Traian Băsescu, primul atac la preşedintele Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a acuzat pe actualul şef al statului că nu s-a luptat în Consiliul European ca Republica Moldova să fie „interconectată“ la piaţa unică de energie

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la finalul săptămânii trecute la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, tema centrală a întâlnirii liderilor europeni fiind Uniunea Europeană a Energiei. „Am subliniat că România susţine puternic acest proiect. Am insistat asupra câtorva priorităţi pentru România care se regăsesc în concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriilor resurse energetice, necesitatea diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare“, a arătat Klaus Iohannis la finalul Consiliului European.

Şeful statului a indicat că un aspect asupra căruia a insistat a fost libertatea fiecărui stat membru de a-şi alege mixul energetic naţional. „Am susţinut ca viitoarea Uniune a Energiei să asigure o protecţie reală a consumatorilor vulnerabili“, a conchis Iohannis, la Bruxelles. Cristian Unteanu, analist de politică externă, explică mai bine la ce s-a angajat România. „O Uniune Europeană a Energiei destinată să acopere interesele, nevoile şi pieţele naţionale de consum ale celor 28 de state membre, asigurându-le astfel o securitate energetică suplimentară în raport cu ceea ce este ameninţarea continuă reprezentată de şantajul energetic exercitat de ani şi ani de zile, fără încetare de Federaţia Rusă“, arată Cristian Unteanu, blogger adevarul.ro.

„Gazpromul e mai puternic decât Armata Roşie“
Discursul preşedintelui Iohannis aproape că a trecut neobservat. Numai fostul preşedinte Traian Băsescu l-a desfiinţat. „În ceea ce priveşte Uniunea energetică, aici s-au făcut abordări generale care vizează crearea pieţei unice energetice şi dimensiunile acestei pieţe sunt securitatea energetică şi solidaritate şi încredere între membrii UE. Un alt pilon important este ca nicio ţară să nu fie fără gaze sau energie. Sunt ţări izolate, cum ar fi Portugalia sau Spania sau, de ce nu, Republica Moldova, care nici măcar nu a fost pomenită“, şi-a început Băsescu discursul într-o notă tehnică.

Apoi a trecut la atac. „Unde cred eu că România a ratat la acest Consiliu? A lăsat să meargă dezbaterea fără a cere şi interconectarea ţărilor din aparatul estic. Era de importanţă majoră ca Republica Moldova să aibă perspectivă la piaţa unică energetică, cu atât mai mult cu cât noi am început acest proces. Odată introdus în concluziile Consiliului European, ar fi existat şi beneficii. Ce am făcut până acum a fost pe bani româneşti. România trebuia să se gândească şi la fraţii de peste Prut“, a spus Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a făcut şi o scurtă analiză pe tema independenţei energetice.. „Vă garantez că, dacă aş fi fost la această şedinţă, o astfel de menţiune exista în concluzii. Vreau să spun de ce este riscantă aceasta: pentru că este vorba de preţ, iar cei care au introdus această formulare sunt cei care beneficiază de preţuri mai mici din partea Federaţiei Ruse. Sunt ţări care cumpără mia de metri cubi cu 300 de dolari şi ţări care cumpără mia de metri cubi cu 400 de dolari, în UE. Cei care cumpără cu 300 de dolari fac un joc median în raport cu Federaţia Rusă. Asta ne demonstrează încă o dată că, din punct de vedere politic, Gazpromul e mai puternic decât Armata Roşie. E un element care ne va face să negociem pe sub masă cu Federaţia Rusă pentru gaze mai ieftine. Cu ce tupeu ne cere cineva astăzi să liberalizăm preţul la gaze?“, s-a întrebat retoric Băsescu.

Cristian Unteanu îl contrazice pe Traian Băsescu. „Nicăieri nu se vorbeşte despre faptul că o asemenea Uniune Europeană a Energiei ar putea să aibă în componenţă şi un sub-sistem de conectare cu ţările aflate în zona de vecinătate imediată, pur şi simplu pentru că nu despre asta este vorba în această propoziţie de acum, cea care vizează, cum e şi normal, crearea mai întâi a pasului unu, anume piaţa comună a energiei. De asta nu este pomenită nici Moldova, nici alt stat din Parteneriatul Estic“, încheie Cristian Unteanu.

Discursul întrerupt de două ori
Preşedintele Iohannis şi-a început discursul la conferinţa de presă susţinută la Bruxelles la finalul Consiliului European, însă s-a oprit la scurt timp deoarece în sala de presă a pornit pe neaşteptate un televizor al televiziunii cu circuit intern, din cadrul Consiliului European. Şeful statului a aşteptat până când unul dintre membrii staff-ului prezidenţial a reuşit să oprească televizorul, iar apoi şi-a continuat conferinţa. Klaus Iohannis şi-a întrerupt discursul în faţa a peste 20 de jurnalişti pentru a doua oară, după ce unui ziarist aflat în primul rând a început să-i sune telefonul. Dacă prima dată Klaus Iohannis s-a enervat făcând o grimasă, de această dată preşedintele a aşteptat până când jurnalistul şi-a scos telefonul din buzunar şi l-a oprit, după care a continuat să vorbească, schiţând un zâmbet.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite