Traian Băsescu, despre criza politică din Republica Moldova: Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc. E lovitură de stat mascată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu. FOTO Mediafax
Traian Băsescu. FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este de fapt o lovitură de stat în care nu s-a folosit forţa miliară, ci instituţiile statului care sunt la dispoziţia oligarhului Vlad Plahotniuc, potrivit Mediafax.

„Azi discutăm despre prăbuşirea unui stat, care e şi în acord de asociere cu UE. S-au desfăşurat alegeri. Au stat 3 luni în tot felul de negocieri. Cea mai dificilă şi constantă negociere a fost între socialişti şi partidul democrat, iar pe ultima sută de memtri socialiştii au acceptat alianţa cu ACUM a Maiei Sandu, care nu e unionistă, ci pro-european. Sunt trei blocuri acum. Socialiştii, partidul democrat, un partid democrat statalist şi partidul Maiei Sandu care e pro-europeană. Este nevoie pentru a se face guvern ca două dintre aceste blocuri aproximativ egale să facă o alianţă. Până la urmă s-a stabilit să se facă alianţa între socialişti şi pro-europeni, socialiştii lui Dodon. Ieri s-a votat în Parlament, iar la foc automat Curtea Constituţională anula deciziile Parlamentului", a declarat Traian Băsescu, la România TV, potrivit Mediafax.

Fostul şef de stat spune că în spatele deciziilor Curţii se află oligarhul Vlad Plahotniuc. „Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc, acest oligarh care controlează toate instituţiile din Rep. Moldova, poliţie, justiţie. E a doua oară când dacă nu iese cine trebuie se anulează alegerile. Este o lovitură de stat mascată în care nu s-a folosit forţa militară", a mai spus fostul preşedinte.

Băsescu susţine că Plahotniuc e cel care a anulat alegerile. „Plahotniuc, folosind acest instrument, Curtea Constituţională a anulat pur şi simplu alegerile. L-a numit preşedinte pe premierul interimar. E incredibil. E de fapt o lovitură de stat mascată, în care nu s-a folosit forţa militară. Aici nu există variantă decât o poziţie foarte solidă a UE. Mie nu mi-a plăcut poziţia iniţială a UE, a SUA, a Federaţiei Ruse şi a României, in care nu acuză nimeni pe nimeni. Cere partidelor să găsească soluţii. Cum frate când e al doilea rând de alegeri care nu se pun în aplicare, tu România, tu UE, tu SUA, tu Federaţia Rusă care spui că eşti democrată spui să discute partidele?"

Băsescu precizează că Dodon trebuie cercetat pentru înregistrările în care apare alături de Plahotniuc, dar acestea nu au legătură cu alegerile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite