi analişti deplângând faptul că România nu se bagă în Ucraina. Obiectivul nostru a fost tractarea R. Moldova către UE. Sigur, ştim riscurile care sunt şi eventualele reacţii ale Rusiei. Noi ne-am atins obiectivele. R. Moldova a primit votul pozitiv în Parlament pentru liberalizarea vizelor.

Noi am avut relaţii reci cu Ucraina, după ce ţara a pierdut procesul cu noi la Haga. De aceea am încercat să menţinem o relaţie - nu putem spune amicală, dar am observat răcirea Kievului faţă de România imediat ce noi am câştigat procesul de la Haga şi nu am vrut să forţăm lucrurile.

Despre situaţia internă: 

Mă uit la ridicolul situaţiei. Premierul nu a vrut să meargă în Parlament pentru o modificare simplă, atât trebuia să modifice, dar preferă să se ducă în Parlament cu o modificare vastă de structură guvernamentală şi cred că premierul Victor Ponta nu a citit Constituţia. Articolul 102 spune clar că Programul Guvernului se votează de către Parlament. Această schimbare, prin aducerea UDMR, înseamnă practic un nou Guvern şi, de ce nu, şi un premier redesemnat.

La instalarea unui Guvern nu se instalează doar miniştrii, se aprobă şi un Program. Noul Program va suferi modificări consistente şi eu ştiu câteva elemente.

A fost Guvernul Tăriceanu, dar el nu a modificat Programul, acum se modifică, pentru că UDMR va cere introducerea legii minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român, indiferent de etnie, trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la legea referendumului. E o listă întreagă.

Nu aş vrea să aflăm că guvernăm cu un Program de guvernare şi în spate există un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Vreau să previn existenţa unui astfel de protocol. Am venit protocoale secrete între liberali şi PC, privitor la postul de preşedinte al Senatului. Aceşti oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete. Aducând ca aliat UDMR, este o schimbare masivă şi de program, şi de structură. Dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituţiei, probabil voi ataca Hotărârea Parlamentului la CCR. Categoric nu-l mai desemnez pentru nimic în lume pe Victor Ponta premier. 

Despre Victor Ponta:

Corupţia la Ponta se face prin acte normative. Vă aduc aminte protocolul cu Rompetrol, în care România a pierdut milioane de dolari. Am promis că lucrez la o sesizare.

O OUG pentru modificarea Codului de procedură penală, când s-a cerut modificarea acelui articol, nu s-a putut da, iar într-o noapte, cu Ruşanu şi Hrebenciuc, premierul aprobă Ordonanţa, în condiţiile în care nu a avut aviz pozitiv de la Ministerul Justiţiei. Nu avea cum să nu ştie ce conţine Ordonanţa. Asta a apărut peste noapte, îi reproşez premierului trafic de influenţă.

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară:

Trebuie reconstruit, este o cloacă. Răspund şi la o inepţie, am căutat în toate campaniile mele de când eram primar dacă apare printre sponsori Astra. Când am vrut să introducem noua lege a sănătăţii, în 2011, se punea problema asigurărilor private de sănătate, am vrut să ştiu cum văd asiguratorii treaba asta.

Mi se pare corect ca toate instituţiile publice să publice salariile personalului. Cei de la ASF mulg bani de pe piaţă, de la cei care se asigură. Un procent vine pentru salariile acestor domni şi doamne de la ASF, deci mi se pare corect să aibă salariile puse sub control public. Nu am primit niciodată primă. Eu nu am drept, prin lege, am indemnizaţie fixă. 

Mă interesează ca în Programul de Guvernare să fie reflectată complet negocierea cu UDMR. Dacă privim la istoria acestor solicitări, sper să nu îndrăznească să meargă mai departe. În sănătate să se poate adresa în limba maghiară. Eu sunt de acord, dar adresează-te cu translator, frate! 

Despre ruperea USL:

Victor Ponta este responsabil în ruperea USL. A avut un PR excepţional în raport cu Antonescu, dar aduceţi-vă aduce aminte motivaţia.

Acum se duce cu o modificare consistentă de structură politică şi reorganizare guvernamentală. Nici acum nu îmi vine să cred că au făcut o asemenea prostie. Unii spun că este bine, eu spun că este rău, aveau majoritate certă, fără complicaţii la Programul de Guvernare, nu voi înţelege niciodată cum doi oameni care se pretind responsabili au renunţat la această majoritate. Este clar că Ponta este cel care a creat condiţiile şi Antonescu le-a acceptat, până s-au despărţit.

Cum credeţi că mă pot apropia ideologic de unul care a făcut ţăndări statul de drept în 2012? În marţea neagră, au fost împreună şi la modificarea Codului Penal, şi la amnistie.

Despre întâlnirile cu Crin Antonescu:

Prima dată m-am văzut cu el şi am discutat o temă de politică externă. A doua oară a fost o chestiune de securitate naţională. De atunci nu am mai vorbit. De regulă, îi avertizez când trimit scrisori către Parlament. Este absolut normal. Ultima dată cred că am discutat acum câteva săptămâni, când i-am trimis scrisoarea despre Avocatul Poporului. Dacă discută un şef de stat cu premierul, cu preşedintele Senatului, ieşiţi din minunea asa! Ori de câte ori am nevoie, sun la respectivul ministru, cum fiţi convins că oricând, când voi vedea că sunt abuzuri legate de procurori, voi suna la Procurorul General, nu pentru dosare de corupţie, ci să-l atenţionez că o instituţie funcţionează mai bine sau mai prost.

Nu au vrut să negocieze o mică funcţie pentru Iohannis, în schimb vor negocia mereu prefecţi la Covasna şi Harghita, dreptul de arborare a steagului secuiesc. M-am dovedit un slab analist politic, nu am crezut până nu am văzut în ruperea USL.

Nu ştiu cât de digerabil va fi Antonescu pentru Opoziţie.

Despre Partidul Mişcarea Populară:

Îmi pun mari speranţe în creşterea PMP, dar vreau să cred că va fi un partid care se va uita spre viitor, va prelua lucrurile bune care s-au făcut.

Nu ştiu pe cine vor mai păcăli Antonescu şi liberalii că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Dacă ar fi în turul II Ponta cu Antonescu, în mod categoric nu l-aş vota pe Ponta. Ponta va trebui să candideze, pentru că este un principiu care pentru mine a funcţionat tot timpul: şeful partidului trebuie să-şi asume cele mai grele candidaturi.

Cum se uită oastea aia la tine când tu te piteşti când vine vorba de candidaturi? Ori eşti liderul lor, ori nu eşti! Dacă ar fi între Crin şi Ponta cursa, azi, în mod categoric Ponta ar ieşi!

Ce să-i fac lui Udrea dacă e blondă şi atrage atenţia? Nu am greşit nici cu ea, nici cu Boc intuindu-le calităţile de politician.

Despre planurile de viitor:

Vreau să cresc PMP şi în 2016 să câştige alegerile. Eu sper că niciunul dintre Ponta şi Antonescu nu va ajunge să devină preşedinte. Nu spun că nu mă văd prim-ministru. De ce să resping ideea asta? În mod cert, aş fi capabil să fiu prim-ministru infinit mai bun decât oricare. Nu revendic poziţia de premier, dar nu o exclud. Într-un tandem Boc la prezidenţiale, om în care aş avea foarte mare încredere, un Boc candidat la prezidenţiale şi câştigător... Eu nu aş mai putea deveni încă o dată preşedinte, că nu am voie, deci modelul Putin-Medvedev nu funcţionează.

Despre PNL:

Văd o rocadă distrugătoare care i-ar trimite la coşul de gunoi pe Antonescu şi Ponta - apariţia lui Iohannis.

Eu cred că Iohannis astăzi poate câştiga alegerile pentru prezidenţiale şi candidând ca independent. Nu am spus că am neapărat încredere, vorbesc de cum se proiectează oamenii ca imagine. A fost un moment în care nu am vrut să îi dau Guvernul lui Iohannis, sper că între timp a înţeles ce înseamnă să fii creaţia politică a lui Voiculescu.

S-a reevaluat el, şi-a reevaluat modul de a evolua în politică.

Despre Gabriel Oprea:

A fost corect cât a fost în alianţa care a susţinut Guvernul Boc şi, pe urmă, Guvernul Ungureanu.

Despre relaţia Ilie Sârbu-Victor Ponta:

Dacă spun că tata socru - şi nu e socru, e socru sau nu? - Gabriel Oprea nu e naşul lui Ponta? Are doi naşi, că a avut două neveste. Nu spun că sunt definitorii, dar Falcă a ieşit primar fără să-l fac eu. 

E foarte influent Ilie Sârbu.

Despre investiţii:

Am avut creştere de consum în 2007-2008, am crescut deficitul de cont curent la 14%, ne-a dărâmat şi am stimulat consumul şi cu credite cu buletinul, cu măriri de pensii, de salarii, de toate cele. Rezultatul a fost o criză severă. Aş duce banii pe care îi am în primul rând către investiţii. Teoria consumului pentru relansare economică e limitată ca valoare, cel mai valoros lucru este să creşti performanţele propriei tale economii prin investiţii.

Despre ElectoRată:

Florin Georgescu este vinovat. Duminică am făcut trecerea în revistă cu delegaţia FMI, legat de ce va cuprinde scrisoarea, fără a spune că Fondul ar fi ridicat problema ratelor, a celor care plătesc rata la credite, pentru ca luni Fondul să fie invitat la BNR pentru a discuta acest lucru. Declanşarea discuţiilor cu Fondul legat de ElectoRată s-a făcut la BNR, abia pe urmă au mers la Guvern.

Eu sunt cel care l-a decorat pe Isărescu, este singurul om din România care deţine decoraţia respectivă.

Eu nu am influenţat poziţia BNR, vă tot spun că îmi doresc ca instituţiile care şi-au consolidat independenţa să nu fie din nou târâte... Sper să nu se întâmple ca la ASF, dacă şi BNR-ul îl aducem în sfera politică...

Revenind la ElectoRată, oricine are un credit va constata că propunerea Guvernului îl duce la costuri mai mari. Înţeleg să dăm o mână de ajutor unor familii care au nevoie de bani pentru o operaţie, dar pentru cei care au luat credite să schimbe Dacia cu BMW, nu avem de ce să contribuim. Pentru cei care au luat credite să meargă în Maldive, nu avem de ce să contribuim la rambursarea ratei.

Despre evaluarea miniştrilor:

Dragnea este, totuşi eficient. Eu nu ştiu însă în detaliu ce face fiecare ministru.

Despre FMI:

Am avut discuţii cu conducerea Fondului, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt cunoscut ca fiind un om care nu a făcut politică din programele cu Fondul. Nu am fost de acord cu introducerea taxei suplimentare pe combustibil şi Fondul a fost de acord ca aceasta să nu mai apară în scrisoare.

Am o relaţie foarte bună cu Lagarde, dar cunoaşte prea puţin racilele sistemului românesc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite