Traian Băsescu: Nu mă simt vinovat dacă Firea câştigă. Orban, Barna şi Cioloş au interesul ca Nicuşor Dan să nu câştige. Ei au mizat pe laşitatea mea. S-au înşelat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, a explicat, la Adevărul Live, în ce măsură influenţează candidatura sa lupta dintre Nicuşor Dan şi Gabriela Firea. Fostul preşedinte a subliniat că PMP nu se putea lăsa călcat în picioare de PNL şi USR-PLUS şi că Nicuşor Dan ar trebui să renunţe la eticheta de independent. „Nu am nicio o undă de mustrări de conştinţă la ideea că ar câştiga Firea, dar nu o să câştige”, a spus Băsescu.

Adevărul: Faptul că PNL şi USR PLUS nu avrut PMP în coaliţie e o vulnerabilitate pentru Nicuşor Dan? Cine nu a vrut PMP în coaliţie?
Traian Băsescu: Sunt două interese. Unul e ca Nicuşor Dan să nu câştige ca să nu revendice USR. E interesul lui Barna, poate şi al lui Cioloş Eu zic că Cioloş are nevoie de un câştigător al Bucureştiului în alianţă. Al doilea e Ludovic Orban, care nu a vrut să-l vadă pe Rareş Bogdan în cursa pentru Bucureşti. Nu voia un pericol pentru PNL. 

Orban şi Barna îşi sabotează propriul candidat?
Da. Aşa au făcut. Pe de altă parte şi Nicuşor să înceteze cu faptul că e independent, dar întinde mâna la voturile USR şi ale PNL. PMP nu putea să nu intre în campanie. E partid politic legal înregistrat. Ce motiv ar fi avut PMP să spună că domnii mai mari m-au bătut, mă duc acum în colţul camerei, mă pun pe nuci şi aştept să ne calce în picioare.Nu am niciun sentiment de regret că am decis intrarea în cursă. 

Nu aveţi niciun sentiment de vinovăţie dacă o vedeţi pe Firea primar?
Nu! Nu poţi să ceri unui partid: nu te primim, dar fă ce vrem noi. Ar fi arătat PMP dezastruos. Nu am nicio o undă de mustrări de conştinţă la ideea că ar câştiga Firea. Nu o să câştige. Niciunul din cei doi nu ştie ce-i de făcut în Capitală. Nu cu procesele mai oprim o construiţă sau cu ochelari şi duşi pensionarii în Grecia se face treabă în Bucureşti. Vremea găleţii a trecut şi trece şi vremea cumpărării voturilor din bugetul de stat. Atunci am putea asista la un rezultat spectaculos. 

Adică alegerea lui Băsescu?
Da.

Care e cea mai mare problemă a Bucureştiului?
O să vă fac o supriză. Gunoiul. În Ilfov sunt doar 6 linii de sortare care recuperează doar 9%. Avem cartiere întregi unde pute de la gropile de gunoi. Soluţia e ecologizarea. Acest proiect a fost pe masa primarilor din Bucureşti şi Ilfov dar l-au abandonat. Trebuia o fabrică de procesare a gunoiului. Proiectul costă 270 de milioane de euro. 

Bani de unde?
De la UE. Cu asemenea proiect îţi trebuie scrise nu mai mult de 30 de pagini, pe deschiderea uriaşă care e la UE pentru finanţarea proiectelor de mediu. Niciun proiect din banii care revin statelor din buget nu se va duce pe proiectele care nu sunt orientate pentru reducerea emisiilor de carbon. Celelalte 30 de miliarde merg prioritar pe proiecte de mediu: autostrăzi, energie regenerabilă. În Bucureşti avem problema încălzirii, care e adoua ca importanţă. Trebuie un proiect de instalare pe blocuri a celulelor fotovoltaice. Un asemenea program se finanţează uşor de UE. Trebuie să vedem ce e funcţional din RADET. Povestea încălzirii e complexă. S-a făcut acea companie, Termoenergetica. Ea deja e datoare la CET-uri. Nu e o soluţie să falsifici realitatea economică. E o prostie dincolo de limite.

Aţi vrea o dezbatere cu Gabriela Firea?
Acum. dacă vine dezbatem până mâine dimineaţă despre Bucureşti. Ce a rămas în urma lui Firea? Arătaţi-mi un primar responsabil care mai importă autobuze diesel. Toată lumea trece pe sisteme electrice. Bucureştiul trebuie să extindă sistemele de tramvai şi metrou. Să meargă până la ultima piatră kilometrică. 

Candidatura dvs e şi puţin riscantă. Unii votanţi de dreapta vor putea spune: aţi ajutat-o pe Firea, deci nu mai votăm PMP la parlamentare.
Eu nu mizez pe tipul acesta de electorat, ci pe electoratul inteligent. Ce putea să facă PMP.

Puteaţi să puneţi un candidat mai slab să nu diminuaţi şansele lui Nicuşor.

Adică să punem un prost.

Credeţi că Barna şi Orban au mizat pe faptul că nu veţi candida?
Da. Au mizat pe laşitatea mea. A fost o eroare. Eu nu fug de lupte politice. Nu am nicio zgârietură pe spate, le am pe toate pe piept. Am o datorie faţă de bucureşteni. Eu cred că e o candidatură care ajută PMP. Câţi din candidaţii PNL şi USR la sectoare îi cunoaşteţi. PMP a venit cu oameni cunoscuţi: Ioana Constantin, Mihail Neamţu, cu Dan Ştefănel Marin. PNl vrea să facă o cacialma politică. Unde e Gorghiu de nu candidează la unul dintre sectoare? Aş fi dezamăgit să-i văd pe bucureşteni păcăliţi. 

Mai aveţi o problemă. A apărut această primă instanţă în cazul Petrov. 
Cazul e Băsescu, nu Petrov. Eu cred că a fost o nedreptate. Nu putea nimeni să-mi spună cineva la 21 de ani că un serviciu de contrainformaţii al Armatei e al Securităţii. Eu mi-am asumat candidatură. Cred că o să câştig la Curtea de Apel. 

Cum vă explicaţi că în ultimii 20 de ani aţi primit certificate de necolaborare, iar acum a apărut documentul?
Nu ştiu. Nici ca preşedinte nu m-a interesat ce s-a predat. Ştiam că nu am un lucru de care să îmi fie teamă. 

Credeţi că veţi pierde electorat din cauza asta?
Da, este posibil să pierd. Însă nu cred că toţi sunt la fel.

Cum vedeţi candidatura dlui Petre Roman?
Niciodată nu o să-l atac pe Roman. El m-a lansat în carieră, m-a susţinut în carieră. A doua zi după alegeri i-am spus că nu e cel mai bun. Eu nu am fost niciodată PSD. Dânsul a fost şi poate şi-a revizuit atitudinea politică

În ce relaţii mai sunteţi cu Udrea?
În relaţie de oameni civilizaţi. 

Câţi primari de la PMP v-a furat PNL?
300 de candidaţi. I-a făcut să fie demobilizaţi. 

300 pentru un partid ca PMP contează foarte mult?
Da. Aveam 2200, dar am rămas cu 1900. 

Credeţi că moţiunea de cenzură va trece?
Nu! Nu cred că va mai fi o moţiune. O vor îngropa. Ce interes au să vină la guvernare. Când Ciolacu s-a simţit sigur pe alagere a zis că până pe 27 septembrie vor discuta moţiunea. 

După alegeri parlamentare, ce fel de majorităţi vedeţi?
România nu are decât şansa unei majorităţi largi. Trebuie talent în negociere astfel încât indiferent de culoarea poitică să se poată un Guvern foarte puternic, cu o susţinere foarte solidă în Parlament. Sunt de adoptat legi referitoare la utilizarea celor 80 de miliarde. România nu are voie să rateze pentru motive de dispute politice această şansă unică la dezvoltare. 80 de miliarde alocaţi în 7 ani. Sunt peste 10 miliarde pe an, o sumă colosală

Liderul UDMR Kelemen Hunor spunea că ar fi nevoie şi de UDMR în următoarea coaliţie de guvernare pentru a asigura majoritatea parlamentară.
Când nu a fost nevoie de UDMR? Dragii de ei, nelipsiţii, nemuritorii. Cât îi ai în guvernare au şi o bună pregătire a miniştrilor, ăsta e adevărul, iar pe de altă parte nu se ocupă de prostii. Îi ţii ocupaţi. Uită de autonomie, uită de Ţinutul Secuiesc. Îi prinzi în treabă.  

Dacă aţi fi premier, aţi deschide şcolile?
Exclus.Aş face o deschidere pilot. Aş deschide două trei şcoli în fiecare cartier şi aş aştepta trei săptămâni, o lună. Dacă nu intră lucrurile înd erapaj, aş deschide şcolilele la jumătatea lui octombrie. Poate în intervalul ăsta Ministerul Educaţiei îşi dă seama că trebuie să pregătească dascălii.

Aţi deschide restaurantele?
Nu aş fi închis restaurantele care au hotel deasupra. Ar fi ştiut cei de la hotel să distanţeze mesele.  

Credeţi că deschdierea şcolilor şi a restaurantelor va duce la o explozie a cazurilor?
Dacă nu o face inteligent da. Trebuie măşti la toţi copiii. E o prostie asta cu adeverinţa de venit. Fiecare copil va trebui să primească mască la intrarea în şcoală. 

Cum vedeţi imaginile publicate de „Adevărul” referitoare la întâlnirea şefilor Poliţiei cu interlopi din clanul Duduianu?
„Eu i-aş destitui pe loc. Ministrului Marcel Vela i-aş spune că prafurile aruncate cu poliţia animalelor ca să nu se vadă mizeria pe care o patronează nu ţin. I-aş destitui pe loc. Repet, eu nu spun că nu trebuia să vorbească cu ei şi să impună nişte lucruri. Dar frate, îl citai să vină la poliţie. Nu mi s-a întâmplat vreodată ca vreun organ al statului să nu mă citeze. Să vină să spună vă dau un telefon domnul Băsescu, să nu vă vadă lumea. Cum e posibil să dai un asemenea tratament grupurilor de crimă organizate decât dacă eşti de partea lor? O slugărniciue. Arată o relaţie de dependenţă. Mai grav. Trebuie să vă explic dragi infractori că sunt nevoit să fac asta. N-aş face, dar să vedeţi. Dependenţa acestor oameni de clanul Duduianu

Cum vedeţi tăcerea de la cel mai înalt nivel?
Ca pe o înşelătorie lansată cu Poliţia Animalelor. Încearcă să o acopere. Faptul că s-au întâlnit într-o biserică e o mare ticăloşie. Cât pe mine Băsescu mă chemi la parchet, la poliţie, iar la Duduieni nu-i chemi la poliţie...să mă ierte Dumnezeu. Când eram preşedinte, am primit informaţii nu doar de la SRI, ci şi de la Doi şi-un sfert. Chiar era cu ochii pe ei nu cum face Vela cu degetele în ochi. Am avut ani de linişte, nu şi-au permis să sară calul. Acum după ce s-a desfiinţat Doi şi-un sfert, mulţumită domnului Cioloş şi SRI-ul s-a retras din supravegherea clanurilor, se simt foarte liberi şi puternici.

Mai sunt şi poliţişti corecţi care îşi fac meseria şi totuşi văd asemenea mesaje şi imagini?
Asta e groaznic. Vă asigur că pur şi simplu şi-au trântit pistoalele pe masă de scârbă. Au zis lasă-mă frate dacă ăştia mi-s şefii. Subordonaţii nu mai ştiu când sunt trădaţi în spate de şefii lor. Dute acum să mai faci o acţiune ca poliţist obişnuit care nu eşti mare şef, la clanul Duduienilor, după ce ai aflat că se rugau împreună la o biserică noaptea. Nu se poate aşa ceva 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite