Preşedintele Traian Băsescu: „Ar trebui să vindem străinilor tot atât pământ cât ne-au vândut alţii nouă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, joi, prezent la Institutul Agricol Fundulea, că ar trebui să vindem străinilor tot atât pământ cât ne-au vândut alţii nouă. Totodată, şeful statului a subliniat că nu este împotriva vânzării pământului agricol străinilor, în baza tratatului de aderare la UE.

„Foarte curând, prin tratatul de aderare la UE, străinii vor putea cumpăra pământ. Eu nu spun să nu cumpere pământ, dar spun că ar trebui să vindem tot atât pământ cât ne-au vândut alţii nouă şi, pe de altă parte, avem obligaţia- Preşedinţie, Guvern, Parlament- să găsim soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase pentru a putea fi cei care cumpără pământul“, a precizat şeful statului, potrivit Hotnews. 

În altă ordine de idei, Traian Băsescu a anunţat că, în 30 iunie, va fi terminat şi pus în dezbatere publică raportul comisiei prezidenţiale pentru elaborarea tsrategiei agricole până în 2030.

 „Va  fi extrem de important dacă reuşim un acord între toate forţele politice şi, aşa cum s-a semnat un acord pentru Legea Educaţiei, toate forţele din parlament să semneze un acord pentru Legea agriculturii în baza acestui raport al Comisiei prezidenţiale“, a mai spus Băsescu. 

Şeful statului a mai spus că „a fi în UE nu înseamnă a nu avea reguli naţionale“.

„O uzină de maşini azi e aici mâine se mută în Maroc, o fabrică de bujii azi e la Blaj mâine se mută în Asia (...), ce nu se poate delocaliza este pământul. Acesta este cel care ne garantează şi bunăstarea, nu numai hrana; pământul, agricultua, turismul, frumuseţile ţării sunt lucruri care nu se pot delocaliza. Cum avem grijă de ele şi cum le valorificăm ne construim practic garanţia, liniile de forţă ale viitorului acestei naţiuni“, a mai spus preşedintele.

De asemenea, preşedintele şi-a exprimat convingerea că se vor găsi resurse pentru achiziţionarea de maşini agricole, în condiţiile în care România are un tractor la 57 ha.

„Comparativ cu media UE de un tractor la 10-15 ha. E clar nivelul de submecanizare a, agriculturii româneşti“, a mai spus preşedintele în discursul său. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite