VIDEO Traian Băsescu, despre regionalizare: „Nu cred că se va face“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Mediafax
Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Digi 24, că nu crede în realizarea procesului de regionalizare, subliniind că „acest uriaş“ de 70% din Parlament nu poate să genereze progres pentru România.

„Nu cred că se va face. Acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele. Nu este capabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interior şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, şi România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai afirmat că actualul Guvern şi ministrul Liviu Dragnea au început greşit acest proces. „Au început de la vârf spre bază, în loc să înceapă de la bază spre vârf. Baronii judeţeni se băteau care să fie şeful regiunii”, a mai spus preşedintele.

În opinia şefului statului, prioritarea ar fi trebuit să fie comasarea comunelor, comasarea instituţiilor descentralizate din teritoriu (direcţii sanitare, inspectorate şcolare, inspectorate de poliţie) şi diminuarea aparatului funcionăresc.

În ceea ce priveşte poziţia UDMR, care cere ca Harghita, Covasna şi Mureş să formeze împreună o regiune, Traian Băsescu a spus că drepturile minorităţii maghiare „trebuie respectate”, fără a fi „creată o ţară în interiorul ţării”.

„Noi nu creăm o ţară în interiorul ţării. Autonomie în Harghita, Covasna şi Mureş va fi tot atâta câtă la Caracal şi Constanţa. Asta trebuie să înţeleagă, pentru că asta e Constituţia României şi nimeni nu va modifica aceste prevederi. Majoritatea asta de 70%, care nu include UDMR, ar fi putut să treacă peste ifosele unor politicieni maghiari ca şi - scuzaţi-mă că-i spun – caraghiosul care cerea protectorat pentru Transilvania”, a mai spus Traian Băsescu.

VIDEO Premierul Ponta: „Regionalizarea va avea loc în acest mandat“

Premierul Victor Ponta a vorbit, într-un interviu acordat postului de televiziune Digi 24, despre avantajele şi dezavantajele regionalizării. Întrebat dacă procesul se va desfăşura anul acesta, şeful Executivului a declarat, nuanţat, că „regionalizarea va avea loc în acest mandat“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite