Traian Băsescu: „Eu nu beau nici bere, nici vin, nici whisky cu generalii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu. FOTO:Adevărul
Traian Băsescu. FOTO:Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit aseară, prin telefon, la o dezbatere care avea loc la postul de televiziune România Tv, pentru a lua apărarea armatei române. „Uitaţi de generali ca domnul Pricină şi domnul Dogaru, care au făcut armata la munci agricole“, a exclamat Băsescu.

„Armata română are o cifră de generali care începe cu 90. Sunt generali cu o stea, până la trei stele, sunt comandanţi de divizii sau ataşaţi în afara ţării şi restul sunt în trupele operative sau în justiţia militară“, a explicat Băsescu, pentru România Tv.

„Am responsabilitatea termenilor şi oricât ar veni în studiouri alde domnul Pricină sau mai ştiu eu ce ziarist, nu poate să formuleze adevărurile despre armată, aşa cum eu le ştiu din rapoartele armatei. Armata română are numărul de generali în deplin acord cu numărul de militari pe care îl are. Armata română este organizată după standarde NATO, iar toţi generalii despre care vorbim din comandamentele de armă şi de la Statul Major General sunt oameni care au participat la reformarea armatei, iar îndepărtarea lor peste noapte este o greşeală. (...)

Uitaţi de generali ca domnul Pricină şi domnul Dogaru (Mircea Dogaru, n.r.), care au făcut armata la munci agricole. Nu mai faceţi pe strategul militar, domnule Pricină. Armata o s-o apăr pentru că este o armată modernă, chiar dacă, vă dau dreptate domnule Pricină, nu are dotările necesare; dar nu preşedintele aprobă bugetul. Şi eu aş fi vrut să aibă armata română avioane F16, dar atât a putut ţara până acum. Nu mai consideraţi armata NATO de astăzi ca fiind armata de la munci agricole de dinainte de revoluţie“, a punctat Băsescu.

Rugat să comenteze motivele pentru care se vorbeşte deseori despre „generalii lui Băsescu“, preşedintele a explicat că nu cunoaşte decât trei generali din MApN: pe şeful Statului Major General, pe şeful Trupelor Terestre şi pe şeful Forţelor Navale. „Dezinformaţi precum respiraţi“, i-a spus Valeriu Pricină şefului statului. Băsescu a continuat: „Mitul acesta se alimentează de la unul ca domnul Pricină, ca Dogaru, ca ziaristul vesel. Eu un singur lucru vreau să spun: eu nici nu beau nici bere, nici vin, nici whisky cu generalii. Şi cu asta basta“, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că va face tot ce-i stă în putinţă ca legea privind modificarea statutului militarilor să nu fie adoptată în forma actuală, pe care el a respins-o de la promulgare: „Am discutat de trei ori cu ministrul Duşa. Prima dată a susţinut legea, dar apoi, explicându-i efectele, a fost de aceeaşi părere cu mine, că trebuie întoarsă. Dacă Parlamentul va insista să menţină legea, n-o să am decât să mă duc la CCR pentru că afectarea capacităţii de comandă a armatei nu este un lucru uşor. Armata are ca şef ierarhic şeful Statului Major General, nu trebuie închinată politicului. Voi face tot ce se poate ca o astfel de lege să nu fie adoptată“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite