Traian Băsescu: „Ştim cert că 13 state ne-au susţinut la Consiliul JAI pe Schengen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în privinţa sprijinului pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen în Consiliul JAI de săptămâna trecută, este „cert“ că 13 state au avut poziţii favorabile şi trei s-au exprimat negativ, însă la vot situaţia ar fi fost diferită.

Când 13 state te susţin, trei vorbesc şi restul tac, la ce te gândeşti? Ştim cert că 13 state ne-au susţinut. Dacă se supunea la vot, nu ştii ce ieşea. Trei s-au expus direct, au spus «nu», iar restul, până la 26, mai era drum (...) Vă spun fără ezitare. Au fost state care au spus că nu se leagă la cap dacă sunt Germania, Olanda, Finlanda, dar, dacă ar fi trebuit să se solidarizeze la un vot, probabil s-ar fi solidarizat cu Germania. Să nu credeţi că toată lumea se solidarizează cu noi. Nu, sunt şi alte interese“, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a arătat că opoziţia aderării la Schengen exprimată de cele trei ţări este legată de MCV, nu de problema „imigraţiei sărăciei“.

„Toţi ştiu că aceste lucruri nu au legătură unul cu altul. Nu o văd nici pe doamna Merkel, nici pe premierul olandez, nici pe premierul finlandez în stare ca, noi având un MCV curat, ei să spună nu“, a afirmat el.

Băsescu a arătat că în ultima perioadă a fost în legătură cu cabinetul cancelarului Merkel prin intermediul consilierilor de Afaceri Europene şi prin comunicarea acestora s-a agreat formularea finală din Consiliul JAI.

Tot timpul am fost în legătură cu Cabinetul doamnei Merkel, prin cei doi consilieri, eu am unul pe probleme europene, dânsa are un consilier pe probleme europene. Pot să vă spun că între aceşti doi consilieri s-a agreat formularea finală din Consiliul JAI“, a spus Băsescu.

Întrebat despre criticile USL referitoare la faptul că PDL şi el nu şi-au folosit relaţia cu creştin-democraţii din Germania pentru a influenţa poziţia Guvernului federal de la Berlin, Băsescu a spus că aceasta este o abordare „balcanică“, care nu este valabilă la nivel european.

La noi încă văd politicieni abordând balcanic lucrurile. «Să vorbească Băsescu, că are o relaţie bună cu nu ştiu cine şi să rezolve lucrurile». În Uniunea Europeană nu abordezi aşa (...) Aşa ceva nu se poate“, a afirmat Băsescu.

De asemenea, el a subliniat că România a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru aderare, iar contrabanda cu ţigări de pe frontiere nu a contat în discuţie, problema fiind şi în alte state membre.

„Frontiera noastră e la fel de sigură ca frontiera Olandei prin portul Rotterdam, pe unde intră containere cu ţigări, cu whiskey. Sunt riscuri asumate. Nu puteţi spune că nu e niciun risc pe frontiera olandeză, italiană, franceză. Deocamdată, m-am uitat cu mare atenţie, am capacitatea de a sesiza lucrurile fine, e categoric că toată opoziţia la intrarea în Schengen s-a oprit la MCV. Nimeni nu reproşează că ar putea fi trafic de ţigări din Ucraina. Sunt vechi state membre pe unde se face trafic, dar se luptă împotriva acestui lucru“, a mai afirmat şeful statului.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite