Traian Băsescu: Cei care au organizat lovitura de stat eșuată ieri la referendum trebuie să răspundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat că în România s-a creat o falie uriașă și că va dedica restul mandatului prezidențial diminuării acestei falii. De asemenea, Traian Băsescu va dedica mandatul prezidențial refacerii credibilității României pe plan internațional.

Starea rezultatelor de la BEC confirm numărătorile paralele ale PDL. Aș remarca faptul că românii, în majoritatea lor, circa 10.5 milioane nu au participat la referendum sau au spus nu propunerii de suspendare a președintelui, iar aici trebuie să înțelegem că națiunea română are 22 de milioane de cetățeni și nu doar 7. Dacă cineva își propune să îi reprezinte doar pe cei 7 milioane, eu ca președinte nu pot să îi reprezint decât pe toți 22 de milioane.

Am luat notă de faptul că românii nu au vrut să valideze referendumul care avea ca scop să ascundă, sub o poleială de democrație, o lovitură de stat , în care întreaga conducere a statului a fost decapitată și instituțiile guvernate prin Ordonanțe.

Românii își doresc un echilibru între puterile statului și nu să pună toată puterea în mâna cuiva. Cer USL să înceteze războiul împotriva instituțiilor statului. Vreau să asigurăm independența instituțiilor și nu să le subordonăm partidelor. Partidele nu au ce căuta în modul ce acțiune al instituțiilor independente.

În politică trebuie să existe limite. Simplul fapt că ai o majoritate nu îți permite să încalci legea, iar românii exact în acest sens au acționat ieri. Cei 10 milioane de români care nu s-au prezentat ieri au demonstrate asta.

Bătălia cu isntituțiile statului este o bătălie antinațională. În ceea ce mă privește, consider că în societatea românească s-a creat o falie uriașă, care devine principalul risc pentru națiunea română. Din acest motiv, obiectivul este diminuarea și eliminarea acestei falii. Aceasta este o falie care își are originea în istoria noastră-post-decembristă, dar devine periculoasă pentru efortul nostru de a ne integra în structurile europene. Până la finalul mandatului meu mă voi concentra pe diminuarea acestei falii - o falie economică, ideologică etc - de aceea îmi permit să afirm că voi dedica cea mai mare parte a mandatului meu acestui efort.

Un alt obiectiv major este reconstrucția credibilității României. Prin acționarea la referendumul de ieri, poporul român a creat o premisă bună pentru reconstrucția credibilității- au arătat că nu legitimează o lovituă de stat. Însă, politicienii trebuie să convingă Europa că 3-6 iulie nu este ceva ce se întâmplă adesea. Nu avem altă soluție decât să respectăm toți valorile statelor din Uniune, valorile democratice. De aceea, cred că o prioritate este reconstrucția credibilității.

În acest moment, România are doi dușmani extrem de puternici: criza economică - care se manifest ă peste tot, de aceea eliminarea crizei nu se poate face decât prin solidaritate și numai împreună putem depăși momentele dificile care urmează; al doilea dușman este seceta care se va manifesta extreme de puternic în semestrul 4. Seceta și criza economic sunt de competența Guvernului, dar le stau la dispoziția cu susținerea măsurilor corecte, pe care ar fi obligați să le ia.

Este obligația instituțiilor statului și voi veghea ca responsabilii pentru iregularități să răspundă: este nepermic ca iregularitățile în timpul votului să existe. Mă voi ocupa de asta pentru că nu se poate ca în România să poată fi viciat un proces electoral.

Convingerea mea este că cei care au organizat această lovitură de stat eșuată ieri la referendum, trebuie să răspundă în fața instituțiilor statului. Nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru votul lui. Dar poate fi tras la răspundere dacă a emis acte care să nu permită funcționarea instituțiilor.

Trebuie luate măsuri, în parteneriat, pentru a diminua această falie uriașă din societate.

Rămâneți pe adevarul.ro pentru a citi declarațiile președintelui în timp real

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite