Traian Băsescu face apel la Turcia pentru o implicare mai mare în regiunea Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu face apel la Turcia pentru o implicare mai mare în regiunea Mării Negre FOTO Arhivă Adevărul
Traian Băsescu face apel la Turcia pentru o implicare mai mare în regiunea Mării Negre FOTO Arhivă Adevărul

Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut apel la Ankara pentru o implicare mai mare în regiunea Mării Negre, menţionând că este nevoie de o abordare pragmatică asupra cooperării în domenii mai puţin sensibile, cum ar fi cercetarea sau protecţia mediului, potrivit unui interviu acordat de şeful statului ziarului turc „Hurriyet Daily News”.

Traian Băsescu are programată o vizită oficială în Turcia, acesta urmând să aibă întâlniri cu omologul său turc, Abdullah Gül, precum şi cu premierul, Recep Tayyip Erdogan.

„Revitalizarea acţiunii comune asupra Mării Negre va construi niveluri crescute de încredere şi siguranţă între ţările din această regiune. În acest sens, o mai mare implicare a Turciei, ca actor-cheie, în cooperarea din regiunea Mării Negre ar fi foarte mult salutată şi apreciată”, a declarat Traian Băsescu pentru „Hurriyet Daily News”.

Întrebat care ar fi oportunităţile de investiţii mutuale pentru Turcia şi România, şeful statului a răspuns că sectoarele prioritare vizate de investitorii turci sunt privatizarea unor companii precum Oltchim, noi investiţii în agricultură, cât şi industria alimentară sau energia verde.

De asemenea, Traian Băsescu a invocat şi un memorandum semnat recent de miniştrii energiei din cele două ţări care vizează o consolidare a relaţiilor bilaterale, mai ales în sectorul energetic, precum şi în domeniul explorării în comun de gaze şi petrol offshore în Marea Neagră.

Şeful statului a mai punctat faptul că piaţa românească este avantajată de poziţia ei geografică strategică, pecum şi de mediul social şi cultural, forţa de muncă la costuri reduse, calificată şi multilingvă.

Din punctul de vedere al preşedintelui, România are o combinaţie de resurse energetice ce ar putea să-i permita să devină un producător regional principal şi un furnizor important de energie.

Jurnaliştii turci l-au mai întrebat pe Traian Băsescu în ce măsură Ankara se poate implica într-un proces de cooperare în regiunea Marii Negre.

„Sunt convins că Turcia, partenerul nostru strategic, poate contribui substanţial la atingerea potenţialului de dezvoltare a regiunii. În regiunea Mării Negre, înţelegem acum nevoia unei abordări pragmatice, cu accent pe cooperare în zonele mai puţin sensibile, cum ar fi cercetarea sau protecţia mediului, în timp ce se consolidează formatele de cooperare existente”, a declarat Traian Băsescu pentru sursa citată.

Şeful statului a mai menţionat că este de părere că o implicare UE în regiune ar putea contribui la soluţionarea conflictelor îngheţate din zona Mării Negre.

Traian Băsescu a mai efectuat o vizită în Turcia în urmă cu doi ani, moment în care cei doi şefi de stat au semnat o Declaraţie de parteneriat strategic privind cooperarea economică, militară şi din domeniul securităţii.


Citeşte şi:

Băsescu, la întâlnirea cu viitorii magistraţi: „Dacă vreodată voi ajunge în faţa dvs., să vă aduceţi aminte că nimeni nu este mai presus de lege“

Preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel către absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii (INM) să nu accepte ca sistemul de Justiţie să fie sub control politic.

Traian Băsescu a semnat decretul care vizează ratificarea Tratatului privind comerţul cu arme

Preşedintele României a semnat luni decretul pentru supunerea spre ratificarea parlamentului a tratatului privind comerţul cu arme, adoptat la New York, în primăvara lui 2013, potrivit unui comunicat de presă al postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Băsescu: Guvernul să dea Armatei şi Jandarmeriei banii pentru deszăpezire

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, referitor la operaţiunile de deszăpezire, că ar propune Guvernului să constate neîndeplinirea contractelor şi să dea banii Armatei şi Jandarmeriei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite